Ostali sportovi

Zogović: Za nesportski ambijent krive državne institucije

“Nemili događaji na utakmici ne samo da su prosti i bezobrazni, kako ih je okarakterisao ministar sporta Ruske Federacije, Vitalij Mutko, nego predstavljaju i opštu nacionalnu sramotu države Crne Gore i svih njenih građana. Uvjereni smo da pomenuta dešavanja nemaju dodirnih tačaka, i da ne reprezentuju odnos dominantne većine naših građana prema bratskoj Rusiji, utemeljen na vjekovnom prijateljstvu, ljubavi  i međusobnom uvažavanju. U vezi sa tim, očekujemo da će, pored izvinjenja Fudbalskom savezu Rusije, a u skladu sa dobrom diplomatskom praksom, zvanična Crna Gora uputiti i zvanično izvinjenje Ruskoj Federaciji i svim njenim građanima”, dodao je on. 

Zogović smatra da incidenti na utakmici sa Rusijom predstavljaju kulminaciju prethodnih dešavanja na utakmicama Budućnosti, Crvenom Zvezdom i Partizanom, na kojima je stvarana atmosfera linča, i upućivane poruke, koje ne dolikuju ni sportskom duhu Crne Gore, ni pravom sportu u cjelini. 

“Crnogorska javnost i zvanični organi izbjegavaju da ova dešavanja jasno i nedvosmisleno nazovu pravim imenima, kao da se ništa i ne dešava. Pomenuta dešavanja pokazuju i koliko je Crna Gora duboko podijeljeno društvo, zbog čega izražavamo zabrinutost, uz apel da u narednom periodu treba uložiti velike napore svih konstruktivnih snaga u prevazilaženju ovih problema”, ocijenio je on. 

Kako je predložio, za početak je neophodno ispitati ulogu MUP-a i zatražiti odgovornost svih nadležnih, koji nijesu uspjeli stvoriti uslove za neometano održavanje utakmice, a zatim pronaći slabe karike i preventivno djelovati da se antipropaganda sporta na našim terenima ne ponove.

“Neophodno je dosljedno primjenjivati zakonske propise, kojima se uređuju organizacija i održavanje sportskih dešavanja, uz restriktivne zakonske mjere po ugledu na Englesku i druge zemlje, koje su iznašle načina da izgredničke i huliganske nerede svedu na nivo statističke greške”, konstatovao je Zogović. 

 

Send this to a friend