Rukomet

Norveškoj pozivnica za SP u rukometu

Iako je Norveška u baražu za SP eliminisana, kao i reprezentacije iz regiona BiH, Srbija i Crna Gora, ugled skandinavskog rukometa u svijetu je očigledno presudio u njihovu korist. Istina riječ je o reprezentaciji koja je na zadnjem Evropskom prvenstvu januaru ove godine u Poljskoj zauzela četvrto mjesto.

Žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo biće održan u četvrtak (23. juni) u 14 sati u Parizu. 

Reprezentacije će tokom žrijeba biti podijeljene u šest “šešira“. Naravno, Evropa će imati najviše predstavnika čak 14, a zanimljvo je da su se u prva četiri “šešira“ među Evropljane umiješale samo dvije reprezentacije izvan Starog kontinenta. Radi se o vicešampionu svijeta Kataru, koji je u prvom i o afričkom šampionu Egiptu koji je u četvrtom “šeširu“. 

Sistem takmičenja na Svjetskom prvenstvu ostaje isti kao i na prethodnih nekoliko takmičenja. Reprezentacije će biti podijeljene u četiri grupe sa po šest timova, a plasman u drugi krug, odnosno nokaut fazu osiguraće po četiri prvoplasirane ekipe iz svake grupe. 

Utakmice SP, koje će se održati od 11. do 29. januara sljedeće godine igraće se u osam francuskih gradova: Parizu, Nantu, Lilu, Monpeljeu, Albertvilu, Ruenu, Mecu i Brestu. Naslov svjetskog šampiona braniće domaćin Francuska. 

Prvi “šešir“: Francuska, Njemačka, Katar, Španija. 

Drugi “šešir“: Hrvatska, Slovenija, Danska, Poljska. 

Treći “šešir“: Švedska, Rusija, Bjelorusija, Makedonija. 

Četvrti “šešir“: Mađarska, Island, Brazil, Egipat. 

Peti “šešir“: Tunis, Čile, Bahrein, Japan.

Šesti “šešir“: Argentina, Angola, Saudijska Arabija, Norveška.

Send this to a friend