sp-2014

Boban: Dejo je bio ispred svih, Kusturica je trebalo da snimi film o njemu

Boban je istakao da je Dejan Savićević bio ispred svih, pravi i istinski fudbalski genije.

– U to vrijeme Bog fudbalske Juge bio je Dragan Stojković Piksi. Kompletan i harizmatičan, predodređen za najveće stvari. Kapiten Zvezde i apsolutna zvezda. Vođa. Dejan je bio prava suprotnost niškom velikanu. Bez obzira na neupitne veličine, meni je faca bio – Dejan. Sve što je Piksi mogao bilo je razumljivo ma koliko veliko bilo. A bilo je. Ali, ono što je mogao Dejan, to niko mogao nije. Neko je volio Gorana Bregovića, neko Branimira Štulića. Tako nekako… Ako je ikad postojao igrač koji je rođen i ostao, ne postao, to je bio veliki Crnogorac. Kao da ga fudbalske škole nijesu dotakle. Kao da ga nijesu mogle uokviriti, ni odrediti. Bazna tehnika, čista igra, standardi fudbalskog obrazovanja koji se vide kod svih igrača na kugli zemaljskoj, kod njega nijesu igrali. Kad bi trebao da odigra povratnu loptu to bi bila muka Isusova, ali štopati je petom sa slabijom (desnom) nogom, s igračem na leđima i u primanju ga ostaviti na mjestu – bilo mu je lakše. Njemu prirodnije – istakao je Boban.

Boban je otkrio da je Deju bilo teško da se privikne u Milanu na samom startu. On je otkrio i jedan zanimljiv detalj kada je Dejo opsovao Kapela.

– Raspravu je počeo Dejan: “Reci mu da je magare i da ne razumije k…a. I da me ništa ne boli, i da mi neće on govoriti šta da radim. Neka govori onoj svojoj gubi, meni neće!”. Budući da sam ‘poslušnik’ već bio, a i počeo sam da igram u kontinuitetu, prevesti nijesam htio. Ne samo zbog nas, već i zbog velikog trenera. Rekao sam da se ne osjeća dobro… Kapelo mi je zaurlao da ne lažem i da zna da ga psuje, dok je Dejan naređivao da prevedem što treba. Čista ludnica. Dok se vika nastavljala, odlijepio sam se od njih i krenuo za drugima. Pokupio se i Dejo, dok je Kapelo trening preselio na drugi teren. Scena – za sve nezamisliva. Za mene ne. Bio sam svjedok kada je nekoliko godina ranije obrusio Osimu – “ili igram, ili odoh”… – dodao je Boban.

Kasnije je Dejo postao Berluskonijev miljenik, nakon sjajnog gola protiv Barselone Dejo je postao i omiljeni fudbaler među navijačima.

Legendarni fudbaler je dodao i da je Emir Kusturica napravio veliku grešku.

– Kada je genijalni reditelj napravio bezvezni film o Dijegu Maradoni i spustio sebe kroz njegovo ime, imao je puno bolji izbor – izabrati Jugo-Maradonu. Njemu bližeg. I pravog lika za pravog Emira Kusturicu. Jer, Dejo je i u blatu plesao tango. Jer, Dejo je imao široki osmjeh i dijamant na dvojci. Dijamant, koji je sjajio kao njegov fudbal umoran u šarene krpe ovdašnjih livada. I ništa neće razgraditi fudbalski Balkan Dejana Savićevića. Ni vrijeme… Ni genije – zaključio je Boban intervju za sajt sporto.me.

Send this to a friend