Tenis

Danka nije potpuno zasijala na Šatrijeu, ali je najavila da to može vrlo brzo učiniti

Kada sam vidio žrijeb, tačnije Dankin dio kostura, želja mi je bila da u drugom kolu protivnica bude Eženi Bušar. Ok, jeste ona šesta igračica svijeta, ali je na šljaci bila očajna i ostvarila je jednu jedinu pobjedu. U tom slučaju Danka bi bila potpuni autsajder i jednostavno bi bez pritiska vjerovatno pružila još više.

Sa druge strane Kristina Mladenović u Parizu je kod kuće i po pravilu na Rolan Garosu igra najbolje. Navikla je na pozornicu Šatrijea i puna samopouzdanja igra pred svojim navijačima.

Baš je to bilo vidljivo na početku. Mladenović je sa jasnim planom ušla u meč i uz samu pozornicu na kojoj su igrali optpuno je izbacila iz ritma Danku. Naša teniserka je tek od sredine trećeg gejma počela da igra. Do tada Mladenović je izuzetno dubokim udarcima, počev od riterna, ostavljala bez ikakvog odgovora.

Pominjao sam samopouzdanje, a ono se najbolje vidjelo u dva poena prva dva gejma, kada je Kristina bila na mreži i mogla da završi kako god želi, ona je u oba navrata udarila toliko jako i pogodila praktično osnovnu liniju. Prvi put sam pomislio da se kockala, međutim kada je drugi put pogodila, po dubini, isto mjesto shvatio sam da jednostavno potpuno vjeruje u svoje udarce.

Druga stvar bili su dropšotovi. Na stranu to što ih je tokom čitavog meča savršeno igrala, Mladenović je tako pokazala da je odlično pripremila meč jer je znala odlično kako Danka voli da igra. Treća stvar koja je bila vidljiva bili su baloni, opet duboki i dovoljno dobri da Danku udalje od osnovne linije. Kao što vidite na samom početku meča Kovinićeva nije mogla da igra u zoni u kojoj se osjeća najbolje na osnovnoj liniji.

Nakon tih startnih 0:2, prepao sam se debakla, valjda sam zaboravio da Danku odlikuje nevjerovatno jaka psiha. Nakon francuskog blickriga, uslijedio je odgovor. Nekoliko dobrih servis gejmova, u kojima je pokazala da može da bude konkurentna čim nametne svoj ritam i bude agresivna i kontroliše poen. Falilo je samo da se navikne na projektile koje sa prvog servisa šalje Mladenović. Za to joj je trebala i mala pomoć rivalka i to se dogodilo.

U prvom gejmu drugog seta, Francuskinja je poslala smeč za gejm u dno mreže, Danka je to shvatila kao poruku da je sada momenat da napadne. Iskoristila je drugi servis Francuskinje i već u tom gejmu iskoristila brejk šansu koju nije dočekala u prvom setu. Potpuna kontrola svoja dva naredna servis gejma dovela je Danku do 3:1. Onda je u šestom gejmu, Mladenović odigrala dva strašna poena, u jednom je vratila sve što je Danka ispalila sa osnovne linije i natjerala je ne na jedan već na više dodatnih udaraca i dva teška smeča, Danka je drugi poslala u aut, Mladenović je stigla do 00:30 i onda napravila brejk za 3:3, a za “sekund” i do 5:3.

Onda se desilo ono što je pokazalo da Danka može biti velika i da nije zalutala do centralnog terena Rolan Garosa koračajući kroz hodnika koji je vidio toliko velikih šampiona. Odgovor karaktera bio je nevjerovatan i učinio da se meč produži do 12. gejma kada je bio kraj, za ovu godinu, a nadamo se tek početak u karijeri.

Dobre stvari igranja protiv Kristine Mladenović su bez sumnje to što je osjetila najveću tenisku pozornicu, biće to dodatni impuls za budućnost, uz to pokazala je sebi, nama i svima ostalima da može i tu odigrati sa onima iz vrha, jer ne zaboravimo, Kristina je bila juniorska šampionka Rolan Garosa. U miks dublu osvojila je dva gren slema u seniorskoj konkurenciji, te da je stizala do 36. mjesta u karijeri. Ono najvažnije iz našeg ugla je to da je u posljednje dvije godine u Parizu pobijedila drugu teniserku planete (Na Li), pa šestu teniserku svijeta (Eženi Bušar).

Kovinićeva je pored jake psihe pokazala i ostale svoje kvalitete, odličan prvi servis koji joj je omogućio dosta lakih poena. O kvalitetu njenog prvog servisa govori i to što iz njega generiše više snage i brzine od 13 cm više Mladenović. Danka je prosječno servirala 173km/h, Kristina 166. Uz to Dankin najbrži servis bio je čak 191 km/h, Kristinin 184. Pored snage tu je izuzetno dobra raspodjela strane u koju će servirati, na slici možete vidjeti da je vrlo dobro miksala prvi servis naša teniserka i u djus i u prednost stranu terena.

Sinoć je svakako presudio i broj neiznuđenih grešaka imala ih je 21 uz 17 vinera, ali većina tih grešaka bila je opravdana čistom željom da nametne svoj ritam, pošto je Francuskinja bila neumoljiva kada se pitala u poenima, pokazuje to i njen učinak u direktnim poenima/greškama 26/14. Za kraj evo i kompletne statistike, do novog velikog meča, nadamo se već na Vimbldonu. Sa Rolan Garosa Danka je ponijela 50 hiljada eura i 30 WTA bodova!

Send this to a friend