Tenis

Sjajni Đoković u šestom finalu Australian opena

Srpski teniser uspio je da se plasira po šesti put u finale u Melburnu, a protiv pobjednika meča Raonić-Marej pokušaće da sačuva maksimalan učinak u finalima prvog Gren slem turnira u godini.

“Igrao sam nevjerovatno u prva dva seta, ali je to potrebno protiv Rodžera, koji je samo set izgubio na cijelom turniru. Izašao sam odlično na teren, vodio 2:0 u setovima. Na kraju je bila velika borba i nadam se da su svi uživali u ovom meču”, rekao je Đoković poslije meča.

Dva prva seta najboljeg igrača svijeta bila su nevjerovatna.

Samo tri gema osvojio je Federer, dok je Đoković letio po terenu i za sat je već bilo 2:0 u setovima.

Federer je u trećoj dionici krenuo na sve ili ništa, smanjio broj grešaka, pogodio 18 vinera i u nevjerovatnom sedmom gemu napravio brejk za 4:2, koji ga je pogurao ka setu.

U četvrtom setu jedan brejk takođe je bio dovoljan za odluku.

To je ujedno bila jedina brejk lopta u cijelom setu, u devetom gemu kada je riternom Novak došao do prednosti od 5:3, a potom odservirao za pobjedu.

Đoković je pored plasmana u finale uspio da i da povede sa 23:22 u međusobnim duelima sa Federerom.

 

Drugi finalista biće poznat sjutra (9.30), kada će na terenu biti Endi Marej i Miloš Raonić.

Tok meča:

ČETVRTI SET:

6:3- Pobjeda Đokovića! Gem sa nulom, šampionski prvi nosilac stiže do novog finala u Melburnu.

5:3- Brejk za Novaka! Nevjerovatan je bio prvi poen Đokovića na startu gema, a onda još jedan sjajan Federera za 30:30. Poslije servisa Federera uz malu pomoć mreže došao je do brejk lopte, a onda sjajnim riternom došao do brejka i sada servira za pobjedu.

4:3- Siguran gem za Đokovića, uz jedan izgubljeni poen. Dobro je servirao Novak.

3:3- Sličan gem poput prethodnog. Đoković je imao šansu kod 30:30, ali je napravio neiznuđenu grešku, a onda je Rodžer servis vinerom zaključio gem.

3:2- Đoković je pogodio as kod 40:30 za novu prednost. 

2:2- Rodžer sa nulom do izjednačenja.

2:1- Siguran gem za Novaka, uz jedan izgubljeni poen.

1:1- Federer je pogodio dva asa, nastavio je da servira dobro, kao u prethodnom setu.

1:0- Od 0:30 Đoković je vezao četiri poena na svoj servis. Federer je tri riterna poslije drugog servisa poslao u mrežu.

TREĆI SET:

3:6- Set za Federera. Iskoristio je treću set loptu u napetom gemu i uspio da se vrati u meč.

3:5- Novak je odservirao dobro i ostao u trećem setu.

2:5- Potvrdio je brejk Federer, na gem je do seta.

2:4- Brejk za Rodžera u najdužem gemu na meču. Prvi put danas je Federer imao brejk lopte i na kraju je četvrtu iskoristio.

2:3- Izvukao se sada Federer, jer je Novak imao brejk loptu. Konstantno je na mreži Rodžer, pokušava da skrati poene.

2:2- Lak gem za Novaka sa nulom.

1:2- Dobar gem za Federera, uz jedan izgubljeni poen. Švajcarac pokušava da promijeni ritam i vrati se u meč.

1:1- Pokušava Rodžer da bude agresivniji, osvojio je dva poena na Novakov servis, koji je Srbin prelomio as udarcem kod 40:30.

0:1- Federer osvaja prvi servis gem u trećem setu. Đoković je zaprijetio kod 15:30, ali su sljedeća tri poena pripala Švajcarcu.

DRUGI SET:

6:2- Set za Novaka. Lako, bez izgubljenog poena srpski teniser stiže do 2:0.

5:2- Spasio je dvije set lopte Rodžer i ostao u drugoj dionici.

5:1- Đoković na gem do 2:0. Dominira u dosadašnjem dijelu meča srpski teniser, ima samo četiri greške, naspram 20 Rodžerovih.

4:1- Novi brejk za Novaka. Osvojio je Federer prvi poen u gemu, potom imao inicijativu u sljedećem, u kojem je Đoković poslije duge razmjene bekhend vinerom poentirao. Uslijedili su sjajni riterni Đokovića, koji ima veliku prednost i u drugoj dionici.

3:1- Potvrdio je brejk Đoković. 

2:1- Brejk sa nulom za Novaka, fantastičan gem za srpskog tenisera.

1:1- Dva asa i dva vinera za gem sa nulom za Đokovića.

0:1- Federer je sačuvao servis gem, iako je Đoković imao brejk loptu. Odbranio je dobrim servisom i forhendom, potom pogodio viner, a onda je Novak pogriješio.

PRVI SET:

6:1- Set za Đokovića, iskoristio je drugu set loptu. Kod prve je Federer odličnim volejom se izvukao, ali je potom Novak pogodio servis viner. Samo 22 minuta trajala je uvodna dionica.

5:1- Još jedan brejk za Đokovića. Veoma je agresivan prvi nosilac, opet je kao u drugom gemu stigao do 15:40, a onda natjerao Rodžera da pogriješi.

4:1- Đoković je stigao do 40:0, Federer uz viner iz riterna i grešku Novaka se vratio u gem, ali je na kraju neiznuđenom greškom Švajcarca srpski teniser sačuvao servis.

3:1- Konačno dobar gem za Rodžera, osvojio ga je sa nulom, uz dobre servise.

3:0- Potvrdio je brejk Novak. Samo je prvi poen pripao Rodžeru, a onda mnogo bolja igra Đokovića i za kraj gema fantastičan pasing šot viner.

2:0- Brejk za Đokovića! Osim prvog poena koji je poslije dobrog servisa i forhenda osvojio Rodžer, ostatak gema prošao je u znaku agresivnog Đokovića, koji je natjerao Švajcarca na nekoliko grešaka i već prvu brejk loptu kod 15:40 je iskoristio.

1:0- Novak servis gemom sa nulom otvara meč.

Biće to 45. međusobni duel velikana bijelog sporta, a uoči današnjeg meča rezultat u pobjedama je izjednačen, 22:22.

Novak je do polufinala imao problema u osmini finala, kada je poslije pet setova i čak 100 neiznuđenih grešaka uspio da savlada Žila Simona.

Sa druge strane, Rodžer je lakše stigao do završnice, jer je ispustio samo set od Grigora Dimitrova.

Kada su u pitanju mečevi na Gren slem turnirima, Novak vodi 8:6 u duelima sa Rodžerom.

Pobjednik današnjeg meča će u finalu igrati protiv boljeg iz duela između Miloša Raonića i Endija Mareja, koji je na programu sjutra.

Send this to a friend