Vaterpolo

Gojković: Crnogorski vaterpolo ima budućnost, Ukropina je mogao da konkuriše za OI

Gojković u razgovoru za CDM kaže da je srebro na šampionatu u Podgorici plod velikog rada ovog ljeta koji je sproveden u više mlađih selekcija.

“Sigurno bitan momenat za crnogorski vaterpolo, da se pokaže da imamo razloga da se radujemo i na koga da računamo u budućnosti. Osvojiti medalju na SP je sigurno uspjeh, sigurno da bi voljeli da je zlatna medalja, ali ako ćemo uvijek biti među četiri i imati dva meča za odličje onda je to za nas i za bazu koju imamo jedan nevjerovatan uspjeh. Odrađen je veliki posao ovo ljeto, jer je ta selekcija bila na okupu tri mjeseca. Krenuli su još 20. juna, a moram da istaknem i drugi dio stručnog štaba pored Uskokovića i Aleksića tu su bili trener Mirović i Marković zajedno sa koordinatorom Ivanovskim.” – kaže za CDM Gojković i nastavlja:

“Oni su počeli pripreme sa ovom generacijom i generacijom godinu starijom i nastaviće sa njima i naredne sedmice na Evropskom prvenstvu. To je ono što smo htjeli da dobijemo i to je važnije od rezultata. Mislim da je ovaj uspjeh stigao baš kao posljedica tog dobrog rada, tri mjeseca u kontinuiteru momci su bili zajedno, željeli smo da se vratimo starim pravilima, da prije svega zavedemo disciplinu, red i rad, to su momci usvojili. Nije bilo problema i vjerujem da će ekipa koja će nas predstavljati na Evropskom prvenstvu igrati opet dobar vaterpolo. Definitivno će za dio biti problem da se prilagodi zato što se ovdje igralo po novim, eksperimentalnim pravilima, prvenstvno sa manjom loptom i manjim brojem igrača, dok će se EP igrati po starim pravilima.” – zaključio je Gojković prvi segment priče.

Interesovalo nas je da li ga je neko od reprezentativaca iznenadio igrom na Svjetskom šampionatu.

“Nije bilo iznenađenja za mene. Vodio sam ovu selekciju nekoliko godina i zadovoljan sam prikazanim. Neki su mogli malo bolje, pojedini su trenirali sa A timom ovog ljeta tako da ih odlično poznajem i mislim da smo opravdano stigli do srebra.”

Sigurno da je jedan od igrača koji je potvrdio talenat je i Aleksa Ukropina. Očekivalo se da već ovog ljeta, nakon debija kod Ranka Perovića, dobije šansu u seniorskoj selekciji, ali je Gojković odlučio da nije spreman za to. Sigurno da ga naš proslavljeni vaterpolista dobro poznaje jer ga trenira u Jadranu.

“Na Ukropini se vidjelo da je bio izuzetno motivisan za ovo takmičenje i toga mu je falilo u nekim situacijama ranije. Poželio sam mu da zadrži tu motivaciju i na Evropskom prvenstvu naredne godine, kod njega kvalitet nije upitan, ali mora početi još više da radi na sebi i da se usavršava. Ima nevjerovatne mogućnosti, ali ključno je da radi i da ima motiv da bude najbolji i to bi moglo da ga gurne gdje pripada.” 

Desna strana napada, tačnije manjak igrača kojima je lijeva ruka jača, veliki su bili hendikep za našu selekciju svih ovih godina. Ipak sada liči kao da bi to moglo da se potpuno promijeni. Pored Ukropine na šampionatu se na toj strani istakao i Đuro Radović.

“Radović je tek 10. jula priključen ovoj reprezentaciji, bio je u A timu i na njega sam svjesno računao i u toj najjačoj konkurenciji. Mislim da mu je to pomoglo, najvažnije za njega bilo je što je imao pravi stav kada se vratio u mlađu selekciju. Nije imao stav da je iznad njih iako je stigao iz A selekcije i to je ono što sam tražio od njega. Još nekoliko igrača me pozitivno iznenadilo i vjerujem da iz ove generacije može dosta igrača iskočiti za A tim.” – smatra Gojković.

Pored pomenutog dvojca još su brojni juniori pokazali da imaju kvalitet. Saveljić, Franeta, Dragović, Tešanović, ali i ostali koji su dobili šansu. Za trud i kvalitetan nastup nagrađeni su srebrom, ali im Gojković sprema još veće priznanje.

“Mi smo ovo ljeto probali dosta mlađih vaterpolista, Pješivac je bio ozbiljan kandidat za OI, Radović takođe. Ukropina da je bio na pravom nivou voljnog momenta i rada, objektivno je imao kvalitet da bude tu u A timu. Tokom ove godine još ćemo neke priključivati. Stiže smjena generacije, ja vjerujem da treba da uđu mlade snage u A tim i vjerujem da im treba dati šansu i prije nego što je realno zasluže. Ne petorici odjednom, ali jednom ili dvojici da. Mnogo je lakše to uraditi sad poslije OI, jer kao što znate na OI svi dovode najbolje igrače, jer se igra jednom u četiri godine. Nagrada ovim momcima biće i poziv za A tima, ne svima, ali kad bi iz ove generacije četiri pet igrača konkurisalo za seniorski tim mi bi mogli reći da smo bogati u vaterpolo smislu.” – zaključio je selektor našeg A tima.

Send this to a friend