Vaterpolo

Janović: Umor je presudio, zlato iz Malage najmilije u karijeri

Kapiten crnogorske reprezentacije neće predvoditi “ajkule” na igrama u Riju. Razlog je jednostavno zamor, a on je to vrlo slikovito objasnio.

“Osjetio sam da mi je teško da uskočim u bazen da odradim trening i to je bilo to. Kada to osjeti vrhunski sportista, onda je vrijeme za kraj karijere. Potreban mi je odmor, ali nakon toga ću opet biti u sportu.” – kazao je Nikola novinarima na oproštajnoj pres konferenciji, ali nije odgovorio na pitanje postoji li mogućnost da se vrati u bazen ili će postati sportski radnik.

“Na sve sam spreman” – uz osmjeh je prokomentarisao stariji od braće Janović koji sigurno neće nastupati na igrama u Riju.

“Da postoji promil šanse da se predomislim, ne bi se sada opraštao. Hvala navijačima za akciju, ipak ovo je moja odluka.”

Janović je u bogatoj karijeri osvojio ogroman broj trofeja, ali se jedan ipak ističe.

“Ponosan sam na sve što sam osvojio, na sve medalje. Ipak najmilije je odličje osvojeno u Malagi 2008. To je prva crnogorska medalja nakon referendum, koja je donijela homogenost i vjeru da hendikep gabarita kao država u nekim sferama ne važi u sportu. Pokazali smo trijumfom da i mali može pobijediti velikog”, kazao je Janović.

Na posljednjem takmičenju u karijeri Janović je osvojio srebrnu medalju i pomogao nacionalnom timu da se kvalifikuje za Olimpijske igre.

“Želio sam da zajedno sa saigračima, stručnim štabom, savezom i navijačima ispunimo cilj, da dokažemo da Crna Gora ima igrače koji su svjetska klasa. Bili smo kompletno gledano najbolja reprezentacija i medalja ima simboličan značaj. Dao sam sve od sebe, posljednji atom snage. Osjetio sam da više ne mogu. Reprezentacija je sada u dobrim rukama, na pravom kolosjeku i odlazim spokojan. Sigurno je da će momak koji zauzme moje mjesto u Riju sa mnogo više motiva pristupiti tom takmičenju”, objasnio je Janović.

Legendarni kapiten kazao je da suđenje u finalu Evropskog prvenstva nije uticalo na njegovu odluku, dok je Direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Petar Porobić sa posebnim emocijama govorio o Janoviću.

“Nikoli sam bio prvi trener. On se najprije bavio plivanjem. Kasnije je već sa 10 godina pokazao ogroman potencijal i znalo se da će biti veliki igrač. Mnogo smo toga prošli zajedno još od Svjetskog prvenstva 2005., kada smo osvojili zlatnu medalju. Nisam želio da se Nikola sada povuče, ali razumijem njegovu odluku”, rekao je prvi selektor našeg nacionalnog tima.

Nikola je igračku karijeru počeo 1994. godine u Primorcu, a nastupao je i za Crvenu zvezdu, Bečej, Jadran HN, Posilipo i Jug. Osvojio je veliki broj trofeja u nacionalnim prvenstvima i kup takmičenjima.

Sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore ima zlato sa Evropskog prvenstva 2001. u Budimpešti i zlato sa Svjetskog prvenstva 2005. u Montrealu.

Nikola je sa reprezentacijom Crne Gore osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Malagi, srebro u Ajndhovenu 2012, srebro na Svjetskom prvenstvu u Barseloni 2013, kao i srebro na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Beogradu. Takođe, u Svjetskoj ligi je osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

Send this to a friend