Vaterpolo

Maslovar: SP za juniore pokazaće ko je blizu A reprezentacije

Selekciju će u Almati predvoditi Zoran Maslovar koji je u nezgodnom trenutku, samo dvije nedjelje pred start takmičenja preuzeo mlade ”ajkule”.

‘’Ova selekcija je jako kasno počela pripreme, u odnosu na ostale. Kada sam je preuzeo, ekipa je bila jako nespremna. Nijesmo imali dovoljno vremena da sve spremimo. Na turniru u Mađarskoj naša ekipa je prvi put igrala zvaničnu utakmicu po novim pravilima, za razliku od ostalih koji su imali prilike da odigraju više mečeva u tom format tokom godine. Mi se tek sada praktično prilagođavamo na nove uslove, a pripreme su završene i već kreće Svjetsko prvenstvo. Turnir u Mađarskoj je pokazao dva lica. Bilo je situacija kada je to prilagođavanja izgledalo mnogo bolje nego što smo očekivali, sa druge strane vidjelo se da smo jako kratko bili zajedno, da smo jako malo trenirali zajedno. Ovo prvenstvo po novim pravilima je eksperimentalno. Kao što je poznato manji je bazen, manja lopta, jedan igrač manje je u polju… Moje lično mišljenje je da bi bilo loše za vaterpolo da se usvoje ova pravila’’, kazao je Maslovar i dodao.

‘’Ovaj put nijesmo mogli da računamo na najbolji sastav. Igraju se evropska klupska takmičenja u isto vrijeme kada i šampionat, a naši klubovi su puni mladih igrača. Fali nam nekoliko igrača iz Jadrana i Budve. Ali, ovo je ono najbolje u ovom momentu. Morali smo se prilagoditi situaciji, nije se mogao promijeniti kalendar takmičenja. Sa ovakvim pravilima potrebno je više jakih duela, igrači moraju biti maksimalno spremni. Potrebno je više polivalentnih igrača, potrebno je dosta ulazaka, dosta kretanja. Za ovako nešto ekipa mora biti maksimalno spremna, a mi to nijesmo u ovom momentu. Takođe, ponavljam jako malo vremena smo proveli zajedno, jako malo vremena za nov apravila.’’

S obzirom na sve što se događalo, očekivanja nijesu velika, od juniora se ne očekuje visok plasman, već je cilj dati maksimum u svakom meču, i vidjeti na koje se igrači u budućnosti može računati.

‘’Glavni cilj je da vidimo ko od ovih igrača može da se u skorije vrijeme priključi A timu.U ovom momentu to jedino možemo da tražimo od igrača. Mnoge zemlje su sa juniorskim selekcijama tokom godine igrale po novim pravilima, a mi nijesmo, i onda se može zaključiti da je ovo takmičenje za nas praktično eksperimentalno. Cilj je vidjeti ko od ovih igrača može uskoro pojačati seniorsku reprezentaciju’’, kazao je Maslovar.

Igraćemo u grupi A sa Egiptom, Južnom Afrikom, Hrvatskom i Brazilom.

‘’Ja sam sticajem okolnosti početkom godine bio na turniru u Saudijskoj Arabiji, imao sam prilike da igram protiv Egipta. Radi se o ozbiljnoj ekipi, tamo radi nekoliko stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije. Drugi rival nam je Južna Afrika, i odgovaram nam ovakav raspored da sebe još malo nađemo u novim pravilima. Ali, kao što sam rekao glavni cilj je da vidimo na koga možemo računati u budućnosti.’’, zaključio je Maslovar.

Na spisku za Kazahstan su: Arsenije Stanović, Uglješa Vukasović, Đorđe Bulatović, Dušan Matković, Matija Brguljan, Nicolas Saveljić, Danilo Adžić, Stefan Porobić, Filip Gardašević, Janko Krivokapić, Milija Mandić. U stručnom stabu pored Maslovara su još Jovo Vukasović, Igro Martinović, doktor Đorđe Klajn, vođa puta je Mario Brguljan, dok će kao sudija Crnu Goru predstavljati Siniša Matijašević. Reprezentacija u srijedu ujutro sa aerodroma u Golubovcima putuju za Kazahstan.

RASPORED UTAKMICA:

4. septembar Crna Gora – Egipat u 9 sati po lokalnom, odnosno 5 po crnogorskom.

5. septembar Crna Gora – Južna Afrika u 17 sati po lokalnom, odnosno 13 po crnogorskom.

6. septembar Crna Gora – Hrvatska u 14:20 po lokalnom, odnosno u 10:20 po crnogorskom.

7. septembar Crna Gora – Brazil u 11:40 po lokalnom, odnosno u 7:40 po crnogorskom.

Grupa A: Hrvatska, Brazil, Crna Gora, Egipat, Južna Afrika.

Grupa B: Japan, Holandija, Mađarska, Grčka, Kina.

Grupa C: Iran, Argentina, Srbija, Australija, Meksiko.

Grupa D: Kanada, Uzbekistan, Italija, Kazahstan, Španija.

Pobjednici grupa idu u četvrtfinale, drugoplasirani i trećepalsirani timovi u osminu finala.

Send this to a friend