Vaterpolo

Muške suze Aleksandra Uskokovića

“Posebno će se, kao dirljiv trenutak jedne velike utakmice, pamtiti suze dječaka iz Budve u samom finišu kada je postalo jasno da „ajkule” neće osvojiti zlato”, jedan je od mnogobrojnih komentara na portalima.

I CdM je prvi objavio priču o akciji da se pronađe ovaj mladi navijač i da se, ako bude humanih ljudi, pošalje na ljetnje Olimpijske igre u Riju.

Kako to obično biva, istina je nekad interesantnija-suze sedmogodišnjeg Aleksandra Uskokovića nijesu bile na kraju meča Srbija Crna Gora, kada je već bio odlučen pobjednik. Objektiv fotoaparata zabilježio je reakciju mladog crnogorskog navijača u prelomnom času meča, kada sudije poništavaju gol Radovića za vodstvo i kada, mimo pravila igre, dozvoljavaju srpskim igračima kontranapad za prvo i odsudno vodstvo u finalu Evropskog prvenstva. 

Tada je i najmlađem crnogorskom navijaču bilo jasno ono čega su se mnogi pribojavali da Crna Gora te noći i na tom mjestu ne smije i ne može biti evropski prvak. Suze koje su potekle u tom času možda jesu bile i simbol nemoći, ali više od svega dječački, ali i muški žal za pravdom koje nije bilo u noći kada su „ajkule” istinski zaslužile nagradu za muku, želju i igru.

Ono što su kasnije neki analizirali stručno, neki diplomatski uvijeno, neki i patriotski preoštro, sedmogodišnji dječak iskazao je iskreno. Prosto, nije bilo fer.

I tačka.

Aleksandar je jedno od troje djece rođenog Budvanina Srećka Keka Uskokovića, nekadašnjeg vaterpoliste Budve i dugogodišnjeg funkcionera u Vaterpolo savezu Crne Gore. Sada sa suprugom živi u Beogradu gdje vodi biznis, a djeca idu u školu. Sportska porodica Uskoković budno je pratila sve utakmice tokom prvenstva u Beogradu i možda bila najsrećnija što se u finalu srijeću rivali, ali i sportski prijatelji.

Zato one suze nijesu bile uperene ni protiv koga. Samo ljudski žal za pravdom. Neka su ti proste Aleksandre, pa kad porasteš da jednog dana daš odlučujući gol da nekim drugim dječacima izazoveš osmijeh na licu. 

 

Send this to a friend