Gradovi u Poljskoj uspješno privlače strane investicije

Komentari (0)
A A A
Poljski gradovi, najefikasnije privlače strana ulaganja u Srednjoj i Istočnoj Evropi, a Katovice, Vroclav i Poznanj su jedini iz regiona na listi deset evropskih gradova po uspješnoj strategiji za investicije.

Najefikasniju strategiju za strana ulaganja u evropskim gradovima ima britanski Glazgov, dok su Katovice na drugom mjestu, Vroclav na sedmom, a Poznanj na desetom, piše današnji list "Puls biznesu". 

U rang listama evropskih gradova sastavljanim po raznim kriterijumima, počev od privrednog potencijala, preko ljudskog kapitala, strategije privlačenja stranih ulaganja i dobrog poslovnog okruženja, poljski gradovi prednjače u listama TOP 10 u regionu.

U kategoriji najboljih evropskih glavnih gradova po efikasnosti troškova kada su u pitanju strana ulaganja, najbolja je Sofija, Beograd je četvrti, Prag je peti, a Varšava je deseta.

U glavnoj listi 25 evropskih gradova ukupno najpovoljnijih za ulaganja po svim kriterijumima nema nijednog grada iz postsocijalističkih zemalja.

Na posebnoj listi za Srednju i Istočnu Evropu na prvom mjestu je Budimpešta, slijede Vroclav i Katovice, a od poljskih gradova tu je još i Poznanj, na sedmom mjestu.

Najbolju strategiju u regionu za privlačenje investicija imaju Katovice, Vroclav i Poznanj koji su zauzeli prva tri mjesta, a plasirao se na tu listu i Krakov na 10. mjestu.

U izveštaju ocijenjeno je 486 lokacija, gradova i regiona. Poljski gradovi prema ocjeni poljskog privrednog lista još uvijek imaju šta da sustižu i to u kategorijama: privredni potencijal, ljudski potencijal, kvalitet života i infrastruktura.

Guverner Poljske narodne banke Marek Belka upozorio je u intervjuu za list "Djenjik Gazeta pravna" da poljska privreda nema kratkoročnih problema. Njenu konkurentnost na duge staze, kako navodi, treba više zasnivati na dodatoj vrijednosti poljskih roba i usluga, nego na niskim cijenama i troškovima proizvodnje.

"Konkurentnost poljske privrede nije zasnovana na povjerenju brenda 'Made in Poland', već na niskim cijenama, niskim platama i malim troškovima,a to je vrlo plitka prednost. Zamislimo da zbog nekih okolnosti, recimo ulaska u ERMII sistem kurseva za prelazak na euro, počne da dobija ubrzano na vrijednosti. Konkurentnost će tada vrlo brzo nestati", upozorio je Belka.

Prema ocjeni guvernera, Poljska ne bi trebalo da nastoji da privuče call-centre, iako oni otvaraju kratkoročno mnogo radnih mjesta, već prije da stavlja karte na usluge analiza i razvoja poslovnih strategija.

"Ne na montiranje automobila, već na inženjerske usluge. Naravno, to je proces. Vidio sam studije prema kojima je prosječna vrijednost poljskog izvoza 2000. godine iznosila 50 centi po kilogramu proizvoda, dok danas iznosi 1,7 eura. Kilogram njemačkog izvoza vrijedi tri eura. Dakle, pred nama je još dug put", zaključio je Belka.

Tweet
0
Ključne riječi:
  • Advertisment