Plata 4.500 eura: Norveška traži inženjere, doktore, šofere i konobare

Komentari (0)
A A A
Evropska kancelarija za zapošljavanje EURES objavila je detaljan izvještaj u kojem se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, ali i vozači autobusa, kuvari i konobari, a kojima se u toj uređenoj nordijskoj zemlji nudi prosječna mjesečna plata od skoro 4.500 eura, prenosi Cafe.ba.

Naime, ovoj skandinavskoj zemlji potrebni su inženjeri, a posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, predškolski vaspitači, nastavnici, posebno u oblasti prirodnih nauka i matematike, doktori medicine i medicinske sestre, psiholozi, vozači autobusa, taksisti, kuvari i konobari.

Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, Aker Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kværner, Kongsberg Gruppen, Aibel, Roxar i Fabricom.

Prema navodima EURES-a, za boravak u Norveškoj potrebno se prijaviti za dozvolu za boravak u periodu od tri mjeseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest mjeseci dok traži zaposlenje.

Ova zemlja je poznata i po ogromnim rezervama sirove nafte i plina, a ubraja se i među najveće izvoznike morske hrane u svijetu. Bruto domaći proizvod Norveške trenutno iznosi 56.920 dolara, ili 41.683 eura, po stanovniku.

 Na referendumu 1994. godine građani Norveške odbili su da se pridruže Evropskoj uniji, a prema nedavnoj anketi 80 odsto Norvežana ne želi u EU.

Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svijetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja dugotrajnog ugovora. Plaća se isplaćuje na mjesečnoj osnovi, a zaposleni radi 37,5 sati sedmično, odnosno 7,5 sati svaki radni dan, a maksimalno 40 sati u sedmici.

Radnici u Norveškoj u prosjeku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen.

Prosječna plata u ovoj skandinavskoj zemlji je jedna od najviših u Evropi, ali i  svijetu. Tako je prosječna mjesečna plata u Norveškoj trenutno oko 36.700 norveških kruna NOK, odnosno 4.384 eura.  Deset odsto najbolje plaćenih stanovnika ove zemlje u prosjeku zarađuju oko 71.000 NOK-a mjesečno, odnosno 8.541 eura, a deset odsto najslabije plaćenih stanovnika u prosjeku mjesečno zarađuju oko 20.600 NOK-a ili 2.460 eura.

Ipak, EURES napominje kako je hrana u Norveškoj u prosjeku za 62 odsto skuplja nego u ostalim evropskim zemljama. Npr. mlijeko, sir, jaja i meso su oko 60 odsto skuplji nego u ostatku Evrope. Riba i morski proizvodi nijesu skupi u odnosu na ostale prehrambene proizvode. Norvežani u prosjeku za stanarinu i komunalije potroše 27 odsto svoje plate, 20 odsto za javni prijevoz i za automobil, 18 odsto za hranu i za ostale potrepštine u kući i 12 odsto za odmor i rekreaciju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija UN, Norveška je rangirana kao zemlja sa najvišim prosječnim primanjima, najdužim životnim vijekom stanovnika i najboljim uslovima za život svojih građana. Većina stanovnika Norveške posjeduje svoju vlastitu kuću. Tako oko 90 odsto bračnih parova imaju svoju kuću ili stan.

Prosječna stanarina u toj zemlji je oko 5.500 NOK-a, odnosno 657 eura. Stanarine u Oslu i Stavangeru skuplje su u odnosu na druge gradove te zemlje. Takođe, kuća sa baštom u Norveškoj se može kupiti u prosjeku za oko 2.000.000 do 3.500.000 NOK-a, odnosno 238.900 do 418.120 eura.

Nedavno su vlasti te zemlje saopštile kako je svaki stanovnik Norveške teorijski postao milioner zahvaljujući državnom fondu u kojeg se slijevaju sredstva od nafte i gasa.

Centralna banka Norveške, koja upravlja Fondom "Global”, koji je osnovan 1990. godine, saopštila je da su sredstva tog fonda zbog visokih cijena nafte i gasa porasla na 5,11 biliona norveških kruna, odnosno preko 828 milijardi dolara, što je oko milion puta više od skoro šest miliona ukupne populacije te zemlje. Tako se prvi put u istoriji Norveške desilo da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku te zemlje.

Tweet
0
Ključne riječi:
Najnoviji komentari
 • w/ Bolje u Norvešku za 4-600 eura mjesečno, nego u DPS za 50-100 eura jednokratne pomoći. prije 1 year 2 months
  0 0
 • norge Dajte kakav link ili nesto sa vise informacija, rado bih otisao i poveo kompletnu porodicu sa sobom a ostali nek vracaju Milove dugove i pjackaju se medjusobno. Ko god moze treba da iskoristi i ode. prije 1 year 2 months
  0 0
 • ani pa ni cg nije daleko od norveske cene nebeske plate da ne pricam,trcimo u eu a posle daj boze da pobegnemo iz nje ali ono posle j...... nema kajanja, kod zaposlenja imamo ugovore kojih se gazde pridrzavaju fodisnji ako z........ gazdu pa ga dobijes za par godina ako i docekas kod jednog i tako dalje da ne nabrajam cg bolja nego i norveska prije 1 year 2 months
  0 0
 • cccc znamo da dobijate odlicne prilike u Cg...zato mi ostali od vas i vaseg "znanja" ne mozemo na red doci... prije 1 year 2 months
  0 0
 • Jokan Prilično dobro poznajem Norvešku, cijene, način života...
  Tročkovi života nisu duplo veći nego kod nas. Naime, hrana jeste skuplja, ali ne dvostruko. Benzin je skuplji, ali ne dvostruko. Garderoba je nešto skuplja, ne ni 50%.
  Cijene u restoranima su veće za 300 do 500%, ali to nije nešto bez čega se ne može.
  Kako su plate 8 do 10 puta veće do naših ispada da realno imaju 4 do 5 puta više sredstava za život.
  prije 1 year 2 months
  0 0
 • Anonimni pozdrav iz 'sjajne' EU. Nemojte da zamisljate sad sve milionere, ima i dosta gladnih po ulici. Da, plate su odlicno visoke, ali su i izdaci ogromni. Dosta dobijas ali i dosta dajes. Al na kraju opet kad se svedu racuni, makar je zdravstveno besplatno. Pozdrav!! prije 1 year 2 months
  0 0
 • Norsk Bio sam u Norveškoj,jeste organizovana zemlja,dobro se zarađuje, ali se dobro i troši. Sve je po nekoliko puta skuplje nego kod nas, tako da nije sve baš tako bajkovito, kao što se može pomisliti. prije 1 year 2 months
  0 0
 • Advertisment