Misterija nestalog aviona: Deset pitanja bez odgovora

Komentari (0)
A A A
Potraga za nestalim malezijskim avionom nastavlja se na jugu Indijskog okeana, gdje je navodno pre 18 dana završio “boing 777”.

Misterija oko leta MH370 ipak je, izgleda, daleko od razrješenja i mnoga su pitanja još otvorena, a “pitanje svih pitanja” je: Kako je u 21. vijeku moguće da “tek tako” nestane džambo džet?

1. Zašto je naglo skrenuo lijevo?

Kako piše BBC, prvo pitanje bez odgovora je - zašto je let sa 239 ljudi iz Kuala Lumpura ka Pekingu 8. marta naglo skrenuo ulijevo. Podaci sa vojnih radara potvrđuju da se to zaista desilo: MH370 je bez najave skrenuo sa predviđene rute, a transponder koji šalje signal kontroli letenja u tom trenutku je već bio isključen.

Stručnjak za bezbjednost letjenja Gaj Greton za BBC kaže da su nagle promjene kursa “veoma rijetke” i da se piloti na takav manevar odlučuju samo ako imaju ozbiljan problem, poput požara, naglog gubitka pritiska ili napada, pa preusmjeravaju avion ka najbližem mjestu za slijetanje.

Ako “crna kutija” koja bilježi događanja u kokpitu nikad ne bude pronađena, sve teorije o ovom pitanju biće čiste špekulacije.

2. Da li je pilot bio samoubica?

Pitanje je, takođe, da li je razumna sumnja da je pilot planirao da se ubije. Ako se to zaista dogodilo, ne bi bilo prvi put u avio-istoriji: smatra se da se baš to dogodilo u avionskim nesrećama 1999, kad je pao avion “Egipat era”, kao i dvije godine ranije, kad se srušio avion “Silk era”.

Podaci Mreže za bezbjednost avijacije (The Aviation Safety Network) pokazuju da je od 1976. godine zabilježeno osam avionskih nesreća koje su povezane sa samoubistvom pilota.

U slučaju aktuelnog malezijskog aviona, vlasti su pretresle kuće pilota i kopilota, ali nijesu objelodanjeni nikakvi dokazi koji bi potkrijepili pretpostavke o samoubistvu. Bilo je spekulacija da je kapetan Zahari Ahmad Ssah možda bio uzrujan zbog raskida sa ženom, ali zasad nema dokaza da je zbog toga bio pomućene svijesti.

Policija još istražuje i simulator letjenja koji je pronađen u njegovoj kući.

3. Da li je otmica moguća?

Stručnjaci se slažu da je nasilni ulazak u zaključanu pilotsku kabinu nemoguć: vrata su otporna na metke, a ne mogu se razvaliti ni sjekirom. Čak ako bi neko uspio da nasilno uđe u kokpit, dok bi uspio - ostavio bi dovoljno vremena posadi da pošalje SOS signal. Moguće bi bilo jedino da je neko upao u kokpit u trenucima kad nije zaključan. Neke avio-kompanije, poput izrealskog “El Ala”, imaju dupla vrata upravo zbog takvog scenarija.

4. Nesreća?

Pitanje je i da li je moguć scenario da je nestanak aviona zapravo bio nezgoda.

Većina dosadašnjih teorija zasniva se na pretpostavci da su komunikacioni sistemi i trasponder namjerno onesposobljeni. Od te pretpostavke polaze i malezijski zvaničnici, sudeći po dosadašnjim izjavama.

Ipak, pilot i autor knjige “Zašto avioni padaju” (Why Planes Crash) Silvija Vrigli vjeruje da je moguće da se desila serija događaja koja je slučajno odvukla avion sa kursa.

“Nešto je moglo da pođe naopako u fazama. Mogla je vatra da zahvati dio aviona, pa da padnu neki sistemi, a da avion ostane nedirnut. Moglo je da dođe i do gubitka pritiska, postepenog”, kaže ona.

Vriglijeva podsjeća na pad aviona “Helios ervejza” 2005. u Grčkoj, kada je u pilotskoj kabini došlo do gubitka pritiska, poslije čega je zbog nedostatka kiseonika posada bila onesposobljena, a avion je nastavio da leti na autopilotu.

“Da Heliosov avion nije udario u planinu, nastavio bi da leti dok ne ostane bez goriva. Ne kažem da je taj scenarij vjerovatan, ali nije ni nemoguć.”

Piloti ističu da je jedna od prvih akcija koju preduzimaju u slučaju opasnosti da pošalju poruku kontroli letjenja. Da bi scenario “serije nezgoda” bio vjerovatan, moralo je da se desi da odmah, tokom “prve nezgode”, padnu svi sistemi za redovnu komunikaciju sa zemljom.

5. Zašto ništa nije preduzeto čim se isključio transponder?

Transponder je isključen kad je MH370 prešao iz malezijskog vazdušnog prostora u vijetnamski, iznad Južnog kineskog mora. Stručnjak za tumačenje podataka o letu Dejvid Beri kaže da bi, da je avion nestao u Evropi, kontrola letjenja to odmah primijetila i podigla uzbunu.

Ako ništa drugo, kažu stručnjaci, kontrola letjenja u Evropi bi tražila avion koji je najbliži onom koji je nestao sa radara, koji bi mogao da uspostavi direktan kontakt. Piloti, naime, koriste sistem za izbjegavanje sudara u vazduhu, koji otkriva transpondere drugih aviona - a sistem se koristi da se letjelice ne bi previše približile jedna drugoj.

Bivši pilot “boinga 777” Stiv Bazdigan kaže da se sjeća da u toj zoni letjenja - graničnog malezijskog i vijetnamskog vazdušnog prostora - postoji “rupa” u vezama sa kontrolom letjenja od desetak minuta.

Zanimljivo je i da niko na tlu nije primijetio nestanak aviona - malezijska kontrola letjenja je, vjerovatno, smatrala da je “predala” let Vijetnamu i zaboravila na njega.

6. Kako sateliti ne mogu da ga nađu?

Kad je riječ o komunikaciji sa vojnim satelitima, postavlja se pitanje zašto nema jednostavnijeg načina da sateliti lociraju avion koji je nestao.

Pretraga iznad okeana, oko 2.500 kilometara jugozapadno od australijskog grada Perta, zasniva se na fotografijama koje su obezbijedile komercijalne kompanije.

Den Šnur kaže da je poznato da postoji najmanje 20 satelita koji imaju dovoljno dobru rezoluciju da bi mogli da obezbijede takve fotografije. Od tih 20, najmanje 10 rutinski slikaju Zemlju svakodnevno, a slika stiže za dva, tri sata. Međutim, otkrivanje slika koje bi mogle biti od pomoći dugo se čeka, zbog količine materijala koji stiže sa satelita.

Činjenica je da veoma mali i brzi balistički projektili mogu biti uočeni veoma brzo, zahvaljujući satelitima, pa se postavlja pitanje kako su propustili veliki i, u odnosu na raketu, spori džambo džet.

Po mišljenju drugog autora koji se bavi avionskim nesrećama, Lorensa Gonzalesa, “to ukazuje da tamo negdje u svijetu postoji neko moćan ko zna gdje je avion, ali ne želi da o tome govori...vjerovatno zbog nacionalne bezbjednosti ili zato što ne želi da otkrije koliko je sofisticiran satelit koji njegova država posjeduje”.

7. Jedrio ili se strmoglavio?

Otvoreno je i pitanje da li je avion, kad je ostao bez goriva, jedrio prije nego što je zaronio u okean, ili se strmoglavio i odmah zagnjurio.

Odgovor na to pitanje zavisi od pitanja da li je pilot još pilotirao.

“Ako je bio pod kontrolom pilota, avion je mogao da se spusti na površinu vode i jedri. Erbas koji se spustio na njujoršku rijeku Hadson izgubio je oba motora, što izaziva iste posljedice kao da je ostao bez goriva, a pilot je uspio da bezbjedno aterira na vodu”, podsjeća Greton.

8. Da li su putnici znali da nešto nije u redu?

Ako nije došlo do velikog kvara, nejasno je da li bi putnici znali da se išta dešava, posebno ako nije bilo očiglednih znakova nekakvog obračuna na letu. Takođe, sat poslije ponoći većina bi spavala, a ujutro bi mogli eventalno da zaključe da je “sunce na pogrešnoj strani svijeta”.

Putnici su mogli da osjete kad se avion popeo na 45.000 stopa pa naglo spustio na 23.000, nakon što je promenio kurs - što malezijske vlasti tvrde da se dogodilo.

Jedna od teorija je i da je naglo dizanje i spuštanje aviona smišljeno da bi izazvalo gubitak pritiska, kakav može da onesvijesti ili čak ubije čovjeka.

9. Zašto nijesu koristili mobilne telefone?

Većina se slaže da putnici vjerovatno nijesu shvatali da je nešto pošlo po zlu, jer - postavlja se pitanje zašto nijesu koristili svoje mobilne telefone.

Kad je tokom terorističkih napada na SAD 11. septembra otet let 93 “Junajted erlajnza”, putnici su masovno zvali rođake i prijatelje, obavještavajući ih šta se dešava.

Međutim, ako je avion bio na visini od 30.000 stopa, nije bilo šanse da su mobilni uopšte bili u dometu.

10. Zašto se signali satelitima ne šalju u realnom vremenu?

Na kraju, slučaj misterije malezijskog aviona otvara i pitanje zašto svi avioni na svijetu ne šalju signale satelitima u realnom vremenu.

Otkad je malezijski avion nestao, prije 18 dana, svi se pitaju kako je moguće da u eri u kojoj “za tren oka” možemo da lociramo ukradeni pametni telefon, uopšte može tako lako da nestane veliki avion.

Slučaj leta MH370, međutim, pokazuje zabrinjavajući i zbunjujuću istinu - da isključivanjem nekoliko kontrolnih sistema očigledno može da “nestane” i cio avion.

Tweet
0
Ključne riječi:
Najnoviji komentari
 • ivang mozda su otisli na onu planetu slicnoj zemlji i tamo se smjestili...
  tuge ove...
  prije 1 year 3 weeks
  0 0
 • Anonimni “to ukazuje da tamo negdje u svijetu postoji neko moćan ko zna gdje je avion, ali ne želi da o tome govori...
  ----------------------------------------------
  Najvjerovatniji scenario ako uzmemo u obzir promjenu rute i pravac leta. U tom dijelu "vodene pustinje"je veoma mocna baza.Sumnjam da je ostao iko ziv jer mocni ne vole svjedoke.
  prije 1 year 3 weeks
  0 0
 • Advertisment