Turistička ponuda Crne Gore predstavljena na sajmu u Londonu

Komentari (0)
A A A
Nacionalna turistička organizacija Crne Gore NTO u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama, strateškim partnerima i turističkom privredom predstavila je crnogorsku turističku ponudu na međunarodnoj berzi turizma “WTM 2012” (World Travel Market), koja se održava u Londonu od 5. do 8. novembra. 

Tokom sajma štand Crne Gore posjetili su brojni mediji i turoperatori među kojima su „TUI“, „Saga“, „Inghams“, „Classic Collection Holidays“, „Lonely Planet Magazine“ i dr. Posebnu pažnju javnosti Crna Gora je izazvala zbog skorašnje preporuke od strane britanskog „Lonely Planet“-a, u okviru specijalnog izdanja “Best in Travel 2013” gdje je proglašena jednom od deset najboljih svjetskih destinacija za putovanja.

Sajam je posjetio i ambasador Crne Gore u Velikoj Britaniji, Ljubiša Stanković. Hotelska grupa Budvanska Rivijera je, tokom sajma, potpisala ugovor za 2013. god. sa turoperatorom „Saga Holidays“ za dovođenje britanskih turista tokom vansezone u hotele „Aleksandar“ i „Palas“. 

Direktor NTO CG Saša Radović, učestvovao je i na Ministarskom samitu koji svake godine organizuje UNWTO (Svjetska turistička organizacija) i koji okuplja ministre i direktore turističkih organizacija najznačajnijih destinacija svijeta. Ovogodišnja tema je “Otvorene granice i otvoreno nebo”. 

Na samitu je razgovarano o faktorima koji ograničavaju rast turističkog sektora i o tome kako zemlje mogu efikasno uticati na vizni režim, pojednostaviti proceduru ulaska i razviti saobraćajnu politiku koja pozitivno utiče na rast prometa i broj prelazaka granica. Na panel diskusiji učestvovali su Taleb Rifai, generalni sekretar Svjetske turističke organizacije, Dejvid Skovsil, predsjednik Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC), Michael Frenzel, predsjednik „TUI“-a, jenog od najvećih svjetskih turoperatora, ministar sporta i turizma Velike Britanije, ministri turizma Španije, Egipta i Azerbejdžana koji su izlagali o uticaju velikih događaja poput sportskih događaja, festivala, kongresa i konferencija na porast turističkog prometa. 

Tom prilikom Radović je informisao o održavanju kongresa Njemačkog turističkog udruženja naredne nedjelje u Budvi koji će okupiti oko 800 delegata i očekivanim efektima na tom tržištu kao i rezultatima održavanja istog. UNWTO procjenjuje da će 13 decembra 2012. godine, milijarditi turista ove godine preći granicu jedne od turističkih destinacija svijeta. Tokom 2011. godine međunarodni turistički promet, uprkos rastućim ekononomskim neizvjesnostima, porastao za četiri odsto, a putovalo je ukupno 990 miliona putnika.

Direktor Radović je učestvovao i na sastanku Evropske komisije za putovanja (ETC) na temu ''Destinacija Evropa 2020'' koja okuplja najširu turističku industriju u cilju definisanja dugoročne strategije za Evropu kao turističku destinaciju.

Ponudu su predstavili i predstavnici strateških partnera i turističke privrede: HG „Budvanska Rivijera“, Hotels Group „Montenegro Stars“, hotel “The Queen of Montenegro”, „Beppler&Jacobson“, turistička agencija “Adria DMC”, hotel „Hippocampus“, Udruženje malih hotela,  kao i lokalne turističke organizacije Bara, Budve i Ulcinja.

Prema zvaničnim statističkim podacima, do kraja septembra ove godine Crnu Goru je posjetilo preko 17.500 turista iz Velike Britanije koji su ostvarili oko 91.000 noćenja što je nešto manje u odnosu na isti period prošle godine. Za odlučniji proboj na ovom tržištu potrebna je bolja avio konekcija tokom cijele godine ka više britanskih gradova, saradnja sa tuopratorima koji imaju svoje čarter konekcije i agresivnija promocija koja podrazumijeva i otvaranje turističkog predstavništva. Tokom sajma održan je sastanak sa predstavnicima Udruženja nezavisnih turoperatora Velike Britanije (AITO), koji su zainteresovani da u narednom periodu svoj godišnji kongres održe u Crnoj Gori. 

WTM je jedan od vodećih globalnih događaja za turističku industriju, na kome ponudu predstavljaju svi sektori uključujući turističke organizacije, avio kompanije, hotele, agencije, IT kompanije, itd. Ova najznačajnija svjetska turistička berza okupila je ko 5.000 izlagača iz preko 180 zemalja svijeta.

Tweet
0
Ključne riječi:
Najnoviji komentari
 • Putnik Bas me interesuje koliki su broj noćenja na području Bara ostvarili turisti iz Velike Britanije?! Vidim da je ekipa iz TO Bar bila u punom sastavu i vjerovatno je vise para ostavila englezima nego sto će oni potrošiti u Baru! Vrijeme je da se neke stvari mijenjaju u turizmu ali nažalost nikako da to vrijeme dodje. prije 2 years 5 months
  0 0
 • mladen marsenic Mike Dolaze na ovaj sajam zadnjih petnaestak godina i jos nisu uspjeli ubjediti makar jednog turoperatora ili nisko budzetnu kompanij da svojim avionima dovoze Engleske turiste u Cg.
  Momentalno samo Montenegro Aiirways ima tri leta nedjeljno preko ljeta iz Londona
  Susjedni Dubronvik iz GB ima nedjeljno 60 letova
  prije 2 years 5 months
  0 0
 • Advertisment