Društvo

Amfilohije: Dokument iz 1919. potvrđuje crkvenu imovinu

Mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije za RTS je izjavio da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno propada državi Crnoj Gori, što će predstaviti i međunarodnoj javnosti.

<<<Mitropolija: Vlada da povuče zakon ili ćemo svetinje braniti još odlučnije<<<

“Od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868. i 1878. godine i za vrijeme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno”, ukazuje Amfilohije.

Poručio je da Mitropolija crnogorsko-primorska traži da se crkvena imovina koja je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali, kako je istakao, ta odluka je poslije ukinuta.

Na tvrdnje vlasti da je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo mitropoliju, Amfilohije kaže da je on samo potvrdio odluku crkve, nekadašnje Pećke patrijaršije na saboru koji je predvodio mitropolit crnogorski.

“Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. Nadam se da će to vlast shvatiti, da je to protiv bića Crne Gore i njene duše i protiv evropskih zakona”, kazao je Amfilohije.

Ističe da bi usvajanje zakona kojim bi imovina crkve postala državna bio nastavak zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu poslije Drugog svjetskog rata. Ističe da se nada da će vlasti shvatiti da politici ne mogu da podređuju biće Crne Gore.

Govoreći o poruci koju je poslao na Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i “da ne stvaraju razdore i mržnju”, mitropolit Amfilohije je rekao da se nada se da će crnogorske vlasti to razumjeti.

“To nije samo moja poruka i episkopskog savjeta, već i poruka čitavog naroda, sveštenstva i monaštva. Ukoliko ne prihvate poruku, sami sebi potkopavaju temelje, odriču se od zakona Svetog Petra Cetinjskog, odriču se osnivača crnogorskog zakonodavstva i temelja na kojima je Crna Gora zasnovana – Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Drugog Lovćenskog, pa sve do kralja Nikole Petrovića”, poručio je Amfilohije u intervjuu za RTS.

Prema njegovim riječima ako vlasti u Podgorici zaista hoće istinsku budućnost Crne Gore, ne mogu je graditi na drugim, osim na temeljima na kojima je sagrađena i građena kroz vekove, naročito do 1918. i poslije te godine, sve do današnjeg dana.

Na kritike da je Sabor bio političkog karaktera, Amfilohije kaže da je svakom na skupu bilo jasno da tu nema nikakve veze sa politikom.

“To je crkva božja i narod koji je iznade svega vjeran Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju Ostroškom”, naveo je Amfilohije

Vlast ne može sebi da podređuje duhovnost Crne Gore

Prema njegovim riječima, vlasti ne mogu da podređuju svojoj politici “biće Crne Gore i njenu sveukupnu istoriju”, pogotovo njenu duhovnost.

Kako je naglasio, nada se da ova Crna Gora ne želi da razdvaja biće, već da se vraća i da obnavlja predanja koje je ugroženo naročito poslije Drugog svjetskog rata, rušenjem crkve na Lovćenu.

“Ovo što se sad pokušava bio bi nastavak tog zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu. To je crkvena imovina koja je upisana u katastar – jezerski vrh i crkva Svetog Petra Cetinjskog”, ukazuje Amfilohije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aaaaa
Gost
Aaaaa

Dobra im je ova fora, da otimaju crkvenu imoviny, da se skrene paznja naroda sa koverte i drugih kradja i kriminala….

drug
Gost
drug

Kada finansijska policija provjeri sve papire u MPC, moglo bi doći do promjene imena u Mitropolija spuška.

vukomita
Gost
vukomita

OPET SE BAVITE LAZIMA I FALSIFIKATIMA..ODLUKA JE DONIJETA .

Marta
Gost
Marta

I još pitanje, kako cetinski manastir može biti sjedište mitropolije SPC kada je izgrađen 1484 god., a Pećka patrijaršija ukinuta 1463 god ?
Nema mi logike.

Joo
Gost
Joo

objasnjavas krimosima, falcifikatorima istorije, teroristima, i okupatorima…….oni cuju samo sto njima odgovara…..

CUCA
Gost
CUCA

Ahaaaa MARTA i to ne znas? Pa Zeta je prva Srbska drzava a Ivan Crnojevic utece od Turaka iz Zabljaka u prdopolinu i nepristupacni kamenjar pa napravi Manastir Cetinjski

Marta
Gost
Marta

Neka si ti meni stručno to objasnio, ali postoji problem, a to je da srpska Zeta tada već ne postoji više od vijeka. Ako su Nemanjići osvojili Duklju, i vladali njom kao Zetom dva vijeka je li to znači da je zauvijek srpska zemlja?

xxy
Gost
xxy

Marta nisu Nemanjici osvojili Zetu nego je Stefan Nemanja oslobodio svoj rodni kraj od Vizantije. Sv.Sava osniva Zetsku eparhiju u Boki koju Car Dusan uzdize na nivo Mitropolije i kasnije se seli na Cetinje . A prije njih za vrijeme Vojisavljevica npr Nadbisup Barski dobija titulu Primas Srpski od strane Vatikana jer se Biskupija nalazi u srpskoj zemlji medju Srbima… Više »

Marta
Gost
Marta

Neka si ti isto meni rekao.Znam ja da ste imali i imate samo najbolje namjere.
Trebalo se od tog zlog Vizantinca Vojislavljevića osloboditi i porušiti Duklju do temelja isto kao od tog zlog Njegoša Petrovića ( valjda Venecijanca ) i danas treba osloboditi svetinje od ovog novog zlog zlikovca.

xxy
Gost
xxy

A kako mogu crkve u CG danas biti vlasnistvo CPC a CPC ukinuta navodno 1920 a Marta po toj tvojoj logici.
Ako je ukinuta Pecka Patrijasija nije ukinuta Mitropolija Crnogorska kao njen dio.

Marta
Gost
Marta

Teško kapiraš, ali što ja tu mogu.
Pa ove crkve Sv.Save što su građene poslije 1920 valjda će i pripasti SPC, za to valjda imaju dokaz.

Dragutin
Gost
Dragutin

Ne važi ti se taj dokument. 🙂

Marta
Gost
Marta

Pa i u Francuskoj su svi vjerski objekti u vlasništvu države.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

A u Grčkoj, koja je pravoslavna zemlja, članica NATO-a i EU, vjerski objekti su vlasništvo crkve.

Marta
Gost
Marta

Pa eto, to znači da je to pitanje svake pojedine zemlje ostavljeno njoj na reguliranje.
S obzirom da su vjerske institucije sklone političkom djelovanju možda će se ovako vratiti vjerskom.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Marta, valjda je normalnije da se ugledamo na Grčku, kao pravoslavnu zemlju.

Marta
Gost
Marta

Ako je normalno, koliko u Grčkoj ima vjerskih objekata kojima raspolaže SPC?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Marta, u Grčkoj je kanonska Grčka pravoslavna crkva, mada jedan dio teritorije je pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije, a u Crnoj Gori je kanonska SPC

Marta
Gost
Marta

Pa nije ni SPC bila kanonska dok nije postala kanonska.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Marta, SPC je kanonska 800 godina

Marta
Gost
Marta

Budimo realni, da je postojala, je, da je svo vrijeme bila kanonska i nije.

nenad mne
Gost
nenad mne

Kao što je poznato, najdraža vam je brojčana manipulacija, a dokaza niđe!

Marta
Gost
Marta

Imamo četri razdoblja SPC
od 1219 do 1346 maglovito razdoblje
1346- 1463 od Dušanove anateme do Turaka
1557- 1766 pod etnarhim grčkim / pravoslavnim miletom upravljao pod turskom vlašću
1920- do danas prema svemu sudeći jedino kanonsko razdoblje

xxy
Gost
xxy

Od 1219 do danasnjih dana 800 godina kontinuiteta, bilo je teskih vremena maglovitih i suncanih i rusenja okupiranja ,ubijanja svestenika i vjernika i mnogo toga za ovih 800 godina ali to ne znaci da ne postoji.
Kad je osnovana CPC i dje i kakva je njena istorija ima li prekida ako je uopste postojala.

Marta
Gost
Marta

Ma znam ja tu priču ” ceo svet zna” ali nema neke logike.Bugari priznali Papu, Prvovenčani dobi krunu od Pape, odbacio Vizansku ženu i uzeo ženu dužda sudionika u krstaškom ratu i Sava ide raditi pravoslavni crkvu autokefalnu. Možeš misliti. Sve je to danas lepo upakovano.Meni se lepo čini da to baš ne drži vodu. Kasnije da ali sa Savom… Više »

nenad mne
Gost
nenad mne

Baš dobro izabra, a narod kaže “Propao kao Grčka”!

Wilkins
Gost
Wilkins

Ugledaćemo se na Grčku i sve će bit vlasništvo crkve. Cnogorske pravoslavne crkve.

Baš lijepo
Gost
Baš lijepo

Oprem: Rastko, alijas Sava, je mnogo truda uložio i mnogo propatio, bio ekskomuniciran, da dobijemo autokefalnost od GPC, a ti bi da nas vratiš hiljadu godina unazad.

Marta
Gost
Marta

Nije Sv.Sava dobio nikakvu autokefalnost, izdvojio je samo eparhiju Žičku iz ohridske arhiepiskopije pošto je ista pala pod Epirsku despotovinu, to je tek Dušan napravio i dobio anatemu.

xxy
Gost
xxy

U decembru 1219 u Nikeji. A jos 1198 Grci daju Stefanu Nemanji da napravi Manastir Hilandar na Svetoj Gori kojiidan danas Srpski.
A Sveti Sava je kupio i dva Manastira i u svetoj zemlji Palestini.

Dragutin
Gost
Dragutin

Čije crkve u Grčkoj? Ruske? Srpske?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dragutine, crkve u Grčkoj pripadaju kanonskoj crkvi.

Sasa
Gost
Sasa

Preseli i. Serbije u grcku

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pa da ostavimo crkve onima, koji su u njih spraćali stoku. Kako da ne.

Brano
Gost
Brano

Jeli vlasnik i u Grčku SPC!

Bata Mostarac
Gost
Bata Mostarac

Da da Hilendar sveti brate

Marta
Gost
Marta

U autonomnoj monaškoj državi?
Je imaš pravo.

Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

Što je starije: 1916,17,18-ta ili 1919.-ta? Možda je riki, taj tvoj dokument PNE!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Starija 1868, a jos stariji su nemnjici.rasturili su privredu cg, sad bi da krcme i imovini crkve.to je sustina cega su se dohvatili upropastili su.

Bada Bing
Gost
Bada Bing

Ma pravi se blesav,moras pokazati i dokazati papirima vlasnistvo nad 650 sakralnih objekata svakog posebno,a ne mase jednim dokumentom koji je nebitan.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Moraces da pitas nemanjice, ako ti treva dokaz.

Paka
Gost
Paka

Kako si ti Stefane Nemanja? Cetinjski manastir je podignut u vrijeme Crnojevica, Ostrog za vrijeme Vladike Danila, od strane Milovana Boskovica na zemlju koju su ustupili Mijuskovici, a Nemanjići su davno proslo vrijeme a prije njih su Vojislavljevici, ko zna koliko su objekata oni podigli! I pored toga to nema nikakve veze, ako se ima na umu da je Drzava… Više »

Pele
Gost
Pele

Ti Anfi ka da Milo ne zna to, on je volio do sad sta se razdvaja, da bi od sad volio ujedinjenja mislim na EU, a sta mu bi da pomene crkvu, vjeruj nije ni slutio koja ce euforija nastati

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Euforija kod vas izbjeglica iz Bosne.

Bel
Gost
Bel

Ima dokument iz 1919 sto je jasno ako se čita između redova da ste nas okupirali i sve prepisali Srbiji i SPC , prije toga šta je pisalo , prije okupacije ?
Zlo ste !

xxy
Gost
xxy

Svo SvestenstvoMitropolije Crnogorske od prije 1918 isto je i poslije 1918 nista se nije pomjerilo ni okupiralo MC se prosiruje postaje MCP i ujedinjuje se sa ostalim Mitropolijama nista se ne ukida i ne okupira ,MCP je tu i dan danas.

Svjefol
Gost
Svjefol

Pope Risto, nervoza raste. A tek kad udje finansijska policija u Mitropiju, bice da se Spuz pretvori u manastir, koliko ce vas biti tamo…hahahaha… Lazi, varaj i kradi jos malo, dok mozes

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Imali smo slicne tebi Risto, sa slicnim dokumentima i 1943 no su pricali na Njemackom.

Ljuma
Gost
Ljuma

Komiti Vasa ideologija i borba sada istraja do kraja,vječna slava vam,nije vasu zrtvu zaboravio pravi crnogorski narod. Amin.

Trol
Gost
Trol

Pa eee, narod je i samoatalno izglasao ukidanje drzave i bezusl9vno prisajedinjenje Srbiji. Ima zapisano – braco od danas vise nismonCrnogorci nego smo Srbi

Ljuma
Gost
Ljuma

Oni su to mogli da kazu samo za sebe ali ne za druge,od njih nekoliko je uzeto na silu potpis.

Ozezi
Gost
Ozezi

Antilopije,za 1919 imate dokument,ali se trazi dokument prije 1918′.Vi cesto znate da kazete da je MCP tu 1200 godina,ako je to tacno cemu onda nervoza?Vi dobro znate da ste unistili svetu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu i da ste ma ovim prostorima 100 godina.Vase vrijeme nepovratno istice.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kada je osnovana CPC?

Markoni
Gost
Markoni

Mnogo prije no su vas turci okupirali..a i rusi su nas 1850 priznali kao autokefalnu crnogorsku crkvu,no vas groznica tres..Aal aj da vas vidimo,mudonjice,kako ce te braniti otetu imovinu !!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pa, kada je to bilo viteže?

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Sto si se prepao Rile, sto se stresiras, opusti se, zavrsila je tvoja organizacija biznis. Sad se “strateski povucite” kako samo vi umijete.

Kontraš
Gost
Kontraš

…“Od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868. i 1878. godine i za vrijeme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno”. Sve si tačno rekao, ali perfidno izbjegao da kažeš da je pripadalo CPC, a ne SPC, zato… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kada je CPC dobila autokefalnost?

Kontraš
Gost
Kontraš

…”Crnogorska pravoslavna crkva bila je autokefalna u faktičkom smislu od 1603. godine, a u faktičkom i formalnom smislu od 1766. pa sve do njenog nasilnog ukidanja 1920. godine. Istorijska je istina da je Crna Gora 1852. godine, nakon nekoliko vjekova dominacije Vladikata kao oblika vladavine u kome su prerogativi državne i crkvene vlasti bili koncentrisani u rukama mitropolita, postala definitivno… Više »

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Kontrasu, autekefalnost mora da se dobije nije peavo pitanje od kada nego od koga je navodno cg dobila autekefalbost navidnu.i ko je rukopilozio vladike u cg? Ovde se radi o sprecavanju lopovluka koji dps- ovci oce da sprovedu, zabole njih za crkvu, o

nenad mne
Gost
nenad mne

Autokefalnost SPC nije imala 1919.godine!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

1647.godine Mitropolit Cetinjski Mardarije zbog ,,koketiranja” i pokušaja ulaska u Uniju sa rimskom crkvim, u sporazumu sa Arhijerejskim saborom u Peći ustupa svoje mjesto Mitropolitu Cetinjskom Visarionu. MItropolita Savu Očinića 1694.rukopolože Beogradski Mitropolit Simeon. 1779.godine crnogorski glavari, među kojima je i Petar I Petrović pišu austrijskoj carici Mariji Terezi pismo u kom navode da žele da crkva u Crnoj Gori… Više »

Srbin USA
Gost
Srbin USA

Kako je Crnogorac Aleksandar Karajordjevic moga bit okupator ahaaaaaa

Ljubo
Gost
Ljubo

To genije

Srbin USA
Gost
Srbin USA

Ljubo…Ovo treba na medjunarodni sud za uvredu Crne Gore i Aleksandra Karadjordjevica Crnogorca. Evo 26 godina zivim u USA ovdje Meksikanke,Kolumbijanke,Gvatamalke boga mole da rode dijete jer odma postaje USA drzavljanin a tako je i u EVROPI…Osim kod nas u Crnu Goru kod nas Kad se rodi Aleksandar Karadjordjevic na Cetinje od Majke Crnogorke on je Srbijanac i okupator pih… Više »

xxy
Gost
xxy

Pa i sami Kardjordjevici vode porijeklo od Petrovica iz Crne Gore a Dinastija Petrovica sa Njegusa je porijeklom iz BiH.
Nemanjici iz Zete su takodje okupatori a Balsici mjesavina Rumuna i Srba iz istocne Srbije koju Nemanjici dovode u Zetu su domaca dinastija itd itd.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Kako cudno pise ta Rusija.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

On je bio Crnogorac taman koliko i Novak Đoković Hrvat. Da ti neko za Noleta kaže da je Hrvat, ti bi opet ahahaaaaa😂

Sasa
Gost
Sasa

Bravo usasrbijance jeli i to serbska zemljs sto vam baci pokloncice…aport

Markoni
Gost
Markoni

Izjasnjavao se kao srbin,izrod..ka i sva nacija…I sto moze takav no na djeda da udari..splaka

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

IZVLACI IZ KONTEKSTA,POMINJE CRNOGORSKU DRZAVU,SV. PETRA CETINJSKOG,K.NIKOLU,NJEGOSA SVE SU RADI DA BI SVE UNISTILI I STVORILI V.SRBIJU NI PEDLJA CRNOGORSKE ZEMLJE NECETE DOBIT OKUPATORU SPC

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, kada je osnovana CPC?

B Vukovic
Gost
B Vukovic

Mi se danas odricemo Kralja Nikole ali je dokumenat iz 1919.-te, kad su oni Kralja Nikolu oni ostavili da crkne u izgnanstvu, definittivna potvrda da su oni u pravu. A ha! Kako da ne!

Bata Mostarac
Gost
Bata Mostarac

Ali zato je na presto dosa Crnogorac Aco Karadjordjevic te ujedini Srbstvo

Avram
Gost
Avram

U Mostar se kaze Acaa.

Ljuma
Gost
Ljuma

Karadjotdjevici nijesu ni Srbi niti crnogorci,podrijeklo im albansko.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Da se vrate svi oni sto je Radoje Dakic vozom Ćirom doveo u Srbiju 46ste,pa da imate makar milion stanovnika,a ne da djevojka za udaju Milijana ceka momka do starosti .

Radosav72
Gost
Radosav72

A kako se zalazes za vracanje ’41 , a ne zalazes za vracanje iz1920? Je li oprostena otimacina iz 1920?

Risto
Gost
Risto

JE l’ BILA DOBRA ŽURKA DANAS, A? DVA VIDEO BIMA KAO NA ROCK KONCERTU, JEDNOM MI BILO DOŠLO DA VIKNEM: AJMO SVI RUKE GORE!

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Ooo gospodi pomiluj,gooospodi pomiluj, AJMO RUKEE 😁

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Da al CPC je pripadala..ne okupatorskoj spc

Bata Mostarac
Gost
Bata Mostarac

Dukljanine za ove lazi trebas da odgovaras druze Crna Gora je kolievka i bastion srbstva ne mozes pominjat CPC a zaobilazit njene vladike koje se ko Srbi kazivahu,sve vase su jeftini trikovi pa i ovo mi je sumljivo sto Amfilohije kaze kakvi dokazi iz 1919 ovdje je Srbstvo starije nego u Srbiju i bilo gdje drugo

Torsades
Gost
Torsades

Provo se opismeni pa onda pricaj o istoriji

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

CRKVE SU CRNOGORSKE,SPC ODLAZI NIKO TE NIKAD NIJE ZVAO
DOSLI STE KA OSVAJACI SADA JE SVEMU KRAJ

Ćivša in goj
Gost
Ćivša in goj

Udariš plus, odma automatski 4 minusa, cdm-ovci džavolčiči mali

Profesor CG
Gost
Profesor CG

SumLJivo je li? Jesi li čuo kad za zarez, tačku. Nije srBstvo već srPstvo. Nije koliEvka već koliJevka. Na kraju rečenice ide tačka. Takva Vam je sva istorija i dokazi, kao ta tvoja gramatika.

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Bato, aj vozi ta ti prica odavno ne pije vodu.Velje serpstvo se tek pojavilo od nacertanija.Tacnije uvezeno od kvaziintelektualaca iz Srbije. A kako vam ide ta politika vidim fino 90te poraz, Kosovo ode a kako je krenulo i Vojvodina ce za jedno 20 god otici. Od kad ste oteli od Crnogoraca imovinu 1919 bas vas oce. Oteto prokleto…

Ljuma
Gost
Ljuma

To znaci ako je pomenuto srpstvo u pjesmama onda je srbin,ma hajde nijedno mi toliko glupi.

Gramat
Gost
Gramat

Bato, brate, ko ti je predavao SRBSKI? Ko je god, bogami te je ostavio polupismenoga.

Dokaz
Gost
Dokaz

“Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. Nadam se da će to vlast shvatiti, da je to protiv bića Crne Gore i njene duše i protiv evropskih zakona”, kazao je Amfilohije.

PAMETNOME DOSTA

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Mislio je da kaze- zakona Ruske Federacije.

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

Na tvrdnje vlasti da je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo mitropoliju, Amfilohije kaže da je on samo potvrdio odluku crkve, nekadašnje Pećke patrijaršije na saboru koji je predvodio mitropolit crnogorski. “Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. To vjerovatno mislis na onog špijuna sto nas prospija srpskoj vojsci i propade taj prvi ustanak… Više »

Dokaz
Gost
Dokaz

Cek cek, znaci ipak se tada spojilo! A Rile? Evo si potvrdio da je crkva bila autokefalna, i ako je sva imovina pripada crkvi to je bila crnogorsko a ne srpska- zato treba da se vrati drzavi, da ne devastirate te spomenike, a sluzbu ma niko ne moze zabranit

Ljubo
Gost
Ljubo

Amfilohije mrs izCrne Gore

TBOK
Gost
TBOK

Odavno lele za tobom Ljuuubooo, o Ljuuuubo!

Ljubo
Gost
Ljubo

Ne no zatobom i svakim koga imas

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Lazni TBOK, aj bjez bizuterijo.

Migo
Gost
Migo

Bjesmo li tada pod okupacijom. Cus 1919. Ljudi batalite se crkvi i religija, samo zaglupljuju narod. Vise razmisljate o standardu u kojem zivimo, zdravstvu i onom od cega se zivi. Od crkve samo popovi zive, i to dobro svaki dzipa vozi. A politicarima sluzi da bi vladali i skrecali temu sa zivotnih stvari.

Malo razonode
Gost
Malo razonode
Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

A dobro ovo dje mlati za Alaha je samo loše formulisao. Jadno je to, što je on nikakav duhovnik. Dje ti ovaj sto pametno može reći, što već i malo djete ne zna. Cus Bog je jedan 😂
Wau pet Bambija za Mirasa.

Markisa1
Gost
Markisa1

Pa Allah jeste jedan.bog je jedan samo što ga drugačije svako zove

NVOCPCpodtendom
Gost
NVOCPCpodtendom

Dodji da klanjamo zajedno, Markisa.

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Ovako se ti cio život razonodio!

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

A kakve veze ima je li 1919 ili 2019 kad ste sve zivo pobili poklali i opljackali i prepisali na vas.. daj nesto prije 1919.. nemate!!?? Pa naravno da nemate…

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Ma nemoj… a al si bistar… sto ne kaza iz 1917, ili iz 1915.. no kad subsve zavrsili i unistili pobili poklali procerali pobrisali i zaveli ko svoje.. ali na stetu vasu postoji poneki dokument i u vatikan i u tursku i u austriju… a i poneki sto su nasi preci krili i krvlju cuvali.. a sto ih onda prevodiste… Više »

Marko
Gost
Marko

Pa reče ti ako umijes da čitaš 1878 a to je mnogo prije 1917.

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Kad si pretece crne gore Crnojevici osnivale i pravile manastire po crnoj gori i kad je Crna gora Postojala nine bilo no S od srbine ni spc.. a to je mnogo mngo prije 1878.. strucnjace.. no vi slijepci samo volite da citate ono sto vam ide u prilog a nikako argumente..

Marko
Gost
Marko

Tako je, pa se 2013 proslavi 800 godina manastira Đurđevi stupovi. Ostavi mržnju i NAUČI NEŠTO!!!

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Kad su da kazem preteče Crne Gore, Crnojevici osnivali i pravili manastire po Crnoj Gori i kad je Crna Gora postojala nije bilo ni S od srbije ni spc.. a to je mnogo mnogo prije 1878.. strucnjace.. no vi slijepci samo volite da citate srbijanske falcifikate a nikako argumente..

Riznicar Stevo
Gost
Riznicar Stevo

Kakvi crni Crnojevici? Kolika im je država bila oprosti? Vlaskih i Arbanaških korjena 😂

Markisa1
Gost
Markisa1

Sta su kuci bez jednim velikim dijelom arbanasi

Dragan
Gost
Dragan

Ima li ljeba gospodare!

Nema ga
Gost
Nema ga

Taj tajanstveni dokumenat ćemo vidjeti kad i snimak onoga iz Atlas banke.

Cuca
Gost
Cuca

Koje su ovo lazi pope Risto? Kazes pripadale su crkvi, s kojoj crkvi ne kazes. E pa procitaj Ustav Crnogorske pravoslavne crkve iz 1905 godine.

Cunami
Gost
Cunami

Samo razmisli i lako ces svatit… Prvu pravoslavnu crku na ovom prostoru je osnovao Sveti Sava. I ta crkva bez prekida postoji do danas, prvo Zetska episkopija, pa Mitropolija cetinjska, pa danas Mitropolija crnogorsko primorska. I to je jedina eparhija i mitropolija koja ima 800 godinje trajanje bez prekida. E sad, u kraj 18v i cijeli 19.v Mitropolija cetinjska je… Više »

Milka
Gost
Milka

I amerika je nekad pripadala indijancima

Markisa1
Gost
Markisa1

Kad je nesto cinjenica odmah se sabiraju negativni lajkova. Istina boli

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Vjerujemo da je iz 1919 godine!
1918 godine ste izvršili ANEKSIJU Crne Gore!Neka vam je na obraz i dušu!
Poslije ste radili što vam je volja bila!

Pekmez-aga
Gost
Pekmez-aga

Imam i ja dokument da mi je Elvis Prisili brat od strica ali od njegovog nasledstva ni žutu banku vidio nijesam.

Žuta banka
Gost
Žuta banka

Lagiš Pekmeze, masno lagiš.

Realno
Gost
Realno

Brate amfi, napravi partiju, pa raspali ka do sad. Do tada se bavi duhovnim pitanjima. Ovako izazivaš da se i poltičari tvojim poslom bave.

djuradj
Gost
djuradj

…Milo…Crna Gora je uz tebe…nikad kao sad…Amin…:)

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Govori u svoje ime druže……

djuradj
Gost
djuradj

…Milo…naše pare su uz tebe…nikad kao sad…Amin:)

djuradj
Gost
djuradj

…poceli su srbi da se potpisuju mojim imenom…:)))))))))))))))…napisi svoje ime, valjda znas ko si…:)))

djuradj
Gost
djuradj

…ne potpisuj se u moje ime…????

Send this to a friend