Muzika film i TV

Ana Stanić za CdM: Uspjeh je što trajem, a da nisam pravila kompromise u muzici

FOTO: Nikola Pešić

Uspjeh mi je već sama činjenica da trajem sve ove godine, a da nisam nisam nijednom napravila neki kompromis u muzici koji izlazi izvan okvira moje vizije o stvaranju i plasiranju kvalitetne ženske mejnstrim muzike, kaže Ana Stanić u svom prvom intervjuu za portal CdM. Taj uspjeh traje više od dvije decenije, a čine ga šest albuma i hitovi poput “Sama”, “Molila sam anđele”, “Taj koji zna”, “Grad”, “20, 30 godina”, “Trag ljubomore”, “Nađi me”, “Više nisi moj”, “Luda”, “Panika”, “Neka gori sve”, “Holivud”…

Upoznali smo je početkom devedesetih godina kao članicu dens sastava Moby Dick, a iz tog perioda pamtimo “Nostalgiju”, hit čiji je kompletan autor, a koji se i danas rado sluša.

Ovih je dana aktuelan njen maksi singl “Izgubljeno proleće” sa pjesmama “Slepo, “Bolesni” i “Dužan si mi ostao”.

Ana za CdM, između ostalog, priča o inostranoj karijeri, kako je na albumu “Sudar” iz 2008. godine sarađivala sa Arsenom Dedićem, a i kada dolazi u Crnu Goru.

CdM: Od albuma „Metar iznad asfalta“ prošlo je dvije decenije. Prošli ste i kroz razne muzičke žanrove. Koji album, hit ili potez u karijeri smatrate svojim vrhuncem ili još čekate na taj momenat?

ANA: “Ne posmatram stvari na taj način, tako da ne znam šta bih izdvojila. Ja ionako želim neometano da pravim svoju muziku i pjevam u nekom finom baru kao totalni anonimus, to mi je san još od srednje škole kada sam gledala film „Famozna braća Bejker“ sa Mišel Fajfer u ulozi pjevačice. Eto, to će možda biti ostvarenje mojih snova. Šalu na stranu, uspjeh mi je već sama činjenica da trajem sve ove godine, a da nisam nisam nijednom napravila neki kompromis u muzici koji izlazi izvan okvira moje vizije o stvaranju i plasiranju kvalitetne ženske mejnstrim muzike”.

FOTO: Nikola Pešić

CdM: Od filma „Apsolutnih sto“ na ovamo, nismo vas viđali kao producenta, za šta ste se i škovolali na Fakutetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Da li spremate nešto novo na tom polju?

ANA: “Trenutno sam uključena u jedan veliki i ambiciozni televizijski projekat koji je još u začetku, to bi moglo da bude zanimljivo iskustvo u domenu produkcije  nečega što mi je priličan izazov”.

CdM: Malo je poznato da je „Sama“ našla svoj put na inostrano tržište, a i postoji verzija koju ste snimili na engleskom. Zašto niste pošli putem inostrane karijere? Gdje je, žargonski rečeno, zapelo?

ANA: “Nikada meni to nije bilo u fokusu. Ja sam čak u periodu dok sam živjela u Parizu snimila pjesmu “Molila sam anđele” na francuskom, imala sam punudu za grčko tržište i snimila nekoliko svojih pjesama na engleskom. Poenta je da je bilo puno ponuda i da sam svaki put odgovarala na njih u domenu onoga što je bilo do mene, ali to da li će stvar „proraditi“ ipak je zavisilo od drugih, a ja nikada nisam bila spremna da napravim ne znam kakve kompromise niti da „grizem“ za to, pa nisam ni doživljavala kao neuspjeh to što se nikad ništa značajnije nije desilo”.

CdM: Kako vam je pošlo za rukom da u svojoj diskografiji imate pjesmu „Bioskop“ Arsena Dedića, muzičara koji nije često radio za druge?

ANA: “Moj menadžer je imao fiks ideju da ga pozovem i ja sam to i uradila, bez velikih očekivanja, ali sa velikom tremom. Na moju veliku sreću, Arsen je pristao da na moju muziku uradi tekst i od tada smo još nekoliko puta komunicirali i sreli se dva puta u Zagrebu, jednom i kod njega kući kada sam imala tu čast i da upoznam Gabi Novak u neformalnom, ali i dalje otmenom kućnom izdanju. To je za mene nezaboravno iskustvo i velika čast, a evo dovelo je i do mog nedavnog nastupa na koncertu u Sava Centru posvećenom Arsenu, kada sam prvi put pjevala uz pratnju fantastičnog Matije Dedića i zaista uživala”.

FOTO: Nikola Pešić

CdM: Odgovorni ste za jedan od najvećih i najljepših hitova iz devedesetih „Nostalgija“. Šta najradije pamtite iz tog čudnog perioda za naše podneblje, a šta biste zaboravili?

ANA: “Pamtim neke dobre pjesme i druženje sa kolegama, a zaboravila bih neke krimi face koje su se tu motale i kvarile „zabavu“.

https://www.youtube.com/watch?v=kVlChkwzX0M

CdM: „Holivud“ je postao radijski hit. Kako ste zadovoljni kako se sluša maksi singl „Izgubljeno proljeće“ koji ste nedavno izdali?

ANA: “Sve tri pjesme su duboke i višeslojne i nisu na prvu loptu. One koje su dotakle, dotakle su intenzivno i snažno i ti mi kao autoru mnogo znači”.

CdM: Kako i gdje nalazite inspiracije za, kako kažete, melanholične tekstove budući da ste odavno u srećnoj bračnoj zajednici, majka ste…

ANA: Logično pitanje. Ali pravljenje tekstova ne mora da funkcioniše po sistemu direktnih asocijacija na trenutak u kome se pjesma pravi, ima tu sjećanja, pretjerivanja, tuđih priča, jednom riječju svega”.

FOTO: Nikola Pešić

CdM: Ako ne računamo to što vam je Ada Bojana jedno od omiljenih mjesta za odmor, odavno vas nema u Crnoj Gori da priredite koncert. Možemo li da očekujemo koncert ovog ljeta na nekoj od ljetnjih pozornica u našoj zemlji?

ANA: “Za sada nemam to u planu, ali svakako bih voljela. Ono što ću svakako probati, to je da skoknem do Ade i malo kajtujem”.

Branko Vukelić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubo
Gost
Ljubo

Gospodja ostaje gospodja

Vavid
Gost
Vavid

Prava pop-gitar pop umjetnica. Hvala Ana što postojiš u ovom moru kiča i šunda

EstradniFilozof
Gost
EstradniFilozof

Ipak je Jelena Karleusa jedina prava umetnica i avangarda. Zao mi je Ana, ali nemas ti raspon glasa i talenat kao Jelena

💯 %
Gost
💯 %

Ti mora da si iz rozaja il gusinja

Ghty
Gost
Ghty

Da li je moguće da ne vidite sarkazam?

Send this to a friend