Ekonomija

Nurković: Ovo nije spašavanje MA, već ulaganje u razvoj Crne Gore

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je da Vlada nije željela gašenje ili stečaj nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines zbog čega je odlučila da joj pomogne nakon detaljne analize. Odluka Vlade, koja predviđa ulaganje od 155 miliona eura, za Nurkovića je dobra i ona, kako je poručio, ne predstavlja spašavanje MA, već ulaganje u razvoj Crne Gore.

“Ozbiljno smo se bavili analizom i posljedicama od eventualnog gašenja i benefita rada i funkcionisanja ove kompanije. Sve kalkulacije nedvomisleno pokazuju da bi gašenje imalo dalekosežne posljedice, a da benefiti od rada daleko prevazilaze troškove ulaganja u konsolidaciju i razvoj. Na ovaj potez se nismo odlučili ni brzo ni lako, ali smo nakon analize rada ovog preduzeća i rezultata rada koje je ostavrilo donijeli dobru odluku”, uvjeren je Nurković.

<<<Šta predviđa zakon o ulaganju u Montenegro Airlines<<<

<<<Vlada predložila ulaganje 155 miliona eura u Montenegro Airlines<<<

On navodi da je indirektan doprinos MA crnogorskoj turističkoj i ostaloj privredi, od turista i putnika koje je prevezao, veći od 150 miliona godišnje prema sprovedenom istraživanju tržišta.

<<<Gašenje Montenegro Airlinesa bi izazvalo nesagledivu štetu<<<

“Sačuvali smo oko 400 radnih mjesta od kojih je 2/3 pilota i tehničkog osoblja u čije obrazovanje je država uložila velika sredstva, od kojih bi dio sigurno otišao u inostranstvo, a dio na Zavod za zapošljavanje i bio teret države”, kazao je Nurković.

On je takođe istakao da je, uprkos kritikama, zadovoljan što su sačuvali ovu kompaniju, te da je notorna laž stručnjaka koji tvrde da će država platiti 32 miliona eura duga nacionalnog avioprevoznika prema Aerodromima i da će taj novac ostati koncesionaru.

<<<Nurković: Neće biti problema sa EU zbog Montenegro Airlinesa<<<

“Želim da skrenem pažnju da se daje prostor nekompetetnim licima, navodnim stručnjacima, da komentarišu odluke Vlade. Drastičan primjer je komentar nekog stručnjaka da će sredstva koja država uplati Aerodromima na ime duga otići budućem koncesionaru, te da će on državnim parama platiti državi. Ovo je notorna izmišljotina, neznanje ili bolesna neistina”, ističe Nurković.

Objašnjava i zašto.

“Sredstva koja će se uplatiti Aerodromima u iznosu od 32 miliona eura biće vraćena u budžet države kroz raspodjelu dobiti nakon završnog računa po odluci odbora direktora. Nema mjesta za notorne neistine, neznanje ili bolesne tendencije”, kazao je Nurković.

Koncesionar će, dodaje on, osnovati novo preduzeće sa novim računom, a postojeće se neće gasiti.

<<<Kostić o Montenegro Airlinesu: Vlada učinila ono što je i trebalo da uradi<<<

“Ostaje sa neznatnim brojem radnika koji će da prate rad koncesionara”, objasnio je Nurković.

Na pitanje zašto Vlada nije ranije platila dug MA Aerodromima, što sada radi, Nurković kaže da ne traže partnera za aerodrome zbog novca, već zbog nedostatka menadžerskih vrlina u kompaniji.

Jedno od pitanja je bilo i da li postoje smetanje sa EK u vezi sa ovom odlukom, te šta će raditi ukoliko MA nastavi da posluje u minusu.

“Sve pretpostavke ukazuju da MA neće raditi sa gubicima. Ne bismo ulazili u sva ova ulaganja da smo na ijednoj analizi došli do podataka da će se poslovanje nastaviti sa gubitkom. Sve analize pokazuje da će interesovanje rasti iz godine u godinu. Dok budemo imali potrebe da razvijamo turizam, a imaćemo, imamo potrebu za ovom kompanijom. Ovo nije ulaganje u MA, ovo je ulaganje u državu. Ovo nije ulaganje u spašavanje ovog preduzeća, već ulaganje u budući razvoj Crne Gore”, poručio je Nurković.

Ovaj plan će ubrzo biti pred poslanicima.

“Ako poslanici budu imali bolje rješenje, neka preuzmu dio odgovornosti”, ističe Nurković, navodeći da ne vidi zašto SD ne bi glasao za ovaj plan.

Na pitanje da li će neko snositi odgovornost ako ovaj plan ne uspije, Nurković ističe da je uvjeren da će doći do realizacije plana i stabilizacije firme.

“Nemamo namjeru da bacimo sredstva. Najveće ulaganje je u nabavku aviona. Sve ostalo je nužno ulaganje”, navodi Nurković.

MA ima u planu nabavku četiri aviona.

“Niko ne pominje štetu koju bi imali da ne uložimo. Bio bi nam uzet avion koji smo kupili na lizing za koji smo platili preko 30 miliona eura, a postojala bi opasnost i od tužbe”, navodi Nurković.

Izvršni direktor MA Živko Banjević ističe da je doprinos MA za tri godine bio veći od pola milijarde eura.

“Do dana današnjeg prevezli smo oko 626 hiljada putnika, a do kraja godine imaćemo blizu 670 hiljada prevezenih putnika. Povećan broj prevezenih putnika za tri odsto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu će kompanija prihodovati više od 70 miliona eura”, navodi Banjević.

Kako je dodao, 155 miliona eura, koje je Vlada predvidjela da uloži u nacionalnu kompaniju, neće biti odmah uloženo nego sukcesivno do kraja 2024.

“Nakon plana konsolidacije, radićemo na planu optimizacije zaposlenih”, poručio je Banjević.

Govoreći o nabavci četiri aviona, MA će, dodaje on, nabaviti avion tipa ”embrajer 195”.

“Pri čemu je ostavljen prostor za iznajmljivanje većih aviona u toku sezone što je model koji se pokazao kao funkcionalan”, istakao je Banjević.

Navodi i da nijesu tačne tvrdnje da je MA skup.

“To nije tačno. Putnik MA za cijenu karte koju plati dobije sve što treba da dobije, dobije do 23 kg prtljaga koje treba da unese, dobije ketering i sve ostalo što ga sleduje i sleti na glavni matični aerodrom. Low cost putnik na osnovnu cijenu karte koja vam se ponudi kad kupujete kartu, pod uslovom da kuoujete danas za sjutra, treba da platite dodatno prtljag, dodatno sve usluge i na kraju ćete u većini slučajeva završiti na aerodromu koji je dva do tri sata udaljen od vaše matične destinacije”, kazao je Banjević.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

Za te pare ste mogli otvorit jednu fabriku i zaposlit malo ljudi i garantujem da bi bolje poslovala od MNA. Ovako vec godinama sipate u prazno i nikad hljeba od njih no vjerovatno ima za vas. A ne znam ko postavi ovog sumara za ministra saobracaja kad se razumije u saobracaj koliko i moja pokojna baba.

Pjer
Gost
Pjer

Ovako
Za pet godina gubitak ponovo 50 meleona
Upamtite ovo.

saska
Gost
saska

A Telekom je prodat za 100 miliona

vesi
Gost
vesi

sve đavolisaše što dofate…grdni smo dužni

Bivsi radnik
Gost
Bivsi radnik

E bogme ce ga ti spasiti. Dajte mene tolike milione pa cu ga i ja spasiti bar godinu. Pokazite se da mozete nesto da spasite st bi rekli iz temelja.

pametnik
Gost
pametnik

Osmane stvarno te zalim poslali su te da govoris nesto sto nema veze sa stvarnoscu. Do sada si stvarno bio razlozan a sada ti dali nalog da branis nesto sto nema veze sa mozgom. Vidio sam kako se vrpoljis i kako ti je neprijatno ali vezi konja gdje gazda kaze. Za CG je ta svota u odnosu na broj stanovnika… Više »

Check out
Gost
Check out

Konačno neko da kaže istinu o menadžmentu Aerodroma. Da vidimo sada argumente SD , kako će da brani partijsku firmu !

Poiuyy
Gost
Poiuyy

Opet pljackate ovaj narod. Dokle vise?

brkoo
Gost
brkoo

Ovo je nevjerovatna priča i ne znam kome je namjenjena.

Odlicno
Gost
Odlicno

Ne pominjete naravno Nurkovicevu izjavu o tome da je kriv menadzment za lose stanje aerodroma. Tipicno…

Osa
Gost
Osa

“…ali smo nakon analize rada ovog preduzeća i rezultata rada koje je ostavrilo donijeli dobru odluku” DOBRI IM REZULTATI… BAAAAŠ DOBRI !!!!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

ovo se zove nesposobnost i lopovluk ….davati pare kompaniji koji nas je vec kostala stotine mil.eura. a davati u zakup aerodrome joji su rentabilni nema veze sa mozgom i obrazom..vama je bitniji ma da bi vi i vsse porodice mogli da letite dje ocete i koliko ocete ..bitna vam je kontrola ma…

Glava
Gost
Glava

U nebesku Crnu Goru

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Hej,hej,hej. I jos 1000 hej!!!!! Zeljezara Nk je imala hiljade zaposlenih,gradimo sve zivo tudjim zeljezom. Sto tada ne donijeste takve odluke,spasili bi drzavu i grad Nk. Najbolje bi bilo da prezalite ili kazete pravi razlog tog kukumavcenja. Ima tu neka zackoljica koju krijete.

Zrno
Gost
Zrno

Dabogda se vi razvijali ka sto razvijate MA

logiko
Gost
logiko

Iz konferencije za stampu je zakljucak ukoliko nema MA nema CG. Opstanak drzave zavisi od avio kompanije koja je trebala da podje u
stecaj poodavno. Ovo je za Riplijevu rubriku vjerovali ili ne. Neka sto im se pokrivaju dugovanja nego se i kupuju avioni da prave sto veci
gubitak.

veseljko
Gost
veseljko

Sacekajte reakciju EU na ova glupe izgovore, ispade da ako nema MA nema ni drzave. Sto posto je vlasnistvo drzave i aerodroma i sad ispada da je drzava sama sebi duzna pa vraca dugove samoj sebi. Nelogicno do srzi od kostiju, ovoliki novac odnosno kredit koji ce biti uzet natovariti na pleca gradjana CG. Ovo je neka nova matematika koju… Više »

Ima drzave u bi
Gost
Ima drzave u bi

Pa njima je uvijek kriv neko. Sve bi nam cvetalo da nema ovog da nema onog, uvijek im je neko smetnja. A narod im sve vjeruje. Vide ini to pa debelo koriste.

MIRKO
Gost
MIRKO

ovo su notorne gluposti ovaj Nurković ni sam ne vjeruje u ovo što govori. MA zadnjih 15 godina posluje u milionskim gubitcima i tako će biti i dalje. Ovo je novac koji će pokriti njihove gubitke …sve te pare su uglavnom otišle u privatne djepove. A glavni razlog su DPS kadrovi koji vode MA već decenijama i odakle su vuku… Više »

Zabjelo je majk
Gost
Zabjelo je majk

E kako nam drzavu razviste za vazda vam fala, nadam se da premijer vidi ucinak kadrova iz BS i SD, u pamet se ako nije kasno vec

Raso
Gost
Raso

Kao da nisu svjesni da sa ovim obezbjedjuju sebi dugogodisnje robije. Sistem ce se brzo promijeniti…
Ovo je i po svim evropskim zakonima,teska robija!

Farbamo
Gost
Farbamo

Znači zaduživanja to jest opterećenja poreskih obaveznika se nastavljaju….fino!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

To je sipanje novca u rupu bez dna!

Slavko
Gost
Slavko

CRNA GORA JE GLADNA OSMANE

Vrh Rožaja
Gost
Vrh Rožaja

IVO ANDRIĆ ,, doći če vrije kada će pamet ……….. pa dalje pa tako pa dalje i tako to …

Send this to a friend