Eurobasket 2017

Slovenija zemlja sporta

foto: fiba.com

Mnoge velike sportske priče pišu i mali, često i naša Crna Gora, ali ono što posljednjih godina radi predivna alpska zemlja sve je pomjerilo na mnogo viši nivo.Mnoge velike sportske priče pišu i mali, često i naša Crna Gora, ali ono što posljednjih godina radi predivna alpska zemlja sve je pomjerilo na mnogo viši nivo.

Slovenija. Često prva pomisao na nekadašnju jugoslovensku republiku su zimski sportovi, ali odavno to nije tako. Zemlja od svega dva miliona stanovnika sportska je velesila! Evropsko zlato košarkaša samo je posljednja potvrda toga…
Majstori basketa iz “dežele” sinoć su u svojoj Ljubljani dočekani kao heroji, što u stvari i jesu, ali Slovenija je ih imala ranije, a i ima ih i još…

Zimska bajka

Iako blistaju u praktično svim sferama sporta, glavna odlika Slovenije i dalju su zimski sportovi… Ono što su nekada radili Jure Franko, Mateja Svet ili Bojan Križaj, posljednjih godina su u skijanju Tina Maze (dva zlata sa Ol, trijumf u Svjetskom kupu) i trojica čudesne braće Prevc u ski skokovima. Najpoznatiji je Peter, osvajač Svjetskog kupa 2016, dok Domen i Cene hitaju njegovim stopama. Ne treba zaboraviti ni heroinu kros-kantrija Petru Majdič, srebrnu sa Olimpijskih igara 2010, kao ni nekadašnjeg “Hrvata” Jakova Faka, svjetskog šampiona u biatlonu.
Kada u Sloveniji prođe “ludilo” zbog košarkaša onda za sve ljude u toj zemlji kreće ono za šta žive sezona zimskih sportova.

Vujin istorijski potpis

Ako je, kada su u pitanju kolektivni sportovi, najteže do medalje stići u fudbalu i košarci, onda je odmah do njih muški rukomet. Ali i tu Slovenci prave sjajne stvari. U januaru ove godine, predvođeni našom legendom Veselinom Vujovićem, zmajevi su na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj “doletjeli” do bronzane medalje.
I ranije su stizali uspjesi iz ovog sporta, pa Slovenija ima i srebro sa EP 2004, dok je Rukometni klub Celje iste godine osvojio Ligu šampiona, a ŽRK Krim dva puta 2001. i 2003.

Fudbalski i odbojkaški bum

Posljednjih godina smo svjedoci (koliko god Crna Gora bila blizu) koliko je teško izboriti plasman na neko od dva najveća fudbalska šampionata. A Slovenci su već osjetili čari i Evropskog i Svjetskog prvenstva.
Evropskog 2000, kada je bilo mnogo manje učesnika i mnogo teže proći kvalifikacije, a Mundijal čak dva puta 2002. i 2010.

U kompletnu priču uključio se i nevjerovatni klub Maribor, koji je ove godine treći put izborio plasman u Ligu šampiona.

Više nego dovoljno za zemlju koju u bivšoj Jugoslaviji i dalje gledaju samo kao skijašku, koja nikada kroz istoriju nije imala talente poput Crne Gore.

Često je Slovenija bila samo posmatrač velikih odbojkaških takmičenja, a onda je i u tom sportu napravila bum. Desilo se to prije dvije godine kada su “zmajčeki” na Evropskom prvenstvu stigli do srebrne medalje.

Tur de Frans

Slovenija ima i čovjeka koji je pobijedio na jednoj od etapa na najzahtjevnijoj i najprestižnijoj biciklističkoj trci na svijetu Tur de Fransu. To je uspjelo nevjerovatnom Primožu Rogliču koji je ovog ljeta slavio na 17. etapi Tura i to čuvenoj, od La Mira do Ševalijea koja je imala dva pakleno teška uspona.

Olimpijska priča

Iako jedna od najmanjih zemalja, Slovenija je važna priča Olimpijskih igara. Već smo pomunuli da je Tina Maze dominirala na zimskim Igrama, a kada su u pitanju ljetnje ova zemlja je od sticanja nezavsinosti “zgrabila” čak 38 medalja.
Od tog broja, sedam su zlatne, a posljednju je iz Rio de Žaneira donijela džudistkinja Tina Trstenjak.
Sjajne priče ispričali su slovenački sportisti, ali čini se da u ovoj zemlji tek treba da očekuju velike rezultate. Uz ogroman talenat imaju i državu koja uvijek stoji uz svoje sportiste.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend