Lokalni

Čađenović: Prioritet izgradnja Gradske bolnice u Podgorici

Jedan od projekata Demokrata i Građanskog pokreta URA, predstavljen i u Programu “Podgorica za 21. vijek” jeste izgradnja Gradske bolnice, koji će biti apsolutni prioritet nove demokratske vlasti u Glavnom gradu, poručio je nosilac liste ove koalicije Vladimir Čađenović.

“U najkraćem roku ćemo stvoriti potrebne pretpostavke da krenemo u rekonstrukciju postojećeg KC i izgradnju novog II bloka KC za najsloženije zdravstvene programe, sa velikim smještajnim kapacitetima i operacionim salama. Formiraćemo stručna tijela koja će napraviti projekat budućeg KCCG, dok će novac biti obezbijeđen preko međunarodnih kreditnih institucija”, poručio je on.

Čađenović je istakao da izgradnjom Gradske bolnice, ne bi se samo riješio problem smještajnih kapaciteta u Kliničkom centru, već bi se, kako je dodao, otklonili i brojni drugi problemi u crnogorskom zdrastvu.

“Između ostalog, Gradska bolnica bi se bavila selektivnim pacijentima, te bi se rapidno smanjile liste čekanja. Grad mora voditi računa o stanju u njegovim bolnicama, a svako čekanje za realizaciju ovog, za cijelu Crnu Goru, najprioritetnijeg zdravstvenog projekta će po mišljenju mnogih zaustaviti razvoj vrhunske medicine u Crnoj Gori”, rekao je on.

Nosilac liste koalicije “Podgorica za 21. vijek”, poručio je da je zdrastveni sistem države ogledalo njenog društva i pokazatelj kako stanja u državi, tako i odnosa prema građanima. J

“edan od najznačajnih problema zdrastvenog sistema jesu uslovi za rad u najvećem broju zdrastvenih ustanova, kao i same zarade lekara i zdrastvenih radnika. Takav je slučaj i sa Kliničkim centrom Crne Gore, koji po svojim prostornim, ambijentalnim i tehnološkim uslovima ne zadovoljava potrebe crnogorskih građana. Za posljednjih 30 godina otvorene su mnogobrojne subspecijalističke jedinice, pa je Klinički centar postao jako tjesan za optimalno odvijanje procesa rada”, navodi on,

Prema Čađenovićevim riječima, KC je bolnica koja sa svojim kapaciteta i unutrašnjom strukturom i organizacijom ne može na optimalan način zadovoljiti standarde rada, smještaja i liječenja građana.

“Mali i neadekvatni operacioni blok onemogućava operacione zahvate u redovnim terminima, što dovodi do povećanja liste i vremena čekanja. To isto važi i za Intezivnu njegu, koja nema dovoljno smještajnih kapaciteta, te dodatno povećava broj pacijenata koji čekaju na hiruške intervencije. Takođe, intezivna njega je preblizu operacionom bloku. U nju se smještaju pacijenti sa povredama mozga i operacijama na mozgu i tome slično. Intra-hospitalnu infekciju, pogotovo u intezivnoj njezi u takvim okolnostima je teško spriječiti. I operacioni blok i intezivna njega su koncepcijski prevaziđeni, kao i čitava bolnica. Takvo stanje izaziva nezadovoljstvo pacijenata i njihovih porodica naravno i ljekara koji nemaju dobre uslove za siguran i kvalitetan rad. Ljudi za 21. vijek imaju rješenje”, ponovio je Čađenović.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

AKo je drzava prezaduzena ka sto stalno zborite, okle onda pare za realizaciju ovih kapitalnih projekata koje najavljujete tako ponosno. Mislite li vi da je ovaj narod toliko sasav pa da vi vjeruje.

Anica
Gost
Anica

Df je to predlozio..ajde smislite nesto sami prepisivaci

drpsovac
Gost
drpsovac

Za ostale pojma nemam ali ovo je posteni momak, za razliku od dps mladunaca koji polako nasljedjuju tatice i mamice, strikove i tetke. Samo naprijed momce, makar imate obraz i postenje

Nina
Gost
Nina

Od kojih para druze i prije ili posle zoo vrta? Ovoga ste se sad sjetili cim nemate animaciju

Send this to a friend