Lokalni

DPS: Predizborna demagogija bez utemeljenja u realnosti

Zaista je nevjerovatno do koje mjere su SNP juniori i SNP seniori spremni da obmanjuju podgoričku javnost. Najnoviji politikanski nastup SNP seniora, odbornika Demagoga u Skupštini Glavnog grada Mitra Vukovića odnosi se na socijalnu politiku u Glavnom gradu, saopšteno je iz DPS-a nakon izjave Vukovića da je sve više nezaposlenih građana.

Kako kažu u DPS-u umjesto polemike sa namjernim neznanjem odbornika Vukovica, navešće samo neke činjenice.

“U mandatu aktuelne gradske uprave, počela su sa radom čak pet novih socijlna servisa i to Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, Centar za tretman zavisnica od psihoaktivnih supstanci, Dnevni centar za podršku djeci i porodici u riziku, Prihvatilište za beskućnike i Personalni asistenti za lica sa invaliditetom”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Dodaju da uporedo sa pokretanjem pet novih socijalnih servisa, u ovom mandatu je značajno poboljšan i veliki broj aktivnosti iz oblasti socijalne i djecje zastite koje se već duži niz godina realizuju u Glavnom gradu.

“Za 30 odsto povećan je broj korisnika za pomoć i njegu u kući starim licima, povećan je sa 500 na 600 broj besplatnih dnevnih obroka u narodnoj kuhiniji, preko 1000 mališana iz porodica sa lošim materijalnim stanjem je besplatno ljetovalo i zimovalo na Veruši o trošku Glavnog grada, blizu 900 djece je u prethodne tri godine dobilo novčanu pomoć za nabavku školskog pribora, duplo je povecana vrijednost poklon paketića za svako novorođeno dijete”, objašnjavaju iz ove partije.

Kažu da je osnovni preduslov za sve ovo značajno veća izdvajanja iz budžeta Glavnog grada za ove namjene i od 2015. godine zaključno sa budžetskom 2018. godinom, preko devet miliona eura je  izdvojeno za tekuće aktivnosti u oblasti socijalne i dječje zaštite.

“Samo je budžet javnih ustanova u ovoj oblasti za preko 60 odsto povećan u odnosu na 2014. godinu. Takodje, Glavni grad je dodjelom parcela besplatno uz komunalije omogućio da 170 porodica na Koniku riješi stambeno pitanje. Blizu 300 porodica penzionera takođe je riješilo stambeno pitanje pod povoljnijim uslovima. Otvorena su i dva dnevna centra za penzionere, i sada ima oko 20 klubova penzionera koji su na teriotoriji Glavnog grada, kao i opština u okviru Grada – Tuzi i Golubovaca. Dodijeljeno je i petnaest stambenih jedinica licima u stanju sociljane potrebe a za novih 15 je podjela u toku”, navode iz ove partije.

Napominju i da je u toku realizacija najveće investicije do sada, kada je u pitanju izgradnja objekta u oblasti socijalnog staranja. “U pitanju je Dom starih na Starom Aerodromu, čija izgranja je počela prošle godine. Riječ je o projektu vrijednom preko 12 miliona eura gdje je participacija grada oko tri miliona eura.”

“Navedene aktivnosti potvrđuju jasno i čvrsto opredjeljenje gradske uprave da je vođenje jedne socijalno odgovorne politike u vrhu njenih prioriteta. Sve ostalo je samo jedna prolazna predizborna prazna priča”, poručili su na kraju.

B.M.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend