Lokalni

Kolaps DF-a: Mandić se sakrio, Medojeviću uvijek kriv neko drugi, fotelje ne puštaju

Opposition leaders struggled to perform

Demokratski front je u nedjelju doživio izborni fikasko. Više nijesu najjača opoziciona struktura. Brojni su oni koji podržavaju DF ali traže da lideri Fronta ustanu iz udobnih fotelja, podnesu ostavke i puste neke mlađe snage da vode političku bitku. Da učine lideri Fronta, isto što i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, preuzmu odgovornost za kolaps. Međutim, za sada se ne nazire takva odluka. Lider Nove srpske demokratije NOVA Andrija Mandić se nije ni pojavio, ni oglasio, a lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je po ustaljenom šablonu za svoj krah optužio ostatak opozicije i strane ambasade.

“Cilj politike ostatka opozicije i Ambasade SAD-a je bio da se oslabi DF i ojača DPS. Evo to se desilo. Mi smo i dalje spremni za proteste. Da vidimo sad Bečića i Abazovića. Njihove odbornike su prebijali”, napisao je Medojević na Fejsbuku.

I kako je to i do sada bivalo, Medojević bez riječi odgovornosti poziva druge, sada jače snage, da organizuju proteste. Bez hrabrosti da makar sam pozove ljude na protest, poziva da to učine Bečić i Abazović.

Ipak, poziva za sada uzaludno jer je Bečić već poručio da ne želi ni da komentariše Medojevićev poziv.

Ako se samo na kratko vratimo unazad nekoliko dana i sedmica, sjetićemo se da je Front vodio žestoku kampanju protiv Demokrata. Dakle, poraz je tu, hvataju se za slamku, ali ni nje više nema.

Na društvenim mrežama juče je bilo nebrojeno poziva Mandiću, Medojeviću, ali i “vječitom opozicionaru” Predragu Bulatoviću da spakuju kofere, i to ne zbog Demokratske partije socijalista DPS, već zbog opozicije, jer, kako je poznato, već 20 godina im je neko drugi kriv za njihove neuspjehe.

DF se prosuo kao kesa oriza, svi sem Alekse i Dritana da podnesu ostavke, kada bih 20 godina gubio stvarno bih odustao, marš više… samo su neki od komentara koji su se juče mogli pričitati na Fejsbuku.

Da pojasnimo, ovdje je riječ o onima koji podržavaju opozicionare, ali koji su razočarani ishodom ovih izbora. Samo je nosilac liste DF-SNP u Podgorici Slaven Radunović imao je hrabrosti da prizna neke stvari.

“Rezultat lokalnih izbora je, za protivnike režima, najgori od vremena “Mila i Momira”. Svako od nas je dužan da uradi analizu ovakvog opšteopozicionog neuspjeha u svim opštinama i da pronađe svoje parče odgovornosti. I DF, naravno, kao i svi mi pojedinačno. Već uobičajene zloupotrebe državnih resursa, ucjene poslom, otkupljivanje ličnih karata i upotreba “državotvorno svjesnih” mafijaša i batinaša na izborni dan, prepreke su koje su toliko očekivane, da ih je skoro pa neumjesno više koristiti kao opravdanje. S tim, jednostavno, moramo računati sve dok DPS i Milo Đukanović organizuju izbore.  Prema tome, moramo se pozabaviti drugim razlozima, a njih je mnogo. Ipak, najvažniji je da opozicioni političari, jednostavno, nisu uspjeli da pronađu put do biračkog tijela režimskih partija”, napisao je Radunović na Fejsbuku.

Kako je naveo, pojavile su se i nove ili skoro nove političke opcije-mladi, hrabri i agresivni iz Prave Crne Gore, “ljekarska lista” Ujedinjene Crne Gore, građanski aktivista Saša Mijović… ali rezultat nije bolji, nego još gori, iz vizure kompletne opozicije.

” Zašto? Odgovor na to pitanje najbolje znaju u SDP-u. Od kad su predali “kazan” Ivanu Brajoviću, predali su mu i birače. Znači, za pobjedu nad diktatorom su nam pored naših hrabrih i nepokolebljivih pristalica, neophodni i glasovi onih koji obično apstiniraju. A njih, uglavnom, nismo ovaj put uspjeli da uvjerimo da izađu na birališta. Zašto? Nije problem bio u izbornim programima ili listama. Bili su razočarani međuopozicionim odnosom. I za to svi snosimo krivicu. Nismo uspjeli da ih ubijedimo da je zajednička opoziciona pobjeda i formiranje nove vlasti moguće u mnogim opštinama”, napisao je on.

Dodao je da je DF ušao u ovaj izborni proces teško finansijski izranjavan i iscrpljen višegodišnjom borbom na ulici i u sudnici.

“Većina režimske, ali i opozicione Crne Gore, namjerno ignoriše tu činjenicu, kako bi se naš slabiji rezultat na ovim izborima prikazao kao odustajanje naših pristalica od politike beskompromisnog otpora režimu i odbrane tradicionalnih vrijednosti. Jer, upravo je politika “betoniranja” tekovina vladavine Mila Đukanovića u toku, kako bi se obezbijedilo da i nakon njegovog odlaska s vlasti bude “sve je isto samo njega nema”. Određeni centri moći, uz vlast, žele i što jaču kooperativnu opoziciju, tako da su imali svoje izrazite favorite na ovim izborima.  Ako su ogromni novac i energija, uloženi u projekat “Koalicija za 21. vijek” imali za cilj rušenje režima – projekat je potpuno propao, jer je DPS jači nego nikad. Ako je cilj projekta bio slabljenje DF-a, kao glavnog protivnika sluganske državne politike Crne Gore, onda je on djelimično uspio. Naravno, daleko od toga da nisam svjestan mnogih propusta DF-a i dijelom svoje odgovornosti za njih. Siguran sam da ću u nastupajućem periodu naći prikladan način da na njih ukažem i da se prema tome odredim”, zaključio je Radunović.

I kako to obično biva, novi izgovori se spremaju u DF-u. Pitanje da li postoji politička kuraž mladih kadrova da skinu kapitenske trake sa ruku Mandića, Medojevića i Bulatovića i krenu u novu političku bitku, ali ozbiljnu.

Jer, promjene su ljekovite, a vlast je bolja kada opozicija ima cilj i snažno i argumentovano pritiska i djeluje.

Do tada, DPS ne brine. Naprotiv, trljaju ruke. Sve su jači. Dokaz je svjež, od nedjelje. DF ostao na protestima…

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bezimeni
Gost
Bezimeni

Sad ce i u Bd da dozive fijasko,taman da se maknu pojedini direktori iz drzavnih firmi,a ima ih koji obavljaju duznost direktora sa srednjom skolom,a iz df-a je

Pedja
Gost
Pedja

Danilovic je davno propao podnijo ili ne ostavku njega nema u politiku.jedina sreca na ovim izborima je da sacuvasmo becica dase ne udavi koliko se gusijo na govorima daje iz fronta rekli bi kako je agresivan.a kukavice i prodane duse sto nesmiju izaci na izbore nemoj da traze krivca u drugome nego neka se stide samih sebe a potomstvo hoce… Više »

Gost
Gost
Gost

Medojevic i Mandic su prodane duse oni takvi ne mogu valjati nikome bez svojim zenama u prevodu nista roba!

Cuca
Gost
Cuca

dje je Arsenije

mina
Gost
mina

DF druzina neozbiljnih ljudi,Demokrate seljaci do koske,na celu sa malenim Becicem ,koji slavodobitno ustvrdi kako su oni drugi po snazi u opstinskom parlamentu,iako cij nije postignut,on mrtav zadovoljan sto je oteo birace DF.Gradjanska opozicija,SDP i Demos iako su ponudili doba program,prije svega kulturan politicki sistem,nijesu se mogli izboriti sa ovim politickim demagozima,tako mladih a tako bucnih.lako je bilo DPS,da osvoji… Više »

TediMk
Gost
TediMk

Uvijek uz ove časne ljude i borce za slobodnu CG! DF!

Uzeg
Gost
Uzeg

DF je brutalno napadnut i sve se radilo na njegovom rušenju, ali su ponovo opstali. Svaka čast! Podrška za DF!

Gost
Gost
Gost

Davno se vidjelo kakve su splacine to je prava rijec za njih Dps je katastrofa za Crnu Goru a oni su svoje guzice obezbijedili i zato ih savrseno boli ona stvar za narod…prasad nezasita i vlast i takva opozicija!

mister no
Gost
mister no

tri brata,tri jadila …

dupo
Gost
dupo

Cuh da je Mandic bio u grblju na svadbi :))

Gaj
Gost
Gaj

Vrijeme je za pravu komunističku partiju, vrijeme je za povratak preduzeća na upravljanje radničkoj klasi, vrijeme je za cetrdesetcasovnu radnu nedjelju, vrijeme je za socijalnu pravdu, vrijeme je za prestanak ugnjetavanja naroda od strane lopova i mafije, vrijeme je za besplatno školovanje, vrijeme je za besplatno liječenje, vrijeme je da se crkva vrati u crkve i džamije, vrijeme je za… Više »

marius
Gost
marius

Zivio MATIJA GUBEC !

Siki
Gost
Siki

Kako su cakani!
Kako su lepi!
J….i presretaci

Lastva čevska
Gost
Lastva čevska

Nema kolenica breee za vojevodu,a za tebe medo nema vise dinaaaara breee ,pa toliko si dinara dobio a nijesi cg urusio

PunPi
Gost
PunPi

Pipun ima da bude srećan što je u zatvoru. Izbjegao je direktno učešće u ovom DF brodolomu. Sad bi bio direktni luzer kao njegovi saborci luzeri. Ovako, super mu je tamo đe je.

Dejan
Gost
Dejan

Marko milacic mlada cetnicka nada bi rado da preuzme glasacki dio df koji je prosrpske orjentacije i da postane lider tog cetnistva…ali vojvoda koljenica i medo brundo su snazno prigrlili fotelje, bice interesanta borba izmedju njih…

MMX
Gost
MMX

E ako im je Milacic konkurencija onda neka ih bude…

Todor
Gost
Todor

Mandic medojevic knezevic buatovic radulovic itd..stari dobri udbasi…tu su da strase nas crnogorce oduzimanjem drzave a manjine velikosrpstvom i agresijom…milo i dps zacementirani dozivotno

Send this to a friend