Predsjednički

Čestitke Đukanoviću stigle od Đinpinga, Radeva, Rutea, Zaeva i Rohanija

Povodom pobjede na predsjedničkim izborima Milu Đukanoviću prstižu čestitke i dalje, saopšteno je iz Demokratske partija socijalista.

>>>Đukanović položio zakletvu>>>

Čestitke su, pored ostalih, uputili predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping, predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev, predsjednik Vlade Holandije Mark Rute i predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Islamske Republike Iran Hasan Rohani.

Predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping uputio je predsjedniku Đukanoviću srdačne čestitke povodom stupanja na dužnost Predsjednika u ime kineske vlade i kineskog naroda.

Đinping u čestitki navodi da Kina i Crna Gora posjeduju duboko tradicionalnno prijateljstvo i istakao ulogu predsjednika Đukanovića u izgradnji i razvoju tih odnosa.

„Ovih godina obje strane su održale intenzivne razmjene na visokom nivou i čvrstvo međusobno političko povjerenje, kao i saradnju u raznim oblastima, koja kontinuirano napreduje. Svi ovi plodovi postignuti su uz Vaše kontinuirano praćenje i veliku podršku, što vrlo cijenim“, kazao je Đinping.

On je istakao ličnu posvećenost daljem razvoju kinesko-crnogorskih odnosa, posebno u okviru inicijative „Jedan pojas jedan put“, kao i promovisanje tih odnosa na većem nivou, na dobrobit oba naroda.

Predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev u čestitki navodi da je nepobitna podrška koju je Đukanović dobio od građana Crne Gore garancija za uspjeh njegovo predstojećeg mandata Predsjednika i za sprovođenje strateških izbora zemlje. On je iskazao uvjerenje da će predsjednik Đukanović tokom mandata činiti iste napore kao i u prilikom učlanjenja u NATO, da podrži aspiracije svih institucija i nevladinog sektora Crne Gore u cilju uspješne finalizacije pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjednik Vlade Holandije Mark Rute uputio je srdačne čestitke Đukanoviću i istakao zadovoljstvo nastavkom saradnje na bilateralnom i na multilateralnom nivou, uključujući i NATO. „Uvjeren sam da ćemo moći da produbimo konstruktivne odnose između naših zemalja, u korist oba naša naroda“, kazao je Rute.

„Nadam se da će, pod Vašim vođstvom, Crna Gora nastaviti da dostiže reforme neophodne u pravcu približavanja evropskim integracijama. Holandija će nastaviti da podržava Crnu Goru na tom putu“, navodi se u čestitki holandskog premijera.

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev čestitao je Đukanoviću na pobjedi i izrazio nadu u skori susret, navodeći da zajednička istorija, dugogodišnje prijateljstvo i bliski odnosi između Makedonije i Crne Gore ostaju čvrst temelj za buduću saradnju u oblasti evropskih integracija, trgovine i odbrane.

„Ostajemo zahvalni za principijelnu podršku Crne Gore za članstvo Makedonije u NATO i iskreno se nadamo da ćemo vam se pridružiti, kao punopravna članica, u najskorije vrijeme“, kazao je Zaev.

Predsjednik Islamske Republike Iran Hasan Rohani izrazio je nadu da će se odnosi Irana i Crne Gore, zajedničkim zalaganjem i saradnjom zasnovanom na prijateljstvu dva naroda, sve više razvijati u skladu sa interesima dvije zemlje.

B.M.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend