Automobili

Alliance predstavio novi X-Trail i inovativnu e-POWER tehnologiju

U četvrtak 11. maja 2023. godine u Hotelu Voco u Podgorici, kompanija Alliance je svojim klijentima, poslovnim partnerima i prijateljima kompanije predstavila novu generaciju Nissan-ovog SUV modela X-Trail, kao i inovativnu e-POWER tehnologiju.

Kako u okviru Nissan-ove dugoročne strategije “Ambition 2030” tehnologija e-POWER zauzima važno mjesto na putu elektrifikacije ovog brenda, gostima je na početku predstavljen prvi automobil za evropsko tržište sa ovom tehnologijom, Nissan Qashqai e-POWER.

Marketing koordinator kompanije Alliance, Stefan Jovetić prisutne je podsjetio na početke ovog modela koji je 2007. godine praktično pokrenuo segment kompaktnih crossovera, ali i dalje zadržao lidersku poziciju u njemu, naročito kada su u pitanju inovacije.

Stefan Jovetić

Po njegovim riječima: “U svojoj trećoj generaciji Qashqai nam donosi inovativnu e-Power tehnologiju. Ova tehnologija predstavlja najefikasniju tranziciju od vozila na konvencionalni pogon ka električnim vozilima. Upravo iz tog razloga novi Qashqai e-POWER kombinuje najbolje iz dva svijeta: doživljaj vožnje karakterističan za električna vozila i autonomiju konvencionalnih automobila.”

Sistem e-POWER se sastoji od benzinskog motora koji proizvodi električnu energiju, koja se putem invertera može prenijeti na električni motor, bateriju ili oboje istovremeno u zavisnosti od stila i načina vožnje. Ono što je bitno naglasiti za ovaj pogonski sklop jeste da je električni motor jedini izvor snage koja se prenosi na točkove, pa su samim time njegova ubrzanja linearna i trenutna poput onih kod električnih automobila. Od ostalih prednosti treba izdvojiti i to da ne mora da se puni na utičnici, da je jedan od najtiših modela u segmentu, kao i da troši manje od tradicionalnih hibrida.

Brend menadžer Nissana Vuksan Minić je u nastavku večeri gostima predstavio novu, četvrtu generaciju modela X-Trail. Kratko se osvrnuo i na istorijat ovog modela sa čijom se četvrtom generacijom nastavlja Nissan-ova ofanziva elektrifikovanih vozila.

Vuksan Minić

On je istakao: “Sa novom generacijom X-Trail-a dolazi sve što je potrebno za avanturu: pogon na sve točkove sa elektrificiranim motorom, tradicionalni turbo benzinski motor i praktična tehnologija.”

Novi X-Trail je, pored modela Qashqai, drugi model u Nissan-ovoj ponudi za evropsko tržište u koji će se ugrađivati Nissan-ov inovativni pogon e-Power.

X-Trail je opremljen i novim Nissan-ovim pogonom na sve točkove, poznatijim kao e-4ORCE. Ovaj pogon se sastoji od po jednog elektromotora na obije osovine, koji precizno raspoređuju isporuku snage i kontrolišu svaki točak pojedinačno. Rezultat toga je udobna vožnja, pouzdano ubrzavanje i prijanjanje, brz odziv u svim uslovima i kočenje koje uliva sigurnost.

Spoljašnji i unutrašnji dizajn novog X-Trail-a u jednakoj mjeri odražavaju svestrani i pustolovni duh vozila. Spoljašnost je naglašena prepoznatljivim dizajnerskim obilježjima marke kao sto su lebdeći krov i maska V motion. Novi X-Trail je dostupan u 10 boja karoserije i 5 dvobojnih kombinacija.

Ukupna površina ekrana u novom X-Trail-u odgovara ekranu dijagonale 35 inča. Vozač prvo primijeti 12,3 inčni TFT ekran instrumentalne ploče kao i 10,8 inčni head-up ekran sa prikazom najvažnijih informacija koji, sprječava vozača da skrene pogled s puta i vožnju čini sigurnijom. Treći, 12,3 inčni centralni ekran objedinjuje audio sistem, navigaciju i mnoge druge opcije.

Nissan je još jednom potvrdio i da je lider u polju sigurnosti, kako kada je riječ o aktivnim tako i kada je riječ o pasivnim sistemima sigurnosti, učinivši novi X-Trail jednim od najsigurnijih modela na tržištu. Zbog toga je u testiranju evropske agencije za procjenu bezbjednosti novih vozila, Euro NCAP-a, X-Trail dobio maksimalnih 5 zvjezdica.

Više informacija o predstavljenim modelima možete pronaći na zvaničnim sajtovima kompanije Alliance putem sljedećih linkova:

http://nissan.me/vozila/qashqai/

http://nissan.me/vozila/nissan-x-trail/

Za informacije o odmah dostupnim vozilima i zakazivanje test vožnje možete pozvati na brojeve telefona:

020/892-070 Alliance salon u Podgorici

032/520-444 Alliance salon u Radanovićima

Send this to a friend