Automobili

Audi šokirao ljubitelje TT, postaje kupe sa četvoro vrata

Novi Audi TT je dobio zeleno svjetlo, a Auto Expres prenosi da je kultni spotski automobil doživeo drastičnu promjenu.

TT je postao praktičniji kupe sa četvoro vrata, a na tržištu se očekuje u naredne dvije godine.

Kompanija iz Ingolštata je još prije četiri godine najavila ovakav razvoj situacije sa TT Sportback konceptom na Auto-salonu u Parizu.

Međutim, zbog slabog interesovanja javnosti, ali prije svega zbog “Dizelgejt” skandala 2016, zbog čega je Volkswagen Grupa “stegla kaiš”, nije zaživio.

Nakon što se VAG oporavio i opet postao jedan od glavnih igrača u industriji, Audi je dobio zeleno svjetlo za TT sa četvoro vrata, kao direktnu zamjenu za dosadašnji model sa dvoja vrata koji je ove godine proslavio 20. rođendan.

Međutim, pad potražnje za sportskim automobilima i malim kupeima je prinudio Audi da potpuno reformiše TT brend kako bi ga spasao gašenja.

Novi TT će biti oko 290mm duži od standardnog i 60mm širi uz 120mm duže međuosovinsko rastojanje. Audijev kupe sa četvoro vrata biće baziran na unaprijeđenoj verziji MQB platforme na kojoj je pravljen i aktuelni TT.

Audi će ponuditi široku paletu motora, standardnih SUS agregata i elektrogopona nove generacije.

Novi TT će prvo stići u hibridnoj verziji sa kombinacijom benzinca i 48-voltne tehnologije, dizajnirane da popuni turbo rupu i poveća ekonomičnost za najmanje 10 odsto.

Iako će hibridi imati ključnu ulogu, Audi TT će imati i novu generaciju dizel motora.

Audi je, inače, u međuvremenu osvježio treću generaciju TT kupea sa dvoja vrata.

Send this to a friend