Automobili

Automobili koji su prestali da se prodaju ove godine

U godini na izmaku s tržišta su povučeni brojni modeli, a za nekima će se zaista žaliti. Izdvojeni su modeli koje više nećete moći da kupite, bar ne nove.

S evropskog tržišta odlazi minimalno 15 modela, naglašava Jato Dynamics, a izdvojeni su neki.

Alfa Romeo MiTo
Kod nas pomalo zaboravljeni model se poput ostalih Alfi ne prodaje dobro. Ništa čudno, star je, ima tri vrata i nije crossover. Ali to ne znači da je loš. Naprotiv, to je jedan od automobila koji izgledaju dobro i voze se dobro. Ali nažalost vrijeme ga je pregazilo i očigledno nije tržišno isplativ. Ove godine je prodat u manje od hiljadu primeraka.

Citroen C4/DS 4
Na putevima nije tako rijedak, čak je i jednom značajno modernizovan, germanizovani francuski kompakt je djelovao svojevremeno dosta privlačno. Ali ipak, nakon dolaska Cactusa je postao suvišan, te je pao kao još jedna žrtva tržišno zanimljivijih modela u gami.

Luksuzna verzija modela, DS 4, takođe ne može dalje. Tokom ove godine prodaja je iznosila tek nekoliko stotina.

DS 5
DS 5 je bio vrlo zanimljiv auto. Ali 2011. godine kad je predstavljen. Tada futurističan, danas je potpuno nezanimljiv premium kupcima.

Fiat Punto
Ove godine izgubili smo i jednog od najdugovječnijih modela. Ako izuzmemo faktor bezbjednosti, Punto bi uz odgovarajuće nisku cijenu svoju ulogu mogao da dosta dobro ispunjava i danas.

Ford B-max
S obzirom na to što je nudio, dugo je i izdržao. Još jedan monovolumen koji je morao da ode a naslijedio ga je crossoverski Ecosport.

Kia Carens
Još jedan monovolumen koji je platio glavom crossoversku revoluciju. Nije bio loš, ali pad potražnje je preusmjerio kapacitete na neke nove proizvode kao što su XCeed i Proceed.

Toyota Verso
Nekad važna karika Toyotinog točka je prepuštena sama sebi posljednjih godina. Potražnja za monovolumenima je drastično opala, a uprkos kvalitetima izostanak hibrida je bio zadnji ekser. Šteta, jer Verso je odličan auto.

Toyota Avensis
Još draži je Avensis, koji je u poslednjem izdanju izdržao gotovo deset godina. Ali ovde vijesti nisu toliko loše jer je stigao Camry, u mnogočemu i bolji izbor.

Volkswagen Beetle
Oživljena buba nije uspjela. To je jedini retro auto, uz delimično PT Cruiser, koji nije ispunio očekivanja. Električna revolucija mu je zacementirala sudbinu. Zadnji primjerak je proizveden ovog ljeta.

VW Jetta
Legendarno ime je iz Volkswagenove evropske game jednostavno moralo da ode. Kompaktne limuzine više nikoga ne zanimaju, a jedini tržišno gori izbor je trovratni kompakt. A oba takva koncepta su kod Volkswagena ugašena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejan
Gost
Dejan

Kia Carens je odlican auto, i prava je steta sto je kod nas nema u ponudi.

Dejan
Gost
Dejan

Kia Carens je odlican auto i prava je steta sto je nema kod nas u ponudi.

Steta
Gost
Steta

Buba ko golf unutra, nista nekog specificnog smeka, nije ni chudo..

Send this to a friend