Automobili

BMW koji mijenja boju

Ako ste se ikada osjećali neodlučno u vezi sa bojom vozila koje želite da kupite, BMW možda ima auto za vas. Njemački proizvođač automobila predstavio je svoju novu tehnologiju, koju smo već najavili, koja mijenja boju vozila praktično pritiskom na duge na CES 2022, sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu.

Oslanjajući se na E Ink, tehnologiju elektronskog papira koja se koristi u e-čitačima, tehnologija koja mijenja boju imala je svoj debi na konceptnoj verziji BMW iX automobila.

Kako funkcioniše?

Površinski premaz električnog BMW iX automobila koji koristi E Ink ima milione mikrokapsula čiji je prečnik ekvivalentan debljini ljudske kose. Svaka od ovih mikrokapsula sadrži negativno naelektrisani bijele pigmente i pozitivno naelektrisane crne pigmente.

U zavisnosti od izabranog podešavanja, stimulacija pomoću električnog polja uzrokuje da se bijeli ili crni pigmenti skupljaju na površini mikrokapsule, dajući automobilu željenu boju.

Inovativna promjena boje može se odraditi prostim pritiskom dugmeta. Trenutno su boje ograničene na bijelu, crnu i sivu. Ali uprkos ograničenoj paleti boja, BMW kaže da bi ova tehnologija mogla imati implikacije na efikasnost njihovih električnih vozila.

“Bijela površina reflektuje mnogo više sunčeve svjetlosti od crne. Prema tome, grijanje vozila i putničkog prostora kao rezultat jake sunčeve svjetlosti i visokih spoljašnjih temperatura može se smanjiti promjenom spoljašnjosti u svijetlu boju “, rekla je kompanija.

U hladnijem vremenu, tamniji tonovi će pomoći vozilu da apsorbuje više toplote od sunca.

Koncept “personalizacije” vozila je trenutno veoma popularan u automobilskoj industriji. Ali dok je većina napora usredsrijeđena na unutrašnjost, BMW donosi koncept personalizacije i za spoljašnjost vozila.

Koliko je ova visokotehnološka boja izdržljiva i da li može da izdrži ekstremne vremenske uslove, može se nagađati.

2

avatar
1000
2
0
0
 
1
Magnum Force
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Magnum Force
Gost
Magnum Force

Vw passat se povlači iz proizvodnje

Magnum Force
Gost
Magnum Force

JA ♥ BMW ČAK I BMW 🛸

Send this to a friend