Automobili

BMW povećava investicije u Kini da ispuni tražnju za električnim vozilima

Ilustracija

Njemački proizvođač automobila BMW saopštio je danas da će preuzeti većinski udio u kineskoj kompaniji i investirati tri milijarde eura kako bi se pripremio za povećanje potražnje za električnim vozilima.

BMW je naveo da će platiti 3,6 milijarde eura da poveća udio u u kompaniji BMW Brilijans automotiv (BMW Brilliance Automotive) na 75 s 50 odsto.

Dogovor treba da odobre kineske vlasti i dioničari BMW partnera u Kini Brilijans Čajna automotiv (Brilliance China Automotive).

BMW je naveo da će investirati tri milijarde eura u novu i postojeće fabrike u Šenjangu, čime će se povećati proizvodni kapacitet na 650.000 vozila godišnje do početka sljedeće decenije. Sada te fabrike proizvode 400.000 vozila godišnje.

Nova fabrika će moći da proizvodi električna, kao i konvencionalna vozila.

Kineska vlada traži da proizvođači povećaju udio vozila na alternativni pogon električnih i hibridnih vozila. Kina je pojedinačno najveće tržište BMW-a s prodajom 560.000 vozila godišnje.

BMW koristi planove kineske vlade da ukine zahtjev da strani proizvođači automobila moraju ući u partnerstvo s kineskim kompanijama kako bi pravili vozila u toj zemlji. Sporazum BMW-a i kinsekog Brilijansa ističe 2022.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend