Automobili

Bosanac tužio Folksvagen, traži 750 miliona dolara odštete

Ilustracija

Bosanski preduzetnik Nijaz Hastor tužio je početkom nedjelje njemačkog automobilskog giganta “Folksvagen” i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara.

Hastor je vlasnik kompanije za proizvodnju auto-djelova Prevent, a Folksvagen je tužio zbog toga što smatra da ova njemačka kompanija narušava slobodu tržišnog takmičenja, piše agencija Rojters.

U tužbi se navodi da Folksvagen ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cijene usluga. Na primjer, manjim dobavljačima se zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju, prenosi Blic.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih djelova za VW u saveznoj državi Mičigen koji su ugovorom spriječeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji. Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegovu firmu Prevent, koja se inače specijalizovala za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

“Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje, služeći se svim sudskim merama koje su nam na raspolaganju”, odgovorili su iz Folksvagena za Rojters.

Prevent grupa je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača VW širom svijeta, što im omogućava da moćnom VW postavljaju i neke vlastite zahteve. Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Njemci su već dobro upoznati s prkosnim Nijazom Hastorom, s kojim sarađuju poslednjih 20 godina.

U poslednjem okršaju Preventa i Folksvagena, iz 2016. godine, njemačke firme ćerke Preventa, CarTrim i ES Automobilgus, proizvođači kožnih presvlaka i kutija mjenjača, obustavile su isporuku, što je zaustavilo njemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedjelju dana.

Obustava je uslijedila nakon što VW nije htio da pristane da Hastoru plati 58 miliona eura odštete. Nakon toga, Prevent i Folksvagen su postigli novi dogovor za produženje isporuke djelova za još šest godina.

Prevent grupa je osnovana 1999. godine u Sarajevu i ubrzo je postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH.

Vremenom su svoju glavnu delatnost proširili na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće i nameštaja. Rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15.000 ljudi.

5

avatar
1000
2
3
0
 
5
Ne nikakonikKALEMEGDAN☠Puklo sveNeko Tamo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KALEMEGDAN☠
Gost
KALEMEGDAN☠

Mercedesova vozila su taman do 98-99 bila vrhunskog kvaliteta.

nik
Gost
nik

ovdje se prica o vw

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Pa ti radi sa tvrdoglavim Bosancima i perfidnim Njemcima.

Puklo sve
Gost
Puklo sve

Jes, mi smo ti najbolji na svijet za biznis…

Ne nikako
Gost
Ne nikako

Blage veze ti nemas. Njemci su tata mata za biznis. Nema prevare, nema lazi! Suvi profesionalizam.

Send this to a friend