Automobili

Brend Scion više ne postoji

scion-7.jpg

2002. šefovi u Toyoti su došli do zaključka da mladi ljudi u Sjedinjenim Državama za njihove modele smatraju da su za starije. Zato su pokrenuli Scion – brend pod kojim će proizvoditi male, moderne automobile namijenjene upravo toj generaciji. 14 godina kasnije sve je gotovo. Da li su novi trendovi “pojeli” Scion ili šta je već u pitanju, u Toyoti su pokušali da objasne.

Mladi kupci i dalje žele zanimljive automobile za vožnju, koji izgledaju dobro, ali i da su više praktični. Oni, kao i njihovi roditelji, poštuju brend Toyota i njegove tradicionalne atribute kvaliteta i pouzdanosti. Isto tako, nova Toyota vozila su evoluirala i imaju dinamičan stajling i performanse, koje mladi žele“, stoji u saopštenju kompanije.

Za svo ovo vrijeme Scion je prodat u nešto više od milion primjeraka. Prve godine su obećavale – 2006. je bila najbolja, kada je prodato 175 hiljada jedinica. 2010. je bila najgora sa tek oko 50 hiljada prodatih vozila, a trend se nastavio, pa je prošle godine prodato svega nekoliko hiljada više. Zvanično povlačenje sa tržišta biće u avgustu. Inženjerima je već poručeno da se prijave za neki drugi posao na Toyota modelima, dok će ostali nastojati da prodaju ono vozila koliko imaju na lageru.

Scion je imao više od hiljadu dilera u Sjedinjenim Državama. Iz Toyote vozačima poručuju da ne brinu oko popravki, održavanja i djelova, jer će se sve to odvijati kao i do sada. Modeli iA, iM, FR-S sport kupe biće prezvani iz Scion u Toyota, dok će, takođe sportski kupe – tC biti posljednja serija sa istim imenom. Scion je po najavama imao solidnu budućnost. U planu je bio i crossover, koji je trebao da bude rađen po uzoru na koncept Toyota C-HR. Međutim, globalna utakmica mijenja se na svim poljima, pa i u okviru automobilske industrije.

Send this to a friend