Automobili

Bugatti od 2,4 miliona eura povlače zbog serijske greške

Opoziv 47 primjeraka hiperautomobila Bugatti Chiron koji košta 2,4 miliona eura potvrđuje da i skupocjeni egzotični modeli nisu imuni na fabričke greške.

Njih povlače zbog moguće greške prilikom zavarivanja naslona sjedišta, a američka Agencija za bezbjednost saobraćaja (NHTSA) potvrdila je da je među njima 12 njih prodatih na tržištu SAD.

Bugatti je izjavio da je javio vlasnicima i da će besplatno transportovati njihova vozila u specijalnom zatvorenom kamionu do ovlašćenog servisa te kompanije kako bi se provjerila i, po potrebi, zamjenila sporna sjedišta.

Pozivi vlasnicima novih automobila na vanredni servis radi otklanjanja određenog nedostatka koji je primjećen na pojedinim modelima  čest je slučaj u auto-industriji.

U vijestima često možemo pročitati da je taj i taj proizvođač “opozvao” stotine hiljada ili čak milione automobila, kako bi se provjerio neki sistem ili dio na vozilu za koji se opravdano sumnja da ne funkcioniše kako treba ili da može da se pokvari u daljoj eksploataciji i izazove glavobolje vlasniku, a u težim slučajevima i saobraćajnu nezgodu sa fatalnim posledicama.

Kompanije koje obavještavaju klijente o “povlačenju” njihovih automobila na vanredni servis čine to iz preventivnih razloga, iako se u praksi najčešće dešava da do kvara uopšte i ne dođe ili da se odgodi tek na jednom ili par vozila među hiljadama “opozvanih”.

Ako ste pomislili da su ovi fabrički nedostaci problem samo kod jeftinijih velikoserijskih modela i u masovnoj proizvodnji, varate se. Ponekad se dogodi da i luksuzni modeli koji koštaju par stotina hiljada ili čak milion eura, a izrađuju se u veoma malim i ograničenim serijama moraju da budu povučeni zbog neke greške.

Takav je slučaj sa opozivom Bugattija Chiron, čija je proizvodnja limitirana na svega 500 primjeraka, od čega je samo manji broj do sada izrađen i isporučen kupcima.

Že.B.

Send this to a friend