Automobili

Da je Mad Max birao automobil u Bjelorusiji, ova Volga bi bila izbor

Juče je u MInsku, odnosno u tržnom centru Arena City, javno izložen ovaj neobičan primjerak automobila, koji je nekada, ma koliko to čudno izgledalo s ove distance, korišćen u redovnom saobraćaju.

Ova Volga je prošla kroz proces svojevrsne metamorfoze, pa je tako iza nje put od klasičnog proizvoda sovjetskog dizajna, sve do stila karakterističnog za Pobjesnelog Maksa.

Javno predstavljanje ovog automobila u posjećenom gradskom tržnom centru bi, prema zamisli izlagača, trebalo da privuče pažnju publike na dolazeći avgustovski događaj čija bi se centralna tema mogla opisati kao “borba automobila za opstanak”.

“Ova konkretno Volga je zaista ratničkog karaktera i istovremeno posjeduje pobjednički mentalitet. Naime, izašla je kao pobjednik na prethodna tri uzastopna takmičenja u Unlim klasi,” rekao je Ignjat Šilov, novinarima bjeloruskog lista Onliner.

“Nekada je krasila bijelo-crvena kombinacija boje karoserije, ali smo u nekom trenutku shvatili da takav kolorit postaje dosadan, a da će automobil jednostavno propasti ukoliko ne učinimo nešto radikalno s njim. Nismo željeli da ga odvezemo na otpad, ova Volga za nas ima neku emotivnu vrijednost. Tu prije svega mislim na već ostvarene pobjede”.

“Upravo to je razlog zašto smo pristupili sređivanju naše ratničke Volge,” nastavio je Šilov. “Kao glavni motiv za izbor stila preuređene Volge, nametnuo se, ne film, već kompjuterska video igrica Mad Max. Sva boja je uklonjena sa karoserije a jedino je ostao metal. Na izložbenom eksponatu nisu montirani motor i mjenjač.”

Ovogodišnje takmičenje počinje 24. avgusta, a očekuje se da učešće uzmu i gosti iz Poljske. Automobili će biti podijeljeni u dvije klase, a glavna težnja učesnika će biti usmjerena ka tome da se masa vozila redukuje na minimum, kako bi oštećenja karoserije, za samo vozilo bila podnošljiva što lakše.

Send this to a friend