Automobili

Da li je pametno prati automobil sredstvom za pranje suđa?

Prilikom pranja auta, a u nedostatku auto-šampona nerijetko se dogodi da se posegne za nekim drugim dostupnim sredstvom, najčešće onim za pranje suđa.

Ugodan miris, obilna pjena, pa čak dobar početni učinak u pranju mogu navesti na pogrešan zaključak kako je sredstvo za pranje suđa dobro i za pranje auta. No, realnost je drugačija.

Ta su sredstva svojim sadržajem i hemijskim sadržajima namijenjena pranju metala, keramike i stakla koji su daleko otporniji na agresivan i abrazivan učinak no što je to automobilski lak. Kad se koriste na autu, sredstva za pranje suđa mogu ubrzati oksidacijski proces na boji auta. Upravo zbog toga već i jedno pranje limenog ljubimca sredstvom za pranje suđa može oštetiti njegovu boju i posljedično dovesti do manjeg sjaja lakirane površine.

S obzirom na to da završni sloj laka ima zaštitnu ulogu na boji auta, dugotrajno korištenje neprimjerenog šampona na kraju može dovesti do matiranja boje i potrebe za lakiranjem cijelog auta.

Agresivna sredstva za pranje nisu dobra ni za gumene dihtunge i plastične dijelove auta te mogu ozbiljno naštetiti i sjajnim, prozirnim površinama polikarbonatnih farova. Kao što nikad ne perete posuđe auto-šamponom, ne treba raditi ni suprotno. Sredstva za pranje veša takođe nisu dobra za pranje auta zbog svojih abrazivnih svojstava, a za pranje auta nisu primjereni ni šamponi za pranje tijela koji su svojim sadržajem primjereni ljudskoj koži i kosi.

Uostalom, čak i bez uračunate štete koja može nastati pranjem auta neodgovarajućim sredstvom, nema ekonomske računice da se ne koristi auto-šampon. Štaviše, litar auto-šampona je jeftinija od sredstva za pranje posuđa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Myguz@
Gost

Aha,znači sredstvo za pranje sudja je za auto agresivno i dovodi do oštećenja laka ali za upotrebu u domaćinstvu recimo za sudje,šolje i kad recimo dete nešto opere pa ne ispere kako treba to onda nije agresivno kad se proguta i ne postoji opasnost ta sredstva svaki božiji dan koristiti u kuhinji,priča vam ne pije vodu.

Auto lak
Gost
Auto lak

Ne znam da li ste primijetiti da auto perinice ,naročito za samoposluzivanjeza pranje automobila koriste deterdzent za pranje rublja. Kada sam na jednoj takvoj perioni reagovao i rekao da je prašak za veš poguban za lak automobila ,,dežurni” petine je odgovorio da upravo prašak najbolje pere.. I sami vidite koliko je automobila na kojima se ljustl lak što ranije nije… Više »

Bobo
Gost
Bobo

Prao sam sa tecnim detrdzentom za sudje ihahaha i nista. Lak i boja odoljevaju atmorsferskim uslovima a ne tecnosti za sudje…Veca je vjerovatnoca da se desi pucanje laka, matiranje i sl.ako se ne pere auto!!!

Lipovo
Gost
Lipovo

Pa ssta? Preveden je.

Crni
Gost
Crni

Skinut tekst iz srbijanskih novina

Send this to a friend