Automobili poslednji veliki proizvod jugoslovenske auto-industrije

Dan kada je predstavljena Yugo Florida

Kragujevačka Zastava je pred kraj osamdesetih predstavila novi model sa ambicijom da se nosi sa konkurencijom sa Zapada.

Razvoj modela, koji će kasnije dobiti naziv Florida, idejno je započeo u Kragujevcu još 1983. godine.

Cilj je bio napraviti automobil iz niže srednje klase koji će zamijeniti tada već vremešnu Zastavu 101 i koji će moći da izađe na crtu konkurentima iz Zapadne Evrope – na njihovom terenu.

Iako im je dugogodišnji partner FIAT ponudio da u kragujevačkom pogonu licencno sklapaju budući model Tipo, na kome je italijanska kompanija radila u tom trenutku, u Zastavi su smatrali da imaju dovoljno resursa i znanja da projektuju sopstveni model, pa su odbili ovu ponudu.

Ipak, za dizajn buduće Floride obratili su se za pomoć italijanskom studiju Italdesign i Đorđetu Đuđaru, koji je u to vrijeme već iza sebe imao zavidu karijeru, a oblikovao je i legendarni Golf prve generacije.

Iako je prvi izbor imena novog modela bio Sonata, u međuvremenu je utvrđeno da je Hyundai već zaštitio ovu oznaku za svoj automobil, pa su se u Kragujevcu odlučili da drugo ime sa šireg spiska – Floridu. Nakon nekoliko godina razvoja, došlo je vrijeme i za premijeru novog modela, a Yugopapir podsjeća kako je izgledao taj događaj prije 33 godine.

Februar 1987.

Oko 350 domaćih novinara i dopisnika stranih medija sa nestrpljenjem je očekivalo 19. februar i promociju novog Zastavinog automobila. Bilo je i onih koji su prije vremena pokušali da zavire u svečano ukrašenu salu kragujevačkog hotela Šumarice.

Predsjednik Upravnog odbora Zastave dr Radoljub Micić održao je kratak govor. Za to vrijeme, ka sredini svečane sale, ispod prekrivača su se nazirale konture novog automobila.

Dvije ljepotice u dugim bijelim haljinama, Gordana Simić i Nataša Svekler, predstavnice Univerzijade iz Zagreba, čiji je i Zastava jedan od sponzora, stajale su lijevo i desno od automobila.

Tačno u 11 sati začuli su se zvuci svečane muzike. Polako se skida veo, ispod njega u punoj raskoši izranja novi Zastavin automobil.

Kada je otkriven, nekoliko sekundi vladala je potpuna tišina. Zatim se prolomio aplauz. Bio je dug i spontan. Novinari nisu krili svoje oduševljenje.

Zatim je uslijedila informacija da će novi automobil nositi ime Yugo Florida. Potpredsjednik Zastave, Radivoje Andonović, obrazložio je zašto je automobil dobio baš to ime.

“Od preko trideset hiljada prijedloga za ime”, rekao je on, “mi smo se opredijelili za ovo zato što na taj način želimo da upoznamo svijet da se radi o automobilu ekstra klase, dizajna koji ne zaostaje za postojećim modelima u svijetu.”

“Florida je ekskluzivnost Amerike, a naš Yugo je na američkom tlu napravio bum još na samom početku. Ima tu simbolike, a i poštovanja prema našem partneru Yugo-Americi, a i opredjeljenja kada se razmišlja o budućem plasmanu.”

Đuđaro i naši

Uz uvažavanje i poštovanje čuvenog svjetskog dizajnera, Italijana Đorđeta Đuđara, vlasnika firme Italdesign, koja je dosta učinila u ukrašavanju Yugo Floride, treba reći da je novi automobil delo Zastavinih stručnjaka, naročito onih iz Instituta za razvoj, na čijem je čelu inženjer Zdravko Menjak.

I tako, poslije četiri godine napetog kreativnog rada u Institutu za automobile, rodila se naša nova uzdanica jugoslovenske privrede, automobil Yugo Florida. Dok su stvarali ovaj auto, Zastavini kreativni inženjeri, pored problema traženja najboljih konkurentskih svjetskih rješenja, morali su sačuvati svoju ljepoticu od radoznalih očiju i objektiva konkurencije.

U tom nadmetanju Zastavini inženjeri su pobijedili, niko nije uspio da snimi automobil prije nego što su oni to željeli. I doživjeli smo na promociji da nam se to zadovoljstvo prezentuje na veoma uzbudljiv način, u maniru najvećih svjetskih biznismena.

Očekivali smo i načuli da se u Kragujevcu priprema jedan izuzetan automobil. Ono što smo vidjeli premašilo je sva naša očekivanja. Vidjeli smo automobil 21. vijeka, na čemu možemo čestitati inženjerima Zastavinog instituta za automobile i svima onima koji Zastavinu fabriku polako, ali sigurno svrstavaju u gigante svjetske automobilske industrije.

Nevjerovatno je koliko je prostran Yugo Florida, koji je dug samo 4 metra. Njegov unutrašnji prostor i komfor je na nivou automobila visoke evropske klase, a istovremeno ima veliki prtljažni prostor.

U oči padaju ogromne staklene površine, veće nego i u jednom evropskom automobilu ove klase. Na automobil je postavljeno 3,59 kvadratnih metara staklenih površina, što vozaču osigurava izuzetno dobru vidljivost u svim pravcima, a samim tim i bezbjednost.

Ovaj novi Zastavin automobil ima karoseriju sa 5 vrata, što omogućava veliku praktičnost i funkcionalnost. Zapremina prtljažnog prostora iznosi 410 litara. S oborenim zadnjim sjedištima, ovaj prtljažni prostor se pretvara u zapreminu od 1280 litara.

Karoserija je projektovana uz primjenu istraživačkih rezultata, tako je otpor vazduha mali jer je koeficijent otpora samo 0,32. I na prednjim i na zadnjim sjedištima mogu udobno da se smjeste i veoma visoki putnici.

U nosu automobila poprečno je ugrađen motor, koji preko kvačila sa jednom lamelom, petostspenog mjenjača, poluosovina i homokinetičkih zglobova pokreće prednje točkove.

U automobil su ugrađene moderne hidraulične kočnice, napred disk, a pozadi doboš. Malu silu na pedali kočnica omogućio je pneumatski servouređaj. Zastavini inženjeri su posebnu pažnju posvetili bezbjednosti ovom automobila.

U slučaju sudara, putnici su zaštićeni u krutoj čauri centralnog dijela vozila, dok se prednji dio deformiše i amortizuje udar.

Maksimalna brzina automobila sa motorom od 1400 ccm iznosi 160 km/h, a s motorom od 1600 ccm je 170 km/h. Potrošnja goriva je 5 l/100 km pri brzini od 90 km/h. Ovo obezbjeđuje aerodinamična karoserija i niz savremenih tehničkih rješenja uz veliku primjenu elektronike koja upravlja motorom.

Prostor za motor projektovan tako da je moguće ugraditi i odgovarajući dizel-motor

Bez licence

Posebno nas veseli što je ovaj konkurentski proizvod djelo domaćeg naučno-istraživačkog rada Instituta za automobile Zastave, njenih kooperanata uz korišćenje parcijalnih usluga specijalizovanih stranih firmi. Dakle, ovo je jugoslovenski automobil bez licence!

Pitali smo direktora Zastavinog instituta za razvoj, inženjera Zdravka Menjaka, kako se osjeća čovjek koji rukovodi ustanovom koja stvara ovakav skup i odgovoran projekt.

“Raditi ovakav posao”, rekao nam je, “u koji treba da se ulože ogromna sredstva, kako u Zastavi tako i u cijeloj Jugoslaviji, znači nositi jedan ogroman teret odgovornosti. Tu je i ogromno zadovoljstvo kada se zna da se stvara veliki napredak našoj privredi, veliko zapošljavanje posebno mladih ljudi širom naše zemlje, jer ovaj automobil skoro kompletno treba da se proizvodi u Jugoslaviji.”

U četvrtom kvartalu 1988. godine počeće serijska proizvodnja Yugo Floride za domaće tržište. Međutim, prvi kupci već se javljaju. Đorđe Romoda iz Beograda, koji 33 godine vozi isključivo Zastavina vozila, traži da mu se odmah pošalje faktura bez obzira na cijenu. Javljaju se i drugi.

Prošlo je više od tri godine od onog istorijskog dana kada je Yugo krenuo za Ameriku. Bilo je i “nevjernih Toma” koji nisu vjerovali u uspjeh tog projekta. Nažalost, više su vjerovali i više su nas hvalili sami Amerikanci. I sada se nekako stidljivo i skromno spominju naši stručnjaci.

To su naše naravi. I kada bismo sami do Marsa stigli, pitali bismo ko nas je tamo odveo. Međutim, vidljiva je činjenica, a to sa ponosom kažemo, Yugo Florida je naših ruku djelo, i još jedan dokaz da u ovoj zemlji postoji u ljudima nešto što treba pokrenuti.

Tekst: Žika Danilović (RTV revija, 1987.)

6

avatar
1000
5
1
0
 
5
Nidzo pgMikibonacaKRALJ NIKOLA ISefket
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nidzo pg
Gost
Nidzo pg

Najvece smece u istoriji auto industrije ikada totalni promasaj srpski !

Miki
Gost
Miki

Smece bio, smece osto 100%

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

Vece smece od auta se nije proizvodilo ni u Rumuniji..

bonaca
Gost
bonaca

Danas novonastale drzavice nemogu ni upaljac proizvesti.

Sefket
Gost
Sefket

Blizanac citroenu ZX. Lijepo ali nekvalitetno auto.

LAUDA
Gost
LAUDA

1990 Florida je bila na nivou Golfa2. Šteta što nije nastavljena proizvodnja i do dan danas uz neke modifikacije bio bi auto koji bi zadovoljavao sbe potrebe našeg regiona.

Send this to a friend