Automobili

Električni automobili iskoriste 80 odsto energije, obični najviše 30

Ilustracija, foto: Pixabay

Jedna od prednosti automobila sa električnim pogonom u odnosu na one koji imaju konvencionalne motore jeste znatno veća energetska efikasnost.

Američka Kancelarija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije objavila je studiju koja pokazuje koliko električna vozila imaju bolju iskorišćenost utrošene energije u poređenju sa danas vladajućim automobilima koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS).

U studiji se navodi da je energetska efikasnost čisto električnih automobila 77-82 odsto, odnosno da se toliko procenata uložene energije iskoristi za kretanje vozila.

U ovaj podatak uračunat je i gubitak električne energije prilikom punjenja baterija od 16 odsto.

Tako visok procenat iskorišćenosti električnog pogonskog sistema postignut je, između ostalog, i zahvaljujući regenerativnom kočenju, odnosno povraćaju dijela izgubljenje energije u baterije.

U istraživanju se navodi da čak i bez sistem za regenerativno kočenje, električni automobili na put prenesu 60-65 odsto utrošene energije. Efikasnost automobila sa motorima SUS očekivano je manja, a izračunato je da se veći dio utrošene energije ako vozite auto na benzin ili na dizel – izgubi.

U studiji se navodi da automobili koji za pogon koriste benzinske ili dizel motore iskoriste svega 12-30 odsto utrošene energije, što znači da su daleko manje energetski efikasni.

1 Komentar na "Električni automobili iskoriste 80 odsto energije, obični najviše 30"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend