Automobili

Električni automobili za klimu gori od dizelaša

Njemačko istraživanje dovelo je u pitanje ekološku prihvatljivost električnih automobila, ukazavši da oni pomažu klimi samo na papiru te da su, zapravo, gori za okolinu od dizel vozila.

Christoph Buchal, profesor fizike iz Koelna, sastavio je izvještaj s kolegama Hans-Dieterom Karlom i Hans-Wernerom Sinnom za Ifo Institut za ekonomska istraživanja.

Kad se emisije ugljičnog-dioksida iz proizvodnje baterija i neobnovljivih metoda korištenih da se proizvede električna energija u Njemačkoj uzmu u obzir, električni automobil opterećuje klimu 11 do 28 posto više od dizel automobila, iznosi se u studiji.

Mnogo energije koristi se za obnavljanje i procesiranje litija, kobalta i mangana koji se koristi za automobilske baterije.

“Baterija za Tesla Model 3 proizvodi 11 do 15 tona ugljičnog-dioksida,” navodi se u studiji.

Sa životnim vijekom baterije od 10 godina i kapacitetom da se pređe 15.000 kilometara na godinu, to bi značilo 73 do 98 grama ugljen-dioksida na kilometar, prema autorima.

Kada se u obzir uzme i emisija ugljičnog-dioksida koja rezultira iz električne mreže, u stvarnosti, Tesla emitira između 156 i 181 gram ugljen-dioksida na kilometar, što je znatno više od dizel Mercedesa, prema studiji.

Proizvođači automobila planiraju da prebace većinu svojih ponuda na električne automobile, no autori studije kažu da bi za klimu motori na pogon metanom bili bolji, jer su njihove emisije ugljen-dioksida trećinu niže od emisija dizel motora.

7 Komentara na "Električni automobili za klimu gori od dizelaša"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend