Automobili

Hakeri upali u sistem Tesle Model 3 i za nagradu se njom odvezli kući

Početkom godine organizatori bezbjednosne konferencije Pwn2Own CanSecWest u kandaskom Vankuveru izazvali su hakere da pokušaju da upadnu, na bilo koji način, u Teslin softver.

Obezbijedili su im automobil Teslin Model 3 za pokušaje hakovanja i kao nagradu za one koji uspiju u probijanju zaštite obećali upravo taj automobil. Konferencija koja se održala od 20. do 22. marta poslužila je i kao finale tog takmičenja, koje je okončano pobjedom jednog hakerskog dvojca.

Amat Cama i Richard Zhu su, naime, uspjeli putem Teslinog ugrađenog internet browsera (koji će uskoro biti nadograđen na Chromium), na infotainment sistemu Modela 3 da izvedu sopstveni programski kod i da na ekranu prikažu svoju poruku.

To je organizatorima bilo dovoljno da zaključe da je softver vozila uspješno hakovan, te su Cama i Zhu kao nagradu dobili automobil na kom su pokazali svoje vještine. Osim Modela 3, dobili su i 35.000 dolara.

Teslin portparol izjavio je da će uskoro izbaciti zakrpu za propust koji su ti hakeri iskoristili. Ističu da je upad u softver zahtijevao ogromnu količinu truda i vještina, te su se bezbjednosnim stručnjacima i hakerima zahvalili na tome što su im pomogli u podizanju nivoa bezbjednosti njihovih automobila.

Isti dvojac na toj konferenciji je, osim od Tesle, osvojio ukupno 375.000 dolara u nagradama jer su usojeli da prikažu razne propusta u Safariju, Oracle-ovom VirtualBox-u, VMware Workstation-u, Firefox-u i Microsoft Edge-u.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
budala
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
budala
Gost
budala

Kraljevi!!

Send this to a friend