Automobili

Honda prvi put u istoriji zatvara fabriku

Japanska kompanija Honda je potvrdila da će zatvoriti fabriku britanskom gradu Svindon do 2021. godine, što će 3.500 radnka ostaviti bez posla.

Japanski proizvodač automobila je saopštio da je ovu odluku donio nakon što su “znatne i obimne” konsultacije pokazale da “ne postoji alternativa koja je izvodljiva i održiva”, piše Dejli star.

U saopštenju se navodi da je u konsultacijama učestvovalo više organizacija i grupa, između ostalih i predstavnici britanske vlade i spoljni konsultanti koje je angažovao sindikat Junajt. Iz Honde su dodali da će sada početi razgovore sa zaposlenima o socijalnom programu.

Fabrika trenutno proizvodi 150.000 automobila godišnje, i ovo je prvo zatvaranje jednog njenog pogona u 71-godišnjoj istoriji kompanije.

“Odluka o zatvaranju postrojenja je dio Hondine šire globalne strategije kao odgovor na promjene u automobilskoj industriji. Kao što je već objavljeno u februaru, Honda ubrzava realizaciju planova vezanih za električne automobile, i kao rezultat toga, resursi, kapaciteti i proizvodni sistemi za elektrificirana vozila biće koncentrisani u regionima sa velikom tražnjom kupaca”, navodi se u saopštenju.

Hondino evropsko sjedište će ostati u Velikoj Britaniji, ali će odluka o gašenju fabrike, pored 3.500 zaposlenih, ugroziti još na desetine hiljada novih radnih mjesta, kako u lancu dobavljača, tako i u drugim preduzećima koja opslužuju fabriku, piše Dejli star.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Dr n
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dr n
Gost
Dr n

Zovite ih da je premjeste u pljevlja. Neka im drzava plati preseljenje da neodemo svi iz pljevalja za par godina

Send this to a friend