Automobili

Investicija od milijardu eura: BMW gradi novu fabriku u Mađarskoj

ilustracija

Kompanija BMW objavila je da će investirati milijardu eura u novu fabriku automobila i to u mađarskom gradu Debrecin.

Kapacitet fabrike biće 150.000 automobila godišnje, a moći će da proizvodi i električne i automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Iz BMW-a navode da će nova fabrika u Mađarskoj pomoći da se prošire proizvodni kapaciteti u Evropi, gdje taj proizvođač prodaje 45 odsto svih automobila.

Procjenjuje se da će investicija BMW-a doprinijeti ekonomskom rastu Mađarske i ojačati njenu poziciju kao regionalnog centra za proizvodnju automobila iz premijum segmenta.

Debrecin se nalazi na istoku Mađarske, 230 kilometara od glavnog grada Budimpešte.

BMW se tako pridružuje Dajmleru i Audiju, koji već imaju fabrike u Mađarskoj. Audi, koji ima veliku proizvodnju klasičnih modela sa unutrašnjim sagorjevanjem, prošle nedjelje je objavio da je lansirao seriju sa električnim motorima.

Podaci pokazuju da na proizvođače automobile otpada trećina mađarskog izvoza, a sa dolaskom BMW-a taj procenat bi mogao da skoči i na 40 odsto ili čak i preko toga, procjenjuju stručnjaci.

Najveća nepoznanica, priznaju u BMW-u, mogla bi biti mađarska radna snaga jer je tržište takvo da je već sada teško naći 1.000 novih radnika.

Mađarska, poput drugih zemalja centralne Evrope, suočava se sa ozbiljnim nedostatkom radnika koje je djelimično posljedica iseljavanja na Zapad u potrazi za većim platama.

Tagovi

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend