Automobili

Izbjegavajte ove greške kako bi klima brže rashladila automobil

Pakleni ljetni dani sa temperaturom od 35 stepeni unutrašnjost automobila mogu zagrijati na više od 60 čime se osjetno povećava rizik od dehidracije, a dobro je poznato kako je dehidrirani vozač jednako opasan kao i pijani.

Naime, samo 10 stepeni razlike dovoljno je da se reakcije uspore, a mogućnost procjene umanji. Istraživanja su pokazala kako je vozač u unutrašnjosti automobila zagrijanoj na 35 stepeni jednako nepažljiv, u poređenju s onim na 25 stepeni, kao sa 0,05 primila alkohola u krvi.

Stručnjaci iz Seata zato su objavili pet najčešćih grešaka koje bi svakako trebao izbjegavati ako se želi što prije rashladiti automobil.

Obzirom da je sjedište Seata u Barseloni, ne sumnjamo da imaju velikog iskustva s visokim ljetnim temperaturama.

Ne mijenjate krug cirkulacije vazduha

Samo stavite klima uređaj u automatski način rada.

Ne okrećite ventilacijske otvore prema tijelu nego ih okrenite prema krovu automobila

Naime, dobro je poznato sa je vruć vazduh manje gustine pa se diže u područje glave, a ako ventilacijske otvore okrenete prema krovu hladan vazduh će brže snižavati temperaturu, jer će prolaziti cijelim volumenom unutrašnjosti automobila.

Ne otvarate prozore kad uđete u automobil

Znatno će te olakšati posao ako prvo spustite sve prozore i vazduhu ugrijanom na 50 ili 60 stepeni omogućite da izađe vani, a istovremeno preko klima uređaja uključite maksimalno hlađenje.

Ne održavate klima uređaj

Kao što mijenjate ulje i filtere vazduha i ulja tako i klima uređaj zahtjeva održavanje kako bi bio u dobroj kondiciji. Dopuna gasa i izmjena filtera klime obavezna su stavka.

Ujutru ne gasite klima uređaj

Iako su jutra znatno svježija pa klima uređaj nije nužan zbog smanjenja temperature u unutrašnjosti automobila, bolje ga je ostaviti uključenim jer sprečava zamagljenje stakala pa osigurava bolu vidljivost, a održava stalnu temperaturu u unutrašnjosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Apolitičan
Gost
Apolitičan

Koji gas treba da se dopunja u klimu moji cijenjeni novinari nemate pojma o tome a hoćete da budete pametni. Bar pitajte nekog ko zna a ne samo kopirate gluposti i dodate još po neku. Dopunjate li gas u kućnu klimu ako ga ne pušta razmislite malo glavom

Send this to a friend