Automobili

Je li zimi bolje odmah krenuti u vožnju ili čekati da se motor zagrije?

Ilustracija, foto: Pixabay

Uprkos sveprisutnom mišljenju da je dobro nakon paljenja motora tokom zime “pustiti ga da se malo zagrije”, takva praksa je  pogrešna, jer skraćuje vijek motora.

Iako se taj ritual održao sve do danas kroz generacije vozača, naših očeva i djedova, šoferski postulat o zagrijavanju motora na mjestu prije pokretanja danas ne važi.

Ledeni automobil ujutru ne bi trebalo zagrijavati na mjestu, jer je benzin snažno otapalo pa takva praksa može ukloniti ulje sa zidova cilindara, što vodi do habanja, a, osim toga, ostavljanje upaljenog motora dok se podigne radna temperatura troši gorivo.

Zagrijavanje motora na mjestu traje duže nego u vožnji, ulje se intenzivnije degradira i djelovi više habaju. U praznom hodu rad motora sagori manje goriva nego u vožnji, oslobađa se manja količina toplotne energije, a rad u “leru” zbog lošijeg procesa izgaranja goriva dovodi do toga da se nesagoreno gorivo pretvara u uljani film i završava u karteru.

Današnje nove generacije motora imaju senzore koji otkrivaju niske temperature u motoru, a ako se odmah krene, svi djelovi motora se počinju ravnomjerno zagrijavati. Tada se i dostizanje radne optimalne temperature motora odvija brže, jer je i podmazivanje motora efikasnije, pošto je on na najkritičnijoj tački baš u prvim minutama rada.

Ipak i dalje ostaje pitanje, zašto se praksa zagrijavanja motora na mjestu zimi zadržala do danas? Nije ni to potpuno pogrešno. Automobile stare dvadesetak godina i više dobro je, nakon paljenja motora zimi, ostaviti nekoliko minuta da radi, prenosi Jutarnji.

Kod starijih automobila preporučljivo je zagrijavanje mirno na mjestu, a kada se krene u vožnju poželjno je držati se manjih brzina dok motor dosegne optimalnu radnu temperaturu.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leut
Gost
Leut

Pozeljno je da vise ne citam ovakve tekstove

Send this to a friend