Automobili

Kakav dizajn: Genesis X raspametio čak i hejtere e-vozila

Ovo je zaista ljepša strana električne budućnosti. Prestižna korejska marka Genesis je u rekordnom roku stekla naklonost američkih kupaca, a sada otkriva kakvi su joj planovi. Upravo su predstavili koncept Genesis X, električni GT kojim, osim što su raspametili automobilski svijet, u stvari prikazuju šta umiju, kako u dizajnerskom, tako i u tehnološkom smislu.

Ovo je peti koncept premijum korejske marke otkako ju je Hyundai osnovao. Nastavlja sa tzv. temom “Two lines”, koja sada kroz karakteristične svjetlosne trake ulazi i na bokove vozila.

“Genesis X možemo da opišemo kao viziju atletske elegancije”, objašnjava SangYup Lee, šef dizajna u ovoj mladoj kompaniji. Pritom potvrđuje kako će ovaj dizajn karakterisati buduće modele koji uskoro dolaze, prenosi Index.hr.

Na ovom luksuznom Grand Toureru su brojne novosti vidljive, a jedna od njih je integracija poklopca elektromotora i branika u jednu zaobljenu površinu.

Time se dobilo na čistoći linija, ali to u praksi sigurno nećemo vidjeti iz jasnih razloga.

A ako se pitate čemu toliki prednji poklopac i saćasta maska na jednom električnom vozilu, odgovor je povezan sa aerodinamikom, ali i hlađenjem baterija.

Tako da na ovom automobilu tek zelene kočione čeljusti otkrivaju da se radi o ekološki nastrojenom vozilu. Isti recept već smo vidjeli negdje, zar ne?

Zato u eko pravcu ide i boja karoserije. Zove se Lençóis Blue, a inspirisana je brazilskim nacionalnim parkom Lençóis Maranhenses kao jedinom mjestu gdje su dine okružene vodom.

U kabini je sve podređeno vozaču i njegovom uživanju u vožnji. Osim plutajućeg ekrana, novost je Crystal Sphere Electronic Shift Lever, odnosno ručica mjenjača u obliku polukugle. Pomalo neočekivano, vozačko sjedište je u smeđoj koži, dok je suvozačko plave boje. Zanimljivo, tapacirung je izrađen od recikliranih materijala i ostataka iz proizvodnje.

I na kraju ističemo da nije poznato šta je izabrano za pogon, ali i da je ovaj automobil koncept, pa neće doživjeti serijsku verziju. Šteta.

Send this to a friend