Automobili

Kako izgleda voziti 420 km/h?

Maksimalna brzina Bugattijevog modela Chiron Sport bila je tek još jedan podatak na papiru, a sada je po prvi put neko izvan ove fabrike odlučio da je testira u stvarnosti.

Bugatti Chiron je jedan od najskupljih i najekskluzivnijih sportskih automobila današnjice, a njegova Sport varijanta je olakšana i dodatno unaprijeđena kako bi imala još bolje performanse na trkačkoj stazi.

Chiron Sport za pogon koristi isti motor kao i “običan” Chiron, 8.0-litarski W16 ča 4 turbo-punjača i 1.500 konjskih snaga, dok je maksimalni obrtni moment 1.600 Nm.

Ukoliko biste poželjeli da vozite ovaj automobil maksimalnom fabrički deklarisanom brzinom, morali biste da odete na posebnu test stazu, sa pravcem dugim nekoliko kilometara. Pri tako ekstremnim brzinama vam je potrebno zaista dosta prostora i to ne samo za ubrzanje, već i za usporavanje i zaustavljanje automobila.

Jedno od takvih mjesta je Volkswagenova test staza Ehra-Lessein u Njemačkoj, sa pravcem dužine 8,7 km.

Za volanom Chirona Sport našao se glavni urednik magazina Top Gear, Čarli Tarner, koji je htio da provjeri u praksi podatak o maksimalnoj brzini od 420 km/h. Kako je to izgledalo i koliko je brzo vozio, pogledajte u videu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mark
Gost
Mark

Bice slicnih snimaka svaki dan kad SE otvori ovaj autoput!

prijatelj
Gost
prijatelj

Uh prijatelji! Što je ovo?! 423 km/h! Kakva brzina na stazi! Treba imat’ hrabrosti vozit’ ovoliko! 🏁

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Glupost.

zbunjen
Gost
zbunjen

Rece neko ko sebe naziva princem od Konika.

prishtina
Gost
prishtina

hajahhahahahah bas tako hahahah

Send this to a friend