Automobili

Kako je Porše 911 dobio ime?

Izbor imena za novi model nije nimalo lak zadatak nijednom od proizvođača automobila.

Prema tome, ukoliko njihova imena ne potiču iz mitologije ili nisu nazvani po mjestu u kome su nastali, imena automobila često predstavljaju pravu misteriju.

Uzmimo na primjer ikonu sportskih automobila, Porsche 911, čiji je spoljašnji dizajn proizvod evolucije koja je počela još 1963. godine kada je rođen originalni model. A zašto se 911 zove baš 911?

U kratkom video snimku koji se nalazi ispod teksta, objašnjeno je da je prvobitni plan bio da se novi automobil kompanije Porsche nazove 901. Međutim, taj plan je pao u vodu, jer je stiglo pismo iz kompanije Peugeot, u kome se navodi da je ova kompanija zakonski zaštitila sva imena za automobile koja u sebi sadrže tri broja, i u čijoj se sredini nalazi 0.

To je značilo da Porsche neće smjeti da koristi to ime, kao ni 801, 602, 704 i slično. S obzirom da je Porsche već imao u planu da tu oznaku zakači na zadnji dio automobila kao i na kontrolnoj tabli, i da su brojevi već bili odštampani i spremljeni, kompanija je morala brzo da odluči šta da radi, a da ne izgubi puno novca. Onda im je na pamet pala jednostavna ideja, da izbace sve nule, i da odštampaju još toliko jedinica koje će zauzeti njihovo mjesto.

Tako je nastalo ime 911, koje i danas izaziva strahopoštovanje u cijeloj autoindustriji. Pogledajte video u kome je predstavnik kompanije objasnio nastanak imena ovog modela.

1 Komentar na "Kako je Porše 911 dobio ime?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend