Automobili

Kako prepoznati dotrajale kočnice

Upali li vam se signalna lampica za kočnice na instrument tabli automobila to je znak da nešto nije u redu i ostane li uključena obavezno posjetite mehaničara.

Škripanje kočnica drugi je simptom. Pojavi li se ovo neugodno zvučno upozorenje nakon nekog vremena, vrijeme je da u mobilnom telefonu potražite broj mehaničara i priupitate ga za slobodan termin. Velika je vjerovatnoća da su izlizane kočione pločice.

Spužvasti osjećaj na pedali kočnice može nastati zbog izlizanih pločica, ali i neispravnog glavnog kočionog cilindra ili curenja ulja kočnica, prenose Nezavisne novine.

Kod kočenja vam automobil zanosi u jednu stranu to se može dogoditi zbog toga što jedna kočiona čeljust snažnije pritišće tokom kočenja. Postoji vjerovatnoća i da je oštećeno kočiono crijevo.

Javi li se neugodan miris u kojem ćete prepoznati metalnu aromu jedna je opcija da se radi o kvačilu, a druga da je on povezan s kočnicama.

Izađite van iz vozila i probajte utvrditi radi li se kočnicama (dovoljno je sagnuti se kod svakog točka i upotrijebiti čulo mirisa).

Ako su u pitanju kočnice, vjerojatno se jedna od njih zaglavila u tom slučaju nije pametno nastaviti dalje s vožnjom. Jedna od opcija je da ste zaboravili do kraja spustiti ručnu kočnicu pa to učinite naknadno i pričekajte malo da se kočnice ohlade, prenose Nezavisne.

Vibracije i sporije ‘primanje’ kočnica znak su dotrajalosti kočionih pločica.

Dodatni uzrok vibracija može biti i deformacija diska.

Dakle, u svim slučajevima zovite mehaničara i ne čekajte s tim pozivom.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
RealanMarkfreemanhawara
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realan
Gost
Realan

Ako kočnice ne rade zovite hitnu dok imate vremena hahaha. Moram li kučka vodit da miriše točkove ako sam prehladjen . Stvarno novinari lupate takve budalastine svaka vam čast

Mark
Gost
Mark

“snaznije pritisce” 😄

freeman
Gost
freeman

Jos jedan nadasve koristan savjet: ukoliko pritiskom na kicnicu vaš automibil nastavi kretanje I udari u neku prepreku, vrijeme je da posjetite mehaničara, ali tek nakon limara I lakirera, koji će vam dobro isprazniti novcanik.

hawara
Gost
hawara

CdM – vas ekspert! Hahahah

Send this to a friend