Automobili

Kina izdaje prve dozvole kompanijama za taksi vozila bez vozača

Foto: AutoX.ai
Foto: AutoX.ai

Kina je dozvolila kompaniji za internet usluge Baidu i konkurentskom proizvođaču autonomnih automobila Poni.ai (Pony.ai) da korisnicima u Pekingu počnu da pružaju taksi usluge vozilima kojima ne upravlja vozač.

Dozvole koje su date kompanijama omogućavaju im da korisnicima ponude vožnju bez sigurnosnog vozača za volanom, koji bi preuzeo dužnost u hitnim slučajevima, ali i dalje zahtijevaju da nadzornik bezbjednosti sjedi na suvozačevom mjestu.

Baidu je saopštio da će od danas 10 takvih autonomnih automobila početi da nudi vožnju putnicima unutar područja od 60 kvadratnih kilometara u predgrađu Pekinga i da je do sada nudila usluge prevoza Apolo Guo (Apollo Go) taksijima koji samostalno voze ali su morali imati sigurnosnog vozača za volanom.

Kina ima ambicije da predvodi tehnologiju autonomnih automobila na globalnom nivou, ali zaostaje za SAD u uvođenju takvih usluga. Alfabet Vajmo (Alphabet Waimo) je počeo da nudi usluge taksija bez vozača u Feniksu u Arizoni 2020. godine.

Baidu, najpoznatiji po svom pretraživaču i uslugama oglašavanja na internetu, posljednjih godina je mnogo investirao u autonomne automobile i tehnologiju vještačke inteligencije.

Kompanija je u saopštenju navela da je prikupila informacije o više od 27 miliona kilometara autonomne vožnje vozila na putevima u poslednjih devet godina bez saobraćajnih nesreća.

Baiduove autonomne taksi službe Apolo Gou rade u devet gradova širom Kine, uključujući Šangaj, Šenžen i Guangdžou.

Send this to a friend