Automobili

Kraj jedne ere: BMW zaustavio proizvodnju SUS motora u Njemačkoj

BMW je zaustavio proizvodnju motora s unutrašnjim sagorijevanjem u svojim tvornicama u Njemačkoj. Svi konvencionalni motori njemačke marke sada će se proizvoditi u Austriji i Velikoj Britaniji.

Svjedoci smo kraja jedne ere u kojoj smo zaista uživali. Nedavno je BMW proizveo svoj posljednji motor s unutrašnjim sagorijevanjem sastavljen u fabriciu Njemačkoj, piše njemačka publikacija BR24. Posljednja jedinica, V8, proizvedena je u tvornici u Minhenu 10. novembra. Tako će se 1.200 zaposlenih te fabrike sada prebaciti na proizvodnju električnih automobila i elektromotora.

Na sreću ljubitelja bavarske marke, ovo nije kraj SUS motora. Oni će se nastaviti proizvoditi u fabrici u Austriji i Velikoj Britaniji. U međuvremenu, nova serija modela BMW Neue Klasse trebala bi se proizvoditi u fabrici u Minhenu. Prvi model u ovoj seriji bit će lansiran 2025. godine.

U odnosu na konkurente, BMW nije odredio godinu u kojoj će definitivno odustati od termalnih motora s kojima je usput rečeno ispisala jedno posebno poglavlje u autoindustriji.
Bavarska marka vjeruje da većini proizvođača automobila od 2030. neće biti tek tako moguće preći na električni pogon. Iz tog razloga BMW će nastaviti nuditi termalne motore na svojim automobilima sve dok bude potražnje za njima.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
Boleaa1
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aa1
Gost
aa1

ne nego će tenkovi ići na baterije?!

Bole
Gost
Bole

Tenkovi?

Send this to a friend