Automobili

Loše prognoze: Tesla do kraja godine ostaje bez novca

Model3-Tesla (Foto: Profimedia)

Direktor Tesle Ilon Mask našalio se 1. aprila da je kompanija pred bankrotom. To se nije dogodilo, ali ako je vjerovati informacijama Bloomberg nije ni daleko od toga.

Uprkos “najprodukvitnijem kvartalu u istoriji kompanije” na početku 2018, Tesla i dalje ima problema da ispuni norme proizvodnje Modela 3, što je unervozilo investitore, a sve to je uticalo na pad vrijednosti akcija.

Tesla je tokom aprila saopštila da je dostigla najbrži rast neke automobilske kompanije u modernoj eri, ali to izgleda mnogo košta kompaniju.

Kako prenosi Bloomberg, Tesla svakog minuta gubi 6.500 dolara, što je 390.000 na sat, odnosno 9.360.000 dnevno.

Ovaj masovan odliv keša znači da bi Tesla mogao ostati bez novca već do kraja 2018. Analitičari predviđaju da kompanija mora da prikupi dvije milijarde dolara samo ove godine.

Usput ističu da Tesla ima dugo od 1,2 milijarde koji dospijeva 2019.

Javne publikacije pokazuju da je Teslin slobodan tok gotovine bio negativan peti kvartal uzastopno. Kompanija ima tendenciju negativnog toka gotovine, ali je stopa značajno porasla u posljednjim kvartalima.

Uprkos svim negativnim vijestima, Tesla ima velike ambicije u za budućnost, u naredne dvije godine će da plasira na tržište novi roadster, potom električni šleper i kompakt SUV Model Y.

Pitanje je kako Tesla planira da proizvode sve ove modele s obzirom da već ima problema s kašnjenjem, a značajno manje povećava broj zaposlenih nego Ford ili General Motors.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Pimoci ce im nasa vlada😊

Deep space
Gost
Deep space

Da imam 1,2 milijarde,sad bi ih ulozio i pomogao Tesli.

Send this to a friend