Automobili

Mate Rimac najcool preduzetnik na Jadranu: Preuzeo Buggati, sjedište u Hrvatskoj

Mate Rimac

Mediji sa njemačkog govornog područja raspisali su se o tome da je novo sjedište Bugattija u Svetoj Nedelji kod Zagreba, a pod kontrolom Mate Rimca. Članke o tome objavili su brojni listovi, od njemačkog Frankfurter Allgemeine Zeitunga preko švicarskog Neue Zürcher Zeitunga do austrijskog Die Pressea.

Handelsblatt: Rimac je najcool preduzetnik na Jadranu

“Hrvatska je mala zemlja s uspješnim rukometašima, košarkašima, vaterpolistima i naravno svjetskom nogometnom zvijezdom Lukom Modrićem. No, ko je najcool preduzetnik na Jadranu? Na to pitanje je odgovoreno najkasnije ovog ponedjeljka: Mate Rimac. Ne samo da izrađuje brze i nečuveno skupe električne supersportske automobile, nego sada najveća evropska automobilska kompanija Volkswagen u njegove ruke stavlja budućnost kultne marke Bugatti”, piše njemački poslovni list Handelsblatt.

“Hrvatska verzija Elona Muska ima 33 godine, nosi bradu i bijelu košulju. ‘Uvijek smo znali napraviti mnogo od vrlo malo’, rekao je Rimac na web konferenciji za medije iz Dubrovnika u ponedjeljak”, navodi Handelsblatt.

Tagesspiegel: Bugatti postaje hrvatski

Dnevni list Tagesspiegel se pak pita što bi o svemu tome rekao poznati njemački dizajner automobila Ferdinand Piëch.

“Što bi na to rekao Ferdinand Piëch? Veliki dizajner automobila i strateg grupe kupio je marku Bugatti kao šef VW-a 1998. godine, nadajući se da će malo sjaja poznatog trkačkog automobila pasti i na prizemnu Volkswagenovu grupu. Piëch je mrtav dvije godine, a Bugatti postaje hrvatski. Barem malo. Podružnica VW-a Porsche i proizvođač električnih automobile Mate Rimac zajedno osnivaju novog proizvođača ‘hiperautomobila’ nazvanog Bugatti-Rimac. Rimac drži 55 odsto, a Porsche 45 odsto udjela u zajedničkom ulaganju. Porsche takođe ima 24 odsto udjela u Rimcu; prošlog marta udio je povećan s 18 na 24 odsto za 70 miliona eura”, navodi Tagesspiegel.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Volkswagen je dugo razmišljao kako se rastati od Bugattija

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) piše da se “u Wolfsburgu (sjedište Volkswagena, op.a.) dugo razmišljalo kako bi se Volkswagen mogao rastati od luksuzne marke sportskih automobila Bugatti. S Porscheom i Rimcem grupa je sada pronašla rješenje u Hrvatskoj”.

FAZ navodi da je u Wolfsburgu javna tajna da uprava VW grupe već dugo traži način da se rastane od svojih luksuznih marki sportskih automobila, a istovremenu zadrži kontrolu nad sofisticiranom tehnologijom.

“S Bugattijem, Volkswagen grupa sada pokazuje kako se radi na restrukturiranju preduzeća. Volkswagen reorganizuje svoj udio u Bugattiju i dovodi proizvođača supersportskih automobila Matu Rimca u zajedničko ulaganje”, piše FAZ.

Podružnica Volkswagena Porsche kapitalno je od 2018. povezana s Rimcem i kontinuirano je povećavala svoj udio u Rimac Automobilima na 24 odsto, navodi FAZ.

“Iako je Rimac na organizacijskoj i tehničkoj vodećoj poziciji, Porsche će igrati snažnu ulogu dioničara. Bugatti se u zajedničko ulaganje dovodi preko trenutnog vlasnika Volkswagena. Dionice će se zatim prenijeti na Porsche”, piše FAZ.

Die Presse: Rimac želi Bugatti učiniti profitabilnim

Austrijski Die Presse konstatuje da svjedočimo spoju “francuskog chica i inženjerske umjetnosti iz start-upa”.

“Snažnu stručnost Bugattija u poslu s hiperautomobilima povezujemo s velikom inovativnom snagom Rimca u perspektivnom polju elektromobilnosti”, rekao je šef Porschea Oliver Blume, navodi Die Presse.

“Novi šef Mate Rimac izjavio je da želi ekskluzivnog proizvođača automobila Bugatti učiniti finansijski uspješnim i profitabilnim”, piše Die Presse.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
električarCOBERMuziegoPero
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
električar
Gost
električar

Sada se postavlja pitanje: ko je pravi naslijednik Nikole Tesle na Balkanu? Srbi to definitivno nijesu! Srpski “Fijat” je na izdisaju, a pojma nemaju šta će sjutra proizvoditi…

COBER
Gost
COBER

Bravo Mate! Naklon do poda!

ego
Gost
ego

a u ovoj nasoj crnoj gori nevidesmo fabriku zadnjih trideset ljeta evo nema ni one na cetinju za proizvodnju trave i ako ima trziste

Muzi
Gost
Muzi

I te sto smo imali pojedose skakavci

Pero
Gost
Pero

Svaka cast ovako mlad i postenim radom steko velike pare….

Send this to a friend