Automobili

Mercedes nagrađuje radnike koji ne koriste bolovanje

Njemački automobilski koncern Daimler ubuduće će svojim radnicima isplaćivati specijalni bonus ako budu rijetko izostajali s posla zbog zdravstvenih razloga i istovremeno uvodi besplatan zdravstveni pregled u svrhu prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

“Dogovorili smo se, uzimajući u obzir sve interese, da uz uvođenje besplatnog sistematskog preventivnog pregleda pristanemo i na isplatu bonusa u slučaju rijetkog odlaska na bolovanje”, rekao je predsjednik radničkog savjeta Daimlera Majkl Breht, a prenijeli su njemački mediji.

Daimler će radnicima koji tokom godine nijesu izostali s posla zbog bolesti plaćati bonus u iznosu od 200 eura.

Kritičari u ovom programu vide opasnost od skrivanja bolesti kod radnika jer je sad motivacija da se na posao odlazi uprkos narušenom zdravstvenom stanju, porasla.

“Finansijski podsticaji mogu radnike navesti na to da uprkos bolesti dolaze na posao. U pojedinim slučajevima to može izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja”, rekao je predsjednik Saveza specijalista medicine rada Volfgang Panter za dnevnik Frankfurter Rundschau.

Daimler je, u poređenju s ostalim automobilskim kompanijama, poznat i po visokim godišnjim bonusima koji se određuju prema dobiti. Ove godine će radnici Daimlera, prema informacijama Frankfurter Allgemeine Zeitunga, dobiti bonus u iznosu od 5.625 eura.

Send this to a friend