Automobili

Mercedes uhvaćen na djelu: Pokušali da špijuniraju konkurentsko vozilo

Iako auto-kompanije imaju sopstvene istraživačko-razvojne centre i timove koji se bave razvojem novih tehnologija i modela automobila, nije na odmet zaviriti u dvorište konkurencije.

Njemačka pošta (Deutsche Post) kupila je prije nekoliko godina startap kompaniju koja je konstruisala električno dostavno vozilo StreetScooter, kako bi svoj vozni park osvježila flotom ekološki prihvatljivijih automobila.

Tako je Deutsche Post praktično postala proizvođač sopstvenih teretnih van vozila na struju, a kada je 2016. počela obnova voznog parka, najveći gubitnik bio je Volkswagen koji je godinama snabdijevao poštu malim komercijalnim modelom Caddy.

U 2016. isporučeno je prvih 2.000 vozila StreetScooter, a planirano je da se kompletna poštanska flota od 30.000 automobila zamijeni novim, sa električnim pogonom.

Zahvaljući tome što ga masovno koristi Deutsche Post, StreetScooter je ubrzo postao naprodavaniji električni automobil u Njemačkoj, pa je, logično, privukao pažnju potencijalnih kupaca, ali i konkurencije iz auto-industrije.

Foto: Deutsche Post

Deutsche Post je nakon toga održala prezentaciju svog električnog vana za firme koje su zainteresovane za nabavku tog vozila, a kako piše Insideevs.com, među klijente koji su se prijavili za test vožnju infiltrirali su se predstavnici Mercedesa.

Da bi sakrili pravi identitet, na prezentaciji su se pojavili pod imenom izmišljene firme. Cilj je bio da – bez znanja njemačke pošte – StreetScooter tokom test vožnje odvezu u svoj istraživački centar u Štutgartu, tamo ga detaljno ispitaju, a zatim vrate, ali su previdjeli jedan detalj.

Naime, sva StreetScooter opremljena GPS sistemom, pa je njihovo kretanje moguće pratiti. Kada su ljudi iz Deutsche Post shvatili gdje se zaputio njihov potencijalni “klijent” sa test vozilom, jednostavno su otišli tamo i zatražili da im vrate njihov automobil.

Ovo nije jedini slučaj da je Mercedes uhvaćen u namjeri da “špjiunira” konkurenciju. Kako je krajem 2017. prenio Špigl, njemački proizvođač je prošle godine preko rent-a-kar agencije Sixt iznajmio električni krosover kompanije Tesla, Model X.

U periodu dok je Teslin automobil bio iznajmljen, vozilo je navodno rastavljeno, a zatim ponovo sklopljeno. Osim toga, električni krosover je podvrgnut testovima u ekstremnim uslovima, uključujući izloženost toploti i vožnju po test stazi sa neravninama na kojoj se ispituje ogibljenje automobila. Nakon svega, predstavnik Mercedesa je, ne komentarišući ovaj konkretan slučaj, u odgovoru na pitanje Špigla kazao da je uobičajeno da auto-kompanije iznajmljuju modele konkurentskih proizvođača radi uporednih testova.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend