Automobili

Naučite da pravilno kočite lijevom nogom

Tehnika kočenja lijevom nogom spada u napredne tehnike kočenja. Za ovom tehnikom se rijetko ukaže potreba u normalnim uslovima, a često se koristi na reli stazama.

Ova tehnika se može koristiti kada prilikom starta proklizavaju pogonski točkovi, kada se u krivini želi nježno kočiti (pri većim brzinama), te omogućava postizanje boljeg vremena na trkaćoj stazi.

Prilikom vježbanja ove tehnike u početku ćete relativno jako kočiti lijevom nogom, to se događa jer su mišići u lijevoj nozi navikli (memorija mišića) da pritisnu papučicu do kraja, pa je potrebno malo vremena za prilagođavanje jačine kočenja (ono što desna noga zna odavno).

Sprečavanje proklizavanja pogonskih točkova (šlajfovanje=

Prilikom izlaska iz krivine, a posebno kod vozila sa pogonom na prednjim točkovima i bez kontrole diferencijala (razlika brzina točkova), često se na trkačkoj stazi, ili na običnom putu u slučaju nepovoljnih uslova može dogoditi proklizavanje točkova koje je manje opterećeno.

Primjer: kod skretanja u desno manje opterećen točak bi bio prednji – desni.

Kočenjem lijevom nogom smanjuje se “šlajfovanje” točkova omogućujući tako brže savladavanje krivine.

Smanjenje mogućnosti podupravljanja vozilom

Ovom tehnikom se omogućava nježan prelaz između kočenja, smanjujući tako neželjeni prenos težišta vozila koji može narušiti stabilnost vozila prilikom savladavanja krivine.

Ovakvim kočenjem zadržava se težište vozila na prednjim točkovima tokom zavoja što je više moguće, a to rezultira bržim startom nakon savladavanja krivine, odnosno boljim vremenom na trkaćoj stazi, te smanjenom mogućnosti podupravljanja.

Brže vrijeme na stazi

Ovom tehnikom se može dobiti djelić sekunde koji je vrlo važan na stazi jer se eliminiše vrijeme koje je potrebno da se noga prebaci sa papučice gasa na kočnicu i obrnuto.

Mana ove tehnike je što se ne može koristiti ako je zbog krivine potrebno promijeniti stepen prenosa, osim ako ne planirate promijeniti brzinu bez upotrebe kvačila.

7 Komentara na "Naučite da pravilno kočite lijevom nogom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend